אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנרגיה: בעד הקידוחים

אנרגיה: בעד הקידוחים

שותפויות מוגבלות לחיפושי נפט וגז זוכות לתמריצים כלכליים ולהטבות מס מהמדינה

01.03.2010, 08:05 | רו"ח שלמה אלפיה

מאגרי הגז המשמעותיים שהתגלו ב־2009 בקידוחי תמר ודלית הם בעלי משמעות כלכלית יוצאת דופן למשק הישראלי. בפני מדינת ישראל נפתחה ההזדמנות לנצל אנרגיה זולה יחסית, שגם ידידותית לסביבה, ולגוון את מקורות האנרגיה בהתאם לאינטרסים האסטרטגיים של המשק.

מדינת ישראל בחרה לאורך השנים באסטרטגיה של חוסר מעורבות בענף חיפושי הנפט והגז, בעיקר מטעמי תקצוב וחשש מכניסה לתחום עתיר סיכון. כתחליף לכך ניסתה המדינה לעודד גופים עסקיים שייקחו על עצמם את גיוסי ההון המאסיביים הדרושים לחיפושים ואת הסיכון התפעולי והעסקי הכרוך בהם, בעיקר על ידי הטבות כלכליות והטבות מס.

היתרון הכלכלי הישיר למשק מהמעבר לשימוש בגז טבעי נוגע להכנסות האוצר - מתמלוגים שלהם זכאית המדינה מתוקף חוק הנפט, ממסים ובשל קפיצת המדרגה הצפויה לענף בעקבות הצטרפות משקיעים חדשים. במקביל, המדינה גם מרוויחה באופן עקיף באמצעות גידול בהיקף התעסוקה.

שותפויות מוגבלות - פעילות חריגה בשוק ההון

מבט על הגופים העסקיים הישראליים המעורבים בתגלית הגז של ים תטיס מ־2003, בתגלית הגז של תמר ושל דלית מ־2009, וכן על גופים העוסקים כיום בחיפושים, מלמד שרוב מחפשי הגז והנפט הם גופים משפטיים המאוגדים כשותפויות מוגבלות.

הפעילות של השותפות המוגבלת חריגה בשוק ההון הישראלי מכמה היבטים: השותפות המוגבלת מנפיקה יחידות השתתפות (להבדיל ממניות בחברה בע"מ), הנסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב, כשאחריותו של כל בעל יחידה מוגבלת לסכום שהשקיע בהון שותפות.

השותפויות משקיעות את כספי גיוסי ההון בחיפושים, בפיתוח ובהפקה של נפט וגז, ולצדן משמש מצד אחד שותף כללי כזרוע ניהולית ומצד שני מפקח המייצג את השותפים בשותפות.

ההבדל המהותי למשקיע היחיד בין השקעה ביחידות השתתפות לבין השקעה בחברה בע"מ הוא היכולת של המשקיע לקזז מהכנסתו החייבת במס את סכום השקעתו ביחידת ההשתתפות, תחת התנאי הבסיסי שהשותפות השקיעה את כספי המשקיעים במה שמוגדר בתקנות "הוצאות חיפוש ופיתוח".

מעבר לכך, להבדיל מהשקעה בחברות בע"מ, בחלק מהשותפויות המוגבלות האחזקה ביחידות ההשתתפות משמעה שותפות ברווחים ובהפסדים. במילים אחרות, כל משקיע בשותפות הוא הנישום שמתחשבן מול רשויות המס בעצמו על הרווח או על ההפסד הנובע מאחזקתו ומחלקו בעסקי השותפות, לרבות אפשרות לקזז את חלקו בהפסד מהשותפות כנגד כל הכנסה אחרת שנבעה לו באותה שנה, לרבות ממשכורת.

הטבות מס משמעותיות

ענף חיפושי הנפט והגז נהנה גם מהטבות מס ייחודיות למשקיעים. הוצאות החיפושים והקידוחים מוכרות במס בשנתן, גם אם לא נבעה לגוף העסקי כל הכנסה בשנה זו. אפשרות זו להכרה בהוצאות נוגדת לכאורה את הכלל הבסיסי של הקבלה בין הכנסות והוצאות, שכן מדובר בהוצאה הונית שעדיין לא הניבה הכנסה.

הטבה נוספת נוגעת לשלב שבו מפיקה השותפות הכנסות ממכירת גז או נפט. המחוקק העניק לגופים העסקיים ניכוי נוסף ומיוחד, המכונה "ניכוי אזילה", שמחושב כשיעור מהמחזור או כשיעור מהרווח הנקי המנוכה מההכנסה החייבת במס של השותפות ומקטין אגב כך את חבות המס של השותפים בשותפות. מדובר בהטבה משמעותית, שכן מהרווחים העסקיים של השותפויות מנוכה הוצאה העשויה להגיע ל־27.5% מהמחזור.

בסיכומו של דבר, המחוקק הישראלי רואה צורך ממשי בתמיכה בענף חיפושי הנפט והגז, לכן המדינה מעניקה הטבות מס למשקיעים המעורבים בחיפוש ובפיתוח נפט וגז, בעיקר לשותפויות מוגבלות.

הכותב הוא מומחה בנושאי מיסוי וחשבונאות בענף חיפושי הנפט והגז בישראל ושותף מנהל במשרד אלפיה את אלפיה רואי חשבון.

 

רו"ח אלפיה ישתתף בוועידה השנתית השנייה לאנרגיה שתיערך ביום רביעי, 3 במרץ 2010, במלון הילטון תל אביב.

תגיות