אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - בעל השליטה בטלסיס: "אני לא אוהב את הדיווחים לרשויות" צילום: יובל חן

ראיון "כלכליסט" - בעל השליטה בטלסיס: "אני לא אוהב את הדיווחים לרשויות"

טומס יגודה, מאמין שאי־אישור תנאי העסקת בנו במשך 13 שנה הוא רק פאול טכני: "מנסים ליצור סנסציה על חשבוננו"

23.02.2010, 15:50 | רחלי בינדמן

"לא התלהבתי להפוך את טלסיסלחברה ציבורית. אני לא אוהב את כל הדיווחים האלה לרשויות", אומר טומס יגודה, מייסד ומנכ"ל טלסיס, חברה העוסקת ביבוא ושיווק רכיבים ומכשור אלקטרוני לחברות הייטק. ב־1991 נכנסה חברת ההשקעות ארלדן, שצלי רשף נמנה עם בעליה, כשותפה בטלסיס, ושנה לאחר מכן הונפקה החברה. "לארלדן היה חשוב שהחברה תהיה ציבורית", מסביר יגודה.

לא בכדי סלד יגודה מהפיכת ה"בייבי" שלו לציבורי. בחודש שעבר חשפה רשות ניירות ערך פרשה מביכה שקשורה לחובות הדיווח של טלסיס. רפרנט שבחן את דו"חות החברה גילה שתנאי העסקתו של אסף יגודה, בנו של בעל השליטה, לא אושרו מעולם כעסקת בעלי עניין על ידי בעלי המניות של טלסיס, וזאת בניגוד לאחיו אמיר יגודה, המועסק אף הוא בחברה, אף שבתשקיף ההנפקה של טלסיס צוינה העסקתם של השניים. הרשות דורשת כעת מטלסיס לכנס אסיפה שתאשר את הסכם ההעסקה של אסף יגודה רטרואקטיבית, החל משנת 1997. אם ההסכם לא יאושר, יעזוב אסף יגודה את החברה ובעלי השליטה עשויים להידרש להחזיר את הסכומים ששולמו לו לידי החברה.

טומס יגודה, כיצד קרה שתנאי העסקתו של בנך הצעיר לא אושרו כנדרש?

"לפני שהפכנו לציבוריים, העסקתי את מי שרציתי, כי היה מדובר בעסק שלי. כשיצאנו לבורסה, צויין בתשקיף באופן חד־משמעי שבניי, אסף ואמיר, ימשיכו לעבוד בחברה. אחרי שנתיים אסף רצה להשלים תעודת בגרות ועזב את החברה לכמה שנים. כשהוא חזר, אישרה מועצת המנהלים את העסקתו מחדש. בדיעבד, התברר שהיינו צריכים לקבל אישור גם מהאסיפה הכללית. מדובר בטעות, אולי שלי, או של עורך הדין או החשב, לא יודע של מי. מה שברור הוא שיש אנשים שתפקידם הוא ליצור סנסציה על חשבוננו".

כיצד תתמודד טלסיס עם הפרשה?

"הסיפור עלה לי כבר 1,000 דולר לתשלום עבור ייעוץ משפטי. אני מקווה שבתוך חודש הכל יסתדר. אסף הוא איש מכירות מצוין עם שכר לא גבוה - הוא מקבל הרבה פחות מהמהנדסים בחברה. אנחנו נכנס אסיפה שתאשר את ההתקשרות, אבל אינני יודע כיצד יצביעו בעלי מניות המיעוט. אם לא יאשרו, נראה מה לעשות. אם הוא לא יעבוד כאן, הוא ילך למתחרים".

"התעשייה מתאוששת"

בעלי מניות המיעוט העיקריים בחברה הם דש איפקס ופסגות. שוחחת איתם על ההצבעה?

"שוחחתי, אבל הם לא נתנו לי שום התחייבות. הם רוצים להראות שיש להם כוח השפעה. האסיפה הכללית האחרונה לא אישרה לי ולארלדן להמשיך ולקבל דמי ניהול, בעלי המניות אמרו שלא מגיע לנו. היום יש נטייה לא לאשר שום דבר. זה יוצר מצב מצחיק, הביזנס שלנו השנה יגדל, החברה תרוויח יותר ואני ארוויח פחות. אבל לא אכפת לי, אני לא רעב לכסף".

עלות השכר השנתית של יגודה עמדה ב־2009 על 1.37 מיליון שקל, ודמי הניהול שקיבל מהחברה הסתכמו ב־818 אלף שקל.

טלסיס פועלת בעיקר בשוק ההייטק המקומי. כיצד התמודדתם עם המשבר האחרון?

"תחום האלקטרוניקה נפגע באופן קשה. נערכנו למכה וקנינו פחות מלאים, תכננו נכון את הרכש. במשכורות לא נגענו, למעט החלטה זמנית לעבוד יום פחות בחודש למשך חצי שנה. בסופו של דבר, שמרנו על רווחיות, ואני צופה ש־2010 תהיה כבר הרבה יותר טובה. אני רואה סימנים לכך שהתעשייה מתאוששת. יש חברות ששבו לגייס עובדים וגם המשכורות התחילו לעלות. ענף התקשורת שהיה תמיד רווחי ותפס 35%–40% משוק ההיטק בארץ, דומיננטי היום קצת פחות ותופס כ־25%. הענפים החזקים שאותם טלסיס משרתת היום הם תחום הביטחון, תחום הקלינטק והתחום הרפואי.

"השארנו רווחים בחברה"

אתם פועלים ללא שימוש באשראי בכלל. כיצד?

"קודם כל, גייסנו 3 מיליון דולר בהנפקה, והשקענו בעיקר באג"ח ממשלתיות ומעט באג"ח קונצרניות, בלי נגיעה במניות. במשך השנים קנינו חברות בתחום שלנו. הקמנו מפעל ייצור במגדל העמק ומאוחר יותר מכרנו ויצאנו מתחום הייצור. הניהול שלנו מאוד שמרני. חלק נכבד מהרווחים השארנו בחברה ולא חילקנו כדיבידנדים, כמו שרוב הישראלים אוהבים לעשות, וכך ההון העצמי שלנו גדל כל הזמן. היה לי חשוב שיהיו די רזרבות למקרה שתגיע הזדמנות לעסקה גדולה, בלי לקחת הלוואות. אין לנו מדיניות קבועה בנושא הדיבידנדים, אבל בדרך כלל חילקנו עד 50% מהרווח, למעט השנתיים האחרונות, שהיו קשות. בכל מקרה, מאז שהחברה קמה, תמיד הרווחנו".

התחרות בענף שלכם אדירה. איך מתמודדים?

 

"כדי להצליח דרושה אמינות, שהבטחה תהיה הבטחה. הדבר השני שדרוש הוא מחיר. יש לנו ערך מוסף בידע הנדסי וטכני, ועל כך מוכנים לפעמים לשלם לנו יותר. בהזמנות מיוחדות שדורשות ידע טכני אנחנו מקבלים הגנות על המחיר וקונים בזול יותר מהמתחרים.

"אנחנו מצפים ש־2010 תהיה שנה טובה. יש ביקוש רב בחברות הייטק למלאי, כיוון שנוצר מחסור עקב הירידה בהזמנות והצמצומים שבוצעו בשיאו של המשבר. אין לי כוונות למכור את חלקי בחברה, אלא רק למכור יותר ולהגדיל את הביזנס. הבנים שלי יהיו היורשים, לא בטוח שיחליפו אותי כמנכ"ל טלסיס, אבל בוודאי יישבו בדירקטוריון. ומבחינתי, כל זמן שאני בריא, אמשיך לעבוד".

דוקו-פירמה

הקמה: 1963 

פעילות: יבוא ושיווק רכיבים אלקטרוניים 

בעלי שליטה: טומס יגודה (21.1%), ארלדן החזקות (21.1%), דש איפקס (12.4%), פסגות (13.5%), אלפא ערך (5%) והציבור (26.9%) 

שווי שוק: 115.7 מיליון שקל

טומס יגודה עלה לארץ מיוגוסלביה בגיל 16, למד בטכניון, ואת טלסיס הקים ב־1963 יחד עם חיים גאון ז"ל. ב־1991 מכר גאון את חלקו, אך יגודה ויתר על הזדמנות הרכישה: "פחדתי, לא רציתי לקחת הלוואות. בדיעבד, חבל שלא קניתי". ארלדן הצטרפה כשותפתו של יגודה, ושנה לאחר מכן הונפקה החברה. כיום פועלת טלסיס ביבוא ושיווק רכיבים אלקטרוניים עבור לקוחות ישראליים בעיקר, בהם אלביט, תדיראן, אודיוקודס ואלתא. מאז היווסדה לא סיימה החברה אף שנה בהפסד. פסגות ודש הן בין משקיעיה הנאמנים.

תגיות