אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל פעילים: "השוק הקונצרני ייתן תשואה עודפת גם השנה" צילום: יפעת יפה

מנכ"ל פעילים: "השוק הקונצרני ייתן תשואה עודפת גם השנה"

אחרי תקופה קצרה בפריזמה התיישבה רבקה אלגריסי על כיסא המנכ"ל של פעילים. ללקוחות היא אומרת: "לא צריך להסתכל רק על דמי ניהול"

21.02.2010, 12:16 | הדר רז

בתחילת אפריל 2009 התיישבה רבקה אלגריסי על כיסא המנכ"ל במשרדי פעילים, חברת ניהול התיקים של בנק הפועלים. עבורה זו היתה חזרה למקום שנתן לה את ההזדמנות הראשונה שלה בשוק ההון. "השתתפתי בקורס פרחי ההשקעות הראשון של הבנק, ומוניתי ב־1992 ליועצת השקעות של אזור הנגב. די מהר התאהבתי בשוק ההון".

מי שקיבלו את אלגריסי לקורס היו חנה פרי זן, היום חברת הנהלה ואחראית על נכסי לקוחות (במסגרת תפקיד זה היא גם הממונה על פעילים), ואבי הראל, שפרש מאז מהבנק.

17 שנה לאחר מכן, אחרי 12 שנה בהפועלים, ארבע שנים בתפקיד חברת הנהלה ואחראית על ניהול נכסי לקוחות בבנק מסד ופחות משנה כמנכ"לית קרנות הנאמנות של פריזמה, החליטה אלגריסי לחזור למקום שבו גדלה. "קיבלתי טלפון מחנה פרי זן, שראתה שבפריזמה החליטו למכור את הנכסים. כעבור כמה חודשים החלטתי לקבל את התפקיד".

שיפרנו את תדמית פריזמה

בדרך, כאמור, עבדה אלגריסי כמנכ"לית פריזמה קרנות נאמנות. היא הגיעה לבית ההשקעות באוגוסט 2008, ולא תיארה לעצמה שהקדנציה שם תהיה כה קצרה. חודשים ספורים לאחר מכן נמכרו נכסי החברה. אלגריסי: "נכון שחשבתי שאבוא לשם לתקופה ארוכה יותר, אבל היה משבר, וקיבלו שם החלטה. פריזמה סבלה לפני שהגעתי, וידעתי לאן אני מגיעה. אנחנו שיפרנו את התדמית של הקרנות בעיני היועצים, ובחודשים האחרונים אף גייסנו כסף. בפריזמה היו הרבה אנשים מצוינים, שחלק לא מבוטל מהם מצא את מקומו בשוק ההון".

פעילים, שהיקף הנכסים שמנוהלים בה מסתכם בכ־8 מיליארד שקל, נשענת לא מעט על גיוס לקוחות מבנק הפועלים. "אנחנו מקבלים הפניות גם מבנקים אחרים, וברור שהשאיפה שלנו היא לקבל יותר. באופן טבעי, כשלבנק יש חברת ניהול תיקים הוא מפנה יותר לקוחות אליה".

אתם חושבים שיש סיכוי שתהיה חקיקת המשך שתאלץ את הבנקים להיפרד מחברות ניהול התיקים?

"חקיקת בכר (שהפרידה את נכסי קרנות הנאמנות וקופות הגמל מהבנקים - ה"ר) החריגה את הנושא של חברות ניהול תיקים, ואנו לא רואים מקום להמשך רגולציה בתחום זה. מדובר בשירות, ולא בניהול מוצר. אנחנו אובייקטיביים. אני לא מציעה ללקוח קופות גמל, קרנות נאמנות או תעודות סל; אין לי תמריץ כלכלי סמוי כמו לחברות אחרות. מנגד, אנו כפופים לביקורת של הבנק, של היועץ המשפטי. יש בקרה גבוהה אצלנו, כ־220 ימי ביקורת בשנה".

בחודשים האחרונים נפוצו שמועות על כך שפעילים עומדת למכירה. 

"צריך לשאול את הבנק על זה. למיטב ידיעתי, אין תוכניות כאלה".

התחרות על דמי ניהול

אלגריסי מאמינה שהטעות של מרבית הלקוחות היא בחשיבות הגדולה שהם מייחסים לדמי הניהול. "הפרמטר של דמי ניהול נלקח הרבה פעמים למקום קיצוני", היא אומרת. "התחרות היא כזו, שהרבה בתי השקעות מורידים את דמי הניהול, ואנו נאלצים להתחרות על כך וזה לגיטימי. זו תחרות בריאה שטובה עבור הלקוח. אבל הטעות היא שמסתכלים רק על דמי הניהול; צריכים להסתכל על עוד כמה פרמטרים, כמו הרקורד של החברה, הניסיון של המנהלים, השירות והתשואות לאורך זמן".

"התשואה המצטברת של פעילים בשנים 2008–2009 היא פנטסטית", מתגאה אלגריסי. "היינו מספיק שמרנים כדי לא ליפול. לקראת המחצית השנייה של 2009 היינו קצת יותר שקליים במדיניות שלנו, וזה עבד לרעתנו לקראת סוף השנה, אבל לא ברמה שזה היכה את התיק. השנה זה עובד לטובתנו".

בנוגע ל־2010, אלגריסי אומרת כי "המחצית הראשונה שלה עדיין נראית לנו טוב, האפיק הסולידי פתח מצוין ואנחנו חושבים שהריבית עדיין תישאר נמוכה. אנחנו משתדלים, מצד אחד, להיות זהירים מאוד, אבל מצד שני אנחנו עדיין נמצאים עם אחזקה גבוהה יחסית במניות.

"זו תהיה שנה עם תנודתיות וחששות, ואנחנו עם אצבע על הדופק. צריך לדעת מתי לבצע שינויים. צריך להביא בחשבון שהתחום הקונצרני ימשיך להיות מעניין וייתן תשואה עודפת, אבל הדיפולטים ילוו אותנו - זה חלק מהשוק. כשאתה נותן אשראי, אין מצב שתזכה למאה אחוזי הצלחה. השוק הזה צמח, ועדיין יש בו סקטורים שמועדים לפורענות. נדל"ן תמיד היה ממונף, ויכולים להיות שם הסדרים.

"בשורה התחתונה", היא מסכמת, "ככל ששוק האג"ח הקונצרניות צומח והיקפי האשראי גדלים, יהיו יותר הסדרים וגם מחיקות, ומי שלא מבין את זה, עדיף שלא יתעסק בתחום".

תגיות