אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדולר בדרך למעלה

הדולר בדרך למעלה

אסטרטגיית היציאה של ברננקי מציגה כיוון ברור

22.02.2010, 09:21 | גדעון בן נון

בטור זה אנו מציגים, מזה תקופה, תזה ברורה למדי: התאוששות הכלכלה האמריקאית תוביל למדיניות הידוק מונטרי מוקדם ממה שהשווקים צופים, ולכן להתאוששות אגרסיבית למדי של הדולר. אל מול הקשיים בהתאוששות הכלכלה האירופית, ההתחזקות של הדולר אל מול היורו תהיה הבולטת ביותר.

הודעת הבנק המרכזי בארה"ב בשבוע שעבר על העלאת הריבית על ההלוואות לבנקים המסחריים, היא צעד חשוב בכיוון זה. זהו אולי צעד אשר מוקדם להגדירו כ'הידוק מוניטרי' אולם ברור כי צעד זה הוא קריאת כיוון. קריאת כיוון לסיום תקופת החירום בה ה'פד' סיפק נזילות בלתי מוגבלת לשווקים הפיננסיים, במחיר אפסי. קריאת כיוון לכך שהשווקים הפיננסיים חוזרים לשגרה ויורדים אט אט ממצב החירום.

ההודעה באה כחודש בלבד לאחר אישור תקופת הכהונה השניה של הנגיד המכהן ברננקי, לא באופן מפתיע: כניסתו לתקופת כהונה חדשה מאפשרת לו לייצר קו מדיניות לתקופה הבאה, מבלי שהדבר יהווה נטל ירושה על נגיד מחליף.

קריאת כיוון לדולר

לפי כיוון המדיניות אותו הנגיד ברננקי מתחיל לסמן, הריבית הדולרית תכנס למגמת העליה הדרושה בכדי למנוע את נזקי המדיניות המרחיבה של השנתיים האחרונות. מהלך זה יחזק במידה רבה את הדולר האמריקאי. העלאת הריבית בארה"ב מתבקשת לאור המגמות המאקרו כלכליות, בהן המדד המשולב של המשק האמריקאי שעלה בינואר ב- 0.3%, עליה רצופה בת 10 חדשים, הגידול בהתחלות הבניה, הירידה בשיעור האבטלה והעליה באמון הצרכנים.

העלאת הריבית בארה"ב תהיה הצעד הראשון מסוגו בקרב הכלכלות הגדולות והמובילות. קיים עדיין חוסר בטחון בשווקים וגורמים שונים מביעים חשש מפני העלאה מוקדמת מדי של הריבית. הדבר הוביל את הנגיד ברננקי להכריז כי אין הצעד מבשר על הבאות אולם השווקים לא מקבלים את הדברים והם מתמחרים עליית ריבית בעתיד הקרוב.

הנגיד ברננקי מבין את הסיכון הגבוה הגלום בהימשכות המדיניות המוניטרית המרחיבה. גם הנגיד פישר – מאנשי המקצוע המשפיעים על הנגיד ברננקי - מעריך בהתבטאויותיו הפומביות כי יש להקדים ולהעלות ריבית במטרה למנוע נזקים אלה. יש להניח כי קווי המדיניות של השניים דומים.

המעבר המתבקש מתקופת הריבית האפסית לתקופה בה הריבית תהיה נורמלית יותר, תתרום ללא ספק להתחזקותו של הדולר. הסברים על מגמת הריבית והסיבות לה הובאו לא פעם בטור זה ונראה כי תחילה של מגמת ריבית עולה תגביר את עצמתו של הדולר בעולם.

קריאת כיוון לשוק המניות בארה"ב

לכאורה, קיים חשש כי העלאת הריבית תגרור בלימה של שוקי המניות. בפועל, הצעד של הנגיד ברננקי האיץ את עלית מחירי המניות בארה"ב. פרדוקס? ובכן, בשלבים הנוכחיים של ריבית אפסית, בתחילת ההידוק המוניטרי הריבית עדיין תהיה נמוכה. אין בכוחה של ריבית בשיעור של 1% או 2% כדי לבלום את המשק. לעומת זאת, במעבר לתקופה של ריבית עולה, יש איתות חשוב נוסף בנוגע להתאוששות המשק והכלכלה. עצם סיומה של תקופה בה ננקטו צעדי חירום מעיד על התאוששות וחזרה לנורמליות והדבר תומך בשוקי המניות.

התאוששות זו במחירי המניות עשויה להביא לזרימה נוספת של כספי משקיעים אל שוקי המניות בארה"ב. יש לזכור כי מדדי המניות האמריקאים עלו בשנה האחרונה בשיעור מתון יחסית למדדי המניות במדינות מתפתחות וכי איתות רשמי להתאוששות, בדמותה של קריאת כיוון זו, יכול למשוך משקיעים מהעולם אל הדולר, בייחוד לאור האכזבה מביצועיהם של שווקים מתפתחים שונים ובהם סין.

התאוששות זו בשוקי המניות היא בהחלט מהלך התואם את קריאת הכיוון העולה מהודעת ה'פד' בשבוע שעבר ויש בה, כאמור – באופן פרדוקסלי למדי - בכדי למשוך כסף אל שוקי המניות האמריקאי.  

כך או אחרת, הודעת הבנק המרכזי בארה"ב היא התפתחות חשובה מאוד בכיוון של התאוששות והיא תמשוך את הדולר להתחזקות מול מרבית המטבעות בעולם. אל נוכח התפתחות זו, קשה לראות את השקל ממשיך לעמוד באדישותו ולשמור על מעמדו כמטבע מהחזקים בעולם.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, מקבוצת שקל

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הדולר בדרך למעלה-לאוו דווקא
הנימוקים המענינים בתגובות לא התיחסו לשוק הבין לאומי של האג"ח האמריקאי. רק אתמול פורסם בכלכליסט כי סין כבר אינה הנושה מספר 1 של ארה"ב. לסין יש "ערימה" אדירה של דולרים,חוץ מהאגח,כך גם הודו ו.....ישראל. לשוק האמריקאי יהיה רק טוב אם ה-$ יהיה נמוך בעולם...וגם בישראל...(3.50 שח ל-1 דולר). הסחורה האמריקאית תוכל כך להדוף (..במקצת)את הצפת הסחורות מהמזרח. סין מסתירה נתונים כלכליים,אבל ידוע גם ידוע שיש שם בועה. הדרך הקלה להיפטר מהבועה...להעביר את הבעיה למישהו אחר...ארה"ב, ע"י שחרור דולרים "מהערמה" לשוק. כך,השוק יקבל כמות גדולה של דולרים והדולר יירד. סין תעזור לעצמה וגם לאר"הב (..כאמור דולר נמוך=שיווק מוצרים נוח יותר.) פעולות חד צדדיות של הפד האמריקאי יגרמו יותר נזק מתועלת (הריבית)
יוסף רותם , שפילה  |  22.02.10
1.
אין שום סיכוי כיום שמצבו של הדולר ישתפר באופן קבוע
העלאת ריבית תגרום להוצאות ריבית אדירות לממשלת ארה"ב, שברוב טפשותה העבירה את רוב החוב שלה מחוב בריבית קבועה לטווח ארוך לחוב בריבית משתנה לטווח קצר (בעיקר 2 year notes). העלאת ריבית על החוב הזה תגרום לקריסה של ממשלת ארה"ב עד כדי קניה סיטונאית והדפסת דולרים ע"י הפד כדי לממן את הגרעונות שינבעו מהריבית. הדולר הולך לספוג מכה אינפלציונית קשה מאוד בשנים הקרובות.
גלעד  |  22.02.10