אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלוביסטים לחצו, והדיון בחוק הספרים נדחה שוב צילום: shutterstock

הלוביסטים לחצו, והדיון בחוק הספרים נדחה שוב

הדיון בוועדת השרים, שתוכנן להבוקר, נדחה בעקבות מתקפה משולבת של רשתות הספרים ושל רשות ההגבלים. גם יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג מתנגד: "יש פה חקיקת יתר"

22.02.2010, 07:04 | תומר אביטל ומאיה זיסר

ועדת השרים לענייני חקיקה היתה אמורה לחרוץ הבוקר (ב') את גורלו של החוק שמסעיר את ענף הספרים - אבל מתקפה משולבת של רשות ההגבלים העסקיים, לוביסטים, רשתות הספרים ויו"ר הכנסת לשעבר מעכבת את קידום הצעת החוק.

ההצעה, שהגיש ח"כ ניצן הורוביץ (עבודה) בגיבוי שרת התרבות לימור לבנת (ליכוד), מבקשת להגן על תמלוגי הסופרים.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

  • השנתות הכחולות בגרף מהוות מדד מחירים ריאלי שנתי משוקלל המשקף מגמות במחירי ספרות מקור, ולא מחיר נקוב בשקלים

אם ועדת השרים (המייצגת את עמדת הממשלה) תתמוך בחוק, הוא צפוי להיות מאושר במליאת הכנסת. אולם, מאז הגשת ההצעה הופעל מכבש לחצים כבד על חברי הוועדה: השרה לבנת פנתה לשרי הוועדה וביקשה את תמיכתם, שכן דחייה של חוק שגובש עמה תיחשב לכישלון צורם. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי כמה שרים עדיין מתנגדים לחוק, ובהם השרים גלעד ארדן ובנימין בין אליעזר - האחרון מסתייג בגלל עמדת רשות ההגבלים העסקיים. התנגדות זו אף הובילה לדחיית ההצבעה מהשבוע שעבר לאתמול.

בדיקת רשות ההגבלים העסקיים העלתה כי בשנים האחרונות קיימת בענף "תחרות בריאה ודינמית". לדעת הרשות, "אימוץ הצעת החוק יביא לעליות מחירים, לירידה בכמות הספרים שרוכש הציבור ולפגיעה בצרכן, בסופרים ובענף".

עוד שחקנים רבים בשוק לוחצים על השרים להתנגד לחוק: ח"כ לשעבר אביגדור יצחקי (קדימה), שהצטרף למשרד הלובינג גורן־עמיר, מגן על האינטרסים של צומת ספרים. יצחקי נפגש עם השרים וטען באוזניהם שהחוק יפגע במכירות הספרים. במקביל מפעילה רשת סטימצקי את משרד הלובינג פוליסי של בוריס קרסני, ומבקשת לקדם בעיקר סעיף שיאסור על בעלויות צולבות של רשת חנויות ספרים ושל הוצאת ספרים. לפי ההסכמות שהשרה לבנת וח"כ הורוביץ הגיעו אליהן עם הרשתות, סעיף זה ייכלל בהצעה שתובא לאישור, אך יוסר לפני הבאתו לקריאה הראשונה.

גם יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג ניסה לשכנע את השרים לדחות את הצעת החוק. "זו חקיקת יתר שתעלה את המחירים", אמר בורג. "כקורא, אני נהנה מכך שהספרים נמכרים בזול. המבצעים הופכים את הספר למוצר שווה לכל נפש".

הדיון בהצעה אמור להתחדש השבוע, וההצעה תעלה לדיון בשבוע הבא - במידה שהשחקנים המרכזיים יגיעו להסכמות עם ח"כ הורוביץ על הנוסח. מלשכת השר ארדן נמסר: "השר ימסור את עמדתו בוועדה". מלשכת השרה לבנת וח"כ הורוביץ נמסר כי הדיון נדחה מסיבות טכניות

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
עוד תשובה לבורג
יש סופרים שבאמת מתפרנסים מכתיבה, שלא נמצאים בדירקטוריונים שונים, מנהלים חברות וגם כותבים ספרים. יש קבוצה גדולה שזו פרנסתה. לא רק כותבים גם עורכים, עורכים לשוניים, מתרגמים, מגיהים. ככל שמחיר הספרים יורד - הקבוצה הזו מתפרנסת בוחק יותר ויותר. ההבדל בינה לבין פועלי ויטה - שהם לא מצטלמים יפה בטלוויזיה, הם לא קבוצת לחץ, הם רק כמה אלפים שזו העבודה שלהם.
מירי , מודיעין  |  22.02.10
14.
תשובה לבורג
החוק המוצע לא מתערב ביחסים שבינך לבין כיסך או ספרך, אלא ביחסים שבין הרשת שממנה אתה קונה את הספר לבין יצרן הספר - מי שהשקיע בעריכתו, בהגהתו, בהדפסתו, בפרסומו ובהפצתו, ומשלם לכותבו. החוק אינו מונע מן הרשת להמשיך להעניק לך הנחות, ובלבד שתשמור על זכויותיהם של יוצרי הספר. בעולם מקובל שהמו"ל מקבל לפחות 52% ממחיר הספר, ולרוב יותר. החוק המוצע מעניק למו"ל בסך-הכול 47% ממחיר הספר. מצדדי החוק מעוניינים לא פחות ממך שספרים רבים יימכרו לקוראים רבים, ולכן ביקשו לאזן בין הצורך להגן על היצרנים לבין הצורך למנוע עלייה משמעותית במחירי הספרים. זה חוק מאוזן וטוב, הנחוץ לשיקומו של ענף הספרים. 
נועם  |  22.02.10
12.
הדיון סביב מחירי הספרים חייב לשלב את קולם של מגוון סוגי הקוראים ואת קולו של העם.
עד היום מי שמשמיע קולו בעניין חוק הספרים הם בעיקר בעלי העניין. אלו שגוזרים קופון. גם הנציגים שלנו בכנסת לא ברורים בסוגייה זו, חלקם בעד וחלקם נגד ואיש מכל אלו לא יורד אל העם, אל ציבור הקוראים, כדי לשמוע מה על ליבם. בספריות הציבוריות עולה מדי שנה מספר הקוראים, ילדים, בני נוער ומבוגרים. כל אחד מחפש ספר טוב לקרא. אבל לא לכולם יש אותו טעם, ובוודאי שלא לכולם יש אותו להט קריאה. סקר פרטי שערכתי בספריות בעיר שלי מעיד על ירידה בשביעות הרצון של הקוראים המלינים על דלילות הספרים האיכותיים, המקומיים וגם המתורגמים, שמגיעים למדף הספרים החדשים. לטענת חלק מן הקוראים המנויים על הספרייה הם נעזרים בביקורות, בפרסומות, בהמלצות, ברשימות רבי מכר כדי להגיע לספר בהא הידיעה; אבל רבים מהם סיפרו לי שכגודל הציפיות כן גודל האכזבות. אינני טוענת שהדבר נובע מרמת המחירים השווים לכל נפש. הנתונים שהעליתי בחכתי מהסקר אינם מלמדים על כך. יחד עם זאת מתעורר בליבי החשד שכאשר המחיר יורד מישהו משלם את המחיר על כך. מישהו שמחפש ספרות ייחודית, מעניינת ורלבנטית, מישהו שמחפש משהו יצירתי וחדשני נאלץ להתפשר על איכות ירודה יותר. את כל הדברים האלו צריך לבדוק בלי כל קשר לשאלה האם החוק יעבור או לא. משאל קוראים מקיף ותחקור ציבור הקוראים הוא דבר שאין לוותר עליו - נחוץ סקר שיבדוק דעתם של קוראים ותיקים בנפרד וקוראים חדשים בנפרד. אי אפשר לשים את כולם באותה צלחת ולהתבסס על הטענה שככל שהמחיר ירד יהיו יותר אנשים שיוכלו להרשות לעצמם לקרא. מה רע? רע, רע מאוד. יהיו כאלו שיקופחו. המיינסטרים ישלוט וכל מה שמסביב, שמנסה לפרוץ דרך, יידחק ויהיו כאלו שיפסיקו לצרוך ספרים מבלי להכיר בכך שהאשם הוא בשוק שבו רק סחורה פופולרית לכאורה יוצאת אל המדפים. במיוחד יקופחו קוראים ותיקים הפתוחים לסוגי ז'אנר חדשים, שיש להם חוש ביקורתי המבוסס על ניסיון רב בקריאה, ואלו המעריכים חדשנות. האם לכך מתכוונים מתנגדי חקיקת חוק המגן על ספרים וסופרים כשהם מדברים על שוק חופשי ועל גידול בכמויות הספרים הנמכרים? דרושה אם כן בדיקה יסודית ברמת ציבור הקוראים - כנסו לספריות הציבוריות בדיוק כמו שאני עשיתי ועשו מאמץ להפיק נתונים מדוייקים יותר. הדיון סביב מחירי הספרים חייב לשלב את קולם של מגוון סוגי הקוראים ואת קולו של העם.
תרצה , ר"ג  |  22.02.10
לכל התגובות