אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי הן הקבוצות העשירות בעולם? צילום: איי פי

מי הן הקבוצות העשירות בעולם?

ללא היחלשות הליש"ט לעומת היורו מנצ'סטר יונייטד היתה נמצאת בראש הרשימה השנתית של דלויט. אבל בליגת הכסף של פירמת רואי החשבון ניצבות שתי האימפריות מספרד: ריאל מדריד וברצלונה, שבדרך להכנסות של 500 מיליון יורו בעונה

02.03.2010, 10:12 | אוריאל דסקל

לפני שנתיים דיברו בריאל מדריד, אז עם הכנסות של כ־350 מיליון יורו בעונה, על החלום להגיע להכנסות של 500 מיליון יורו בעונה. הקיץ, לאחר השתלטותו המחודשת של פלורנטינו פרס, האיש שבזכותו ריאל מדריד היא מועדון הכדורגל המכניס בתבל, כבר מדברים שם בפה מלא על כך שבעוד כמה שנים הקבוצה תכניס בקלות 500 מיליון יורו ויותר בשנה.

האם המטרה לסוף העשור היא להתקרב להכנסות של מיליארד יורו? אם תשאלו את אנשי ריאל מדריד, אז התשובה היא כן.

בליגת הכסף השנתית של דלויט ריאל מדריד שומרת זו השנה החמישית ברציפות על מקומה בראש הטבלה. על פי דו"ח Money League, שעורכת פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט ושאומד את "הכנסות הכדורגל" של המועדונים באירופה - הכנסה מפעילות מסחרית (פרסום וספונסרשיפ), מכירת כרטיסים, ימי משחק, בונוסים וזכויות שידור (ולא עסקים אחרים כגון נדל"ן ומכירת שחקנים) - ריאל הכניסה יותר מ־400 מיליון יורו בעונת 2008/09.

20 הקבוצות המכניסות באירופה, צילומים: רויטרס אי פי אי איי פי 20 הקבוצות המכניסות באירופה | צילומים: רויטרס אי פי אי איי פי 20 הקבוצות המכניסות באירופה, צילומים: רויטרס אי פי אי איי פי

3.9 מיליארד יורו

ההכנסות של כל 20 מועדוני הכדורגל עלו בעונת 2008/09 והסתכמו ביותר מ־3.9 מיליארד יורו (עלייה של 26 מיליון יורו לעומת השנה שעברה). בראש הרשימה - ריאל מדריד - מועדון הכדורגל הראשון שמצליח לייצר הכנסות של יותר מ־400 מיליון יורו.

"ריאל מדריד הצליחה לרשום עלייה של 10% בהכנסותיה, שהסתכמו ב־401 מיליון יורו", אמר דן ג'ונס, שותף בקבוצת הספורט הכלכלי בדלויט. "ההכנסות מזכויות שידור אפשרו לריאל לרשום את צמיחת ההכנסות הגדולה ביותר, וכיום ההכנסות מזכויות שידור אלה מסתכמות ב־161 מיליון יורו, סכום הגבוה מסך כל ההכנסות של המועדונים, למעט אלו הנמצאים בעשרת המקומות הראשונים בדירוג".

ההנחה היא שאת העונה הנוכחית תסיים ריאל עם הכנסות גבוהות יותר - כ־422 מיליון יורו, ומהעונה הבאה, בזכות הסכמי ספונסרשיפ גבוהים יותר, כבר ינשקו ההכנסות ל־500 מיליון יורו.

לפי ג'ונס, ההכנסות של ברצלונה צמחו בזכות ההופעות הבלתי נשכחות של חניכיו של פפ גווארדיולה, שהביאו לזכייה היסטורית בטרבל (גביע, ליגה וליגת האלופות). "ברצלונה רשמה הישג חסר תקדים, מה שסייע לה לרשום עלייה של 57 מיליון יורו בהכנסותיה - העלייה האבסולוטית הגבוהה ביותר בקרב המועדונים הנכללים בדירוג ליגת הכסף". למעשה, הקבוצות הספרדיות תפסו את שני המקומות הראשונים בדירוג, אבל אין עוד אף קבוצה ספרדית ברשימת 20 המועדונים הגדולים - מה שאולי מצביע על כך שהתחרות של בארסה וריאל מבית חלשה למדי.

לו היה לי יורו

מנצ'סטר יונייטד צנחה למקום השלישי, וכמו יתר המועדונים האנגליים הושפעה מירידת הערך המתמשכת של הליש"ט לעומת היורו. "השפעה מהותית זו מתבטאת בעובדה שאילו שערי החליפין היו נותרים כפי שהיו ביוני 2007, מנצ'סטר יונייטד היתה ניצבת בראש טבלת ליגת הכסף", אומר ג'ונס.

ארסנל שבה להיות אחד מחמשת המועדונים המובילים בדירוג לאחר היעדרות של שנה אחת. וארסנל טיפסה מעל צ'לסי למקום החמישי הודות לעלייה של 7% בהכנסותיה אשר הסתכמו ב־263 מיליון יורו.

שבע אנגליות

כל 20 המועדונים הנכללים השנה בליגת הכסף משתייכים לחמש הליגות המובילות באירופה. לגרמניה יש חמש נציגות, לאיטליה ארבע ולצרפת ולספרד יש שתי נציגות לכל אחת. פנרבחצ'ה הטורקית, שבשנה שעברה היתה אחת מ־20 המועדונים הראשונים, יצאה מהרשימה. קבוצות נוספות שנותרו מחוץ לרשימה (פריס סן ז'רמן, אתלטיקו מדריד, בורדו, שטוטגרט, פיורנטינה, אברטון, ווסטהאם ונאפולי). כולן מכניסות בין 87 מיליון יורו (פנרבחצ'ה) ל־8.1 מיליון יורו (פריס סן ז'רמן).

ג'ונס מסכם: "בעוד שלאחרונה נסב דיון על מצבם הפיננסי של מועדוני הכדורגל האנגליים, אנו מאמינים כי יסודות הכדורגל יוסיפו להיות חזקים ויציבים. המצוקות הפיננסיות שחווים המועדונים הן ככל הנראה תוצאה של ניהול קלוקל ולא של בעיות בייצור הכנסות".

יצוין כי קיים פער של כמעט 50 מיליון יורו בין הכנסותיו של המועדון המדורג במקום העשירי (מילאן) לאלו של המועדון המדורג במקום ה־11 (המבורג). עבור חלק מן המועדונים שאינם נמנים עם עשרת המועדונים המובילים, העפלה עקבית לליגת האלופות בשילוב ההזדמנויות לגידול בהכנסות כתוצאה מהמתקנים החדשים המתוכננים עשויה לעזור להם לגשר על פער זה.

יש לציין גם שההכנסות של ליגת האלופות של הקבוצות צמחו מ־821 מיליון יורו בעונה שעברה, 2007/08, ל־1.09 מיליארד יורו בעונה הזו. העונה הראשונה של הצ'מפיונס ליג (1992/3) הכניסה 45 מיליון יורו בלבד.

ליאונל מסי וזלאטן איברהימוביץ ליאונל מסי וזלאטן איברהימוביץ'. תפסו את המקום השני | צילום: איי אף פי ליאונל מסי וזלאטן איברהימוביץ

בארסה וריאל בשלהן

אלן סוויצר, דירקטור בקבוצת הספורט הכלכלי בדלויט, אומר כי "ריאל מדריד וברצלונה הצליחו ליצור פער ביניהן ובין מתחרותיהן האירופיות, והן צפויות להמשיך ולהיאבק על שני המקומות הראשונים בשנים הקרובות, בפרט אם מטבע הליש"ט לא יתחזק לעומת היורו. עם זאת, הסכמי שידור חדשים ומשופרים של הפרמיירליג, ובייחוד העלייה החדה בערכן של זכויות השידור הבינלאומיות, יאיצו באופן משמעותי את הצמיחה בהכנסותיהם של המועדונים האנגליים בעונת 2010/11".

"יש לציין ששלוש מתוך חמש הקבוצות הראשונות בדירוג הן בבעלות אוהדים, וכך גם שבעה מתוך 20 המועדונים. נוסיף לזה שהפרלמנט האירופי מאמין ומשוכנע שמעורבות נכונה ומבנית של אוהדים בניהול המועדון עוזרת לניהול נכון של המועדונים וגם ליציבות הפיננסית שלה", אמר איבו בלט מארגון האוהדים האירופי.

"כדורגל מקצועני לא קיים ללא אוהדים. בלעדיהם פשוט אין משחק", אמר אנדי וולש, מנכ"ל FC יונייטד ממנצ'סטר - קבוצת האוהדים שהוקמה בעקבות רכישת מנצ'סטר יונייטד על ידי משפחת גלייזר. מאופ"א נמסר כי: "לפני חמש שנים פרסמה אופ"א מסמך שלפיו המבנה המועדף לניהול מועדון כדורגל הוא ניהול של האוהדים והקהילה".

וזה כנראה המסר שצריך להעביר גם לאוהדי מכבי נתניה והפועל באר שבע, שב־48 השעות האחרונות איבדו את את המממנים העיקריים של קבוצתם.

ובישראל? רחוקים

נועם טייכלר, ראש תחום הספורט בקבוצת הייעוץ הכלכלי בפירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט בריטמן אלמגור זהר, מוסיף את הזווית הישראלית לעניין: "עדיין רחוק היום שבו נראה קבוצה ישראלית אפילו מתקרבת לרמת ההכנסות הללו, ודי לציין כי הכנסות כלל קבוצות ליגת־העל בעונת 2008/09 בישראל מהוות כמחצית מההכנסות של הקבוצה המדורגת במקום ה־20. במציאות שבה לזכויות השידור לליגת־העל אין קופצים, ואצטדיונים ומתקנים ראויים אינם בנמצא, נוכל להמשיך ולהביט במועדונים המרכיבים את רשימת הדירוג רק כצופים מהצד ולא כמתמודדים שווים".

תגיות