אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם בלונד גורם לטיפשות? צילום: shutterstock

האם בלונד גורם לטיפשות?

אני סוכנת מכירות של חברת פרסום גדולה ובעלת תואר שני. לאחרונה, אחרי שנים של ברונטיות, צבעתי לבלונד. באופן משונה ובלתי מתקבל על הדעת אני מרגישה פתאום הרבה פחות חכמה. איך לעזאזל זה יכול להיות?

04.03.2010, 11:07 | דן אריאלי

אני סוכנת מכירות של חברת פרסום גדולה ובעלת תואר שני. לאחרונה, אחרי שנים של ברונטיות, צבעתי לבלונד. באופן משונה ובלתי מתקבל על הדעת אני מרגישה פתאום הרבה פחות חכמה. איך לעזאזל זה יכול להיות?

דורין

דורין שלום,

כדי להשיב ברצינות אני צריך כמובן לראות תמונות של לפני ואחרי. אבל באופן כללי, נראה שמה שאחראי להרגשה שלך הוא לא צבע השיער אלא האנשים שמבחינים בו.

כבר הוכח מדעית שמראה של אדם משפיע על יחסנו אליו. ולא רק מראה, אפילו חשד לאיך שאדם נראה. במחקר שבו נתנו לגברים לשוחח בטלפון עם נשים התברר שכשהגברים חשבו שהנשים יפות הם דיברו אליהן באופן אחד, וכשחשבו שאינן יפות דיברו אליהן אחרת. וזאת, אף שהיה ברור שאין סיכוי שאי פעם יפגשו בהן.

השאלה היא אם מכיוון שנהוג לקשר בלונד עם טיפשות, סובבייך נותנים לך רמזים קלים לכך שנדמה להם שאת פחות חכמה - למשל, מדברים אלייך קצת יותר לאט ובקול יותר רם, או מעברים שדרים אחרים שמשפיעים עלייך, קטנים ככל שיהיו.

בלונדינית חכמה, צילום: shutterstock בלונדינית חכמה | צילום: shutterstock בלונדינית חכמה, צילום: shutterstock

ורמזים משפיעים. בניסוי ידוע שנערך בבתי ספר חוקרים סיפרו בתחילת השנה למורים שתלמידיהם המיועדים עברו מבחן "סקאלת אינטליגנציה" מיוחד, והציגו בפניהם את התוצאות של כל התלמידים על סקאלה - מהחכם ביותר לטיפש ביותר. בסוף השנה התברר שציוני התלמידים תאמו את ציוניהם על הסקאלה.

אלא שהסקאלה היתה מפוברקת. לא היה שום מבחן אינטליגנציה. אך המורים האמינו, וכנראה החלו לראות דברים טובים בתלמידים שחשבו שהם מוצלחים. בלי להבחין, הם חייכו אליהם יותר, הקשיבו להם יותר, והעבירו עוד שדרים קטנים שלאורך זמן משפיעים ומעודדים להשקיע ולהתאמץ. כך עובדת נבואה שמגשימה את עצמה.

 

לפי מה שאת מספרת, ייתכן שגם את מפנימה שדרים עדינים כאלה. השאלה שנותרה היא האם זה שווה את זה, ואם זה לא שווה, אז מה עושים. על זה אני לא יכול לענות בשבילך, אבל פעם צבעתי את השיער שלי בסגול וזה מאוד מצא חן בעיניי. תחשבי על זה.

הכותב הוא חוקר כלכלה התנהגותית ומחבר רב המכר "לא רציונלי ולא במקרה"

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il   

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
הבלונד רק הוציא את הטפשות שלך כלפי חוץ
זה שיש לך תואר שני לא אומר כלום מבחינת :החוכמה" שלך. תלוי במה התואר, ואפילו אם התואר "נחשב" זה לא אמור שאת לא טיפשה קנתה את התואר ממכללת שקר כלשהו. זה שאת סוכנת מכירות של חברת פרסום רק מראה שיש לך אופי של חולירע בלי עכבות מוסריות בכלל. לסיכום - הבלונד רק חשף את האני האמיתי שלך. רק שתהיי בריאה.
הנס החכם  |  05.03.10
23.
ל-19. מה אתה מתפלא? כל הזמן עושים נסוים על ילדים!
חשבת על זה שהמון הורים מטומטמים "מחנכים" את ילדיהם מבלי שיש להם בכלל מושג מה בכלל הם עושים ואיזה נזק הם גורמים לילדיהם? אז מה זה אם לא ניסוי? לפחות הניסוי ההוא היה לזמן מוגבל, בתנאים מבוקרים וממנו אפשר היה ללמוד משהו לטובת האנשות. יתכן אף שהילדים "הנפגעים" קבלו חיזוק לאחר נכן. רוב רובם של הילדים שהוריהם מנסים אליהם את "שיטת החינוכם" נדפקים "לחינם" וללא תקנה. סליחה על ישירות דבריי, אך אתם הרי יודעים שזה המצב :-(
יוסל , חיפה  |  05.03.10
לכל התגובות