אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קלפרס: עוד רבעון של הפסדים לקרנות הישראליות צילום עמית שעל

קלפרס: עוד רבעון של הפסדים לקרנות הישראליות

הנתונים שפרסמה קרן הפנסיה הגדולה בארה"ב מתייחסים לרבעון השלישי של 2009 ואינם משקפים את גל האקזיטים של אוקטובר-דצמבר

01.03.2010, 06:46 | מאיר אורבך ואסף גלעד

קרנות ההון סיכון הישראליות ממשיכות לדשדש ולצבור תשואות שליליות. כך עולה מהדו"ח שפרסמה אתמול קרן הפנסיה הגדולה בארצות הברית, קלפרס (Calpers) לרבעון השלישי של 2009. קלפרס, המושקעת ב־186 קרנות, מדווחת מדי רבעון על ביצועיהן של כל קרנות ההון סיכון שבהן היא משקיעה. בין אלו נכללו הקרנות הישראליות כרמל, ג'מיני, JVP ופיטנגו.

הדו"ח שפרסמה קלפרס אינו משקף את ארבעת האקזיטים המוצלחים שביצעו הקרנות הישראליות בחודשים האחרונים, בהם מכירת החברות קופרגייט, דיון נטוורקס, אופטונול וקונברג'ין בהיקף של מאות מיליוני דולרים. זאת, מאחר שהדיווח של קלפרס הוא רק עד סוף ספטמבר 2009, זמן קצר לפני תחילת גל האקזיטים האחרון.

הדיווח מצביע על ירידה הדרגתית בתשואות של כרמל 1, הנחשבת לקרן הישראלית המוצלחת ביותר שבה קלפרס השקיעה עד כה. מאז השקתה בשנת 2000 ועד סוף ספטמבר 2009 השיגה הקרן תשואה של 8.3%. זאת, לאחר שבשני הרבעונים הקודמים הציגה תשואה של 8.6% ו־9.1%, בהתאמה. המומנט החיובי שצברה כרמל 1 מאז מכירת פולואפ ואקטמייז באמצע העשור הולך וקטן, והחברות המובילות שלה - רד־בנד ואופטיר - עדיין רחוקות מהנפקה, אף שהן מצליחות להציג נתוני מכירות מרשימים. חמשת החודשים האחרונים, שכאמור אינם נכללים בדיווח, דווקא הטיבו עם הקרן, וזאת בעקבות התאוששות של שתי חברות הפורטפוליו סיבידיה וסקייבוקס - שגייסה 2 מיליון דולר לאחר תקופת יובש ארוכה.

בניגוד לירידה בתשואות של כרמל 1, אחותה הצעירה כרמל 2 דווקא מראה שיפור מתמיד בתשואתה. לזכות קרן זו נזקפת מכירת קופרגייט ועליית ערך של החברות אמדסה, ואונובה, קונטרה, פרפקטו מובייל וקלאריזן, שנמצאות במגמת מכירות חיובית. בניגוד להצלחה של כרמל 2, קרן כרמל 3, שהושקה בדיוק לפני שנתיים, הגדילה במידה משמעותית את תשואתה השלילית, תופעה שמיוחסת בעיקר לגידול בהשקעותיה על רקע גילה הצעיר.

קרן פיטנגו 4, שרשמה תשואה נאה של 5% באמצע 2009 בעקבות מכירת ונטור ב־325 מיליון דולר, התייצבה על תשואה של 4.8% בספטמבר. האקזיטים האחרונים של פיטנגו הגיעו דווקא מפיטנגו 3, שלא הצליחה לשפר את תשואתה עד ספטמבר 2009.

קרן JVP 4 של אראל מרגלית נמצאת בירידה מתמדת מאז 2008. מכירת החיסול של אובליקור בוודאי לא תעזור לה בדיווח הבא של הקרן, אם כי מכירת דיון נטוורקס בדצמבר נחשבת לאקזיט משמעותי עבור הקרן.

קלפרס השקיעה עד כה 2.5 מיליארד דולר מתוך 3 מיליארד שלהם התחייבה. הדו"ח מגלה שכמחצית מהקרנות שבהן השקיעה לאורך השנים רשמו תשואה שלילית.

תגיות