אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשד במשרד הבינוי והשיכון: 650 חברות בנייה לא דיווחו על מכירת 3,000 דירות צילום: צביקה טישלר

חשד במשרד הבינוי והשיכון: 650 חברות בנייה לא דיווחו על מכירת 3,000 דירות

העדר הדיווח נוגד את חוק המכר שתוקן לאחר קריסת חפציבה; על פי הערכות - גובה הקנסות שיוטלו על החברות יגיע ל-75 מיליון שקל

03.03.2010, 13:43 | דותן לוי

כ-650 חברות בנייה הפרו את חוק המכר לדירות כאשר לא דיווחו על כ-3,000 יחידות דיור שמכרו, כך מעריכים במשרד הבינוי והשיכון. נגד החברות החשודות החל בימים האחרונים הליך שימוע, ואם החשדות יאומתו, יופעלו נגדן הליכים של עיצומים כספיים הנאמדים ב-25 אלף שקל לכל הפרה – כלומר, כל דירה שלא דווח על מכירתה. לפי הערכות המשרד, סכום הקנסות יכול להגיע ל-75 מיליון שקל. רוב החברות הן מסדר גודל קטן להן מיוחס אי דיווח של דירות בודדות, וכן כמה חברות בינוניות שלא דיווחו על מכירת עשרות דירות.

בעקבות משבר חברת חפציבה, תוקן חוק המכר דירות ומטיל על מוכרי דירות יד ראשונה דרישות צרכניות שיבטיחו את כספי ההשקעה. בין היתר קובע החוק, כי מוכר ימסור לממונה על יישום החוק, סמוך לחתימת חוזה המכר, פרטים לגבי מכירה של כל דירה בפרויקט בנייה שלו: שם קונה הדירה, שם המוכר, פרטי המקרקעין, נותן הבטוחה וסוג הבטוחה שניתנה לטובת הקונה. פרטים אלו מתבקשים על פי החוק כדי לוודא שרוכשי הדירות אכן מבטחים את כספם. כמו כן קובע החוק, כי שיעור הקנס הכספי על אי דיווח לממונה על מידע לגבי מכירה של דירה הוא 25 אלף שקל.

הנתונים על החברות שהפרו את החוק התקבלו לאחר הצלבות עם רשויות שונות: רשות המסים, ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה וחקירות שביצעו במשרד הבינוי והשיכון.

שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר: "החוק נועד להגן על כספי רוכשי הדירות. החשיבות הצרכנית, בוודאי לאור לקחי משבר חברת חפציבה, חיונית לביטחון כספי הרוכשים. מרבית מוכרי הדירות מצייתים להוראות החוק, מדווחים על המכירות כחוק ונותנים בטוחות כנדרש. החברות שלא דיווחו פוגעות בראש ובראשונה ברוכשים, ומחובתי לפעול בכלים המתאימים להגן על כספי הרוכשים".

מהתאחדות הקבלנים נמסר בתגובה: "בהתאם לחוק שנכנס לתוקף לאחרונה נדרשו הקבלנים להעביר דיווחים מקבילים על מכירת דירות, לרשות המסים ולמשרד השיכון. הטמעת התהליך לוקחת זמן. רוב החברות שעדין לא הפנימו שצריך להעביר דיווח מקביל, הינן חברות יזמיות שאינן קבלניות. אנו מאמינים שמדובר בחבלי הלידה של הטמעת החוק החדש, שתלך ותפחת בחודשים הבאים. צריך לזכור כי מבחינת רוכש הדירה, הביטחון המוקנה בחוק נובע מהעברת הכסף לחשבון המלווה על פי השוברים ואינו תלוי בדיווח על הממונה".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
יש לי הצעה לשר אטיאס במלחמתו במחירי הדירות
לחייב קבלנים לפרסם בצורה גלויה וברורה "מחיר מומלץ לצרכן" על כל דירה לפי סוגה וגודלה. "מחיר מומלץ לצרכן" יקבע באופן בלעדי ע"י משרד השיכון בצורה הבאה: היות והמדינה מוציאה למכרז קרקעות בבעלותה לקבלנים אז משרד השיכון יודע את תוצאות המכרז ולפיכך את המחיר למ"ר. בנוסף, ישנם מדדים אמינים (כגון: מדד תשומות הבנייה) שלפיהם ניתן לחשב עלות בנייה למ"ר לפי סטדנרט אחיד שיוחלט עליו ויפורסם. בעצם, "מחיר מומלץ לצרכן" ישקף מחיר עלות לדירה. כמובן, שניתן להרחיב זאת ולהוסיף על גבי מחיר העלות גם את הרווח הצפוי לקבלנים, ככה שה"מחיר מומלץ לצרכן" ישקף כמעט מחיר סופי לדירה וימנע מהקבלנים שולי רווח עצומים גם על הקרקע, גם על הבנייה, וגם ברווח הסופי. "מחיר מומלץ לצרכן" לא ישקלל סטנדרט בנייה גבוה מהסטדנרט האחיד שהוחלט עליו ככה יוצא שהקבלנים יוכלו להנות מעוד עשרות אלפי שקלים בתמורה לסטדנרט גבוה יותר אך לא מעבר לזה. רוצים לקבל נתונים מדויקים על תמונת המצב בשוק הדירות, כולל ניתוחים סטטיסטיקות וגרפים ? שולחים מייל לyad_two ביאהו שכותרתו "בבקשה לשלוח אקסל - מכלכליסט" (הכותרת חשובה) ומקבלים קובץ המפרט עסקאות תוך-חודשיות של דירות למכירה והשכרה ברחבי הארץ כולל סטטיסטיקות וגרפים וכן ניתוחים. תודה. פרשנדתא בשירות הציבור.
פרשנדתא בשירות הציבור  |  03.03.10