אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תפיסת עולם: האוונה בלוז צילום: shutterstock

תפיסת עולם: האוונה בלוז

מצ'רצ'יל ועד מאדוף - דמותם של אנשי ציבור רבים נקשרה בסיגר. לא פלא שירידה של 8% במכירות ב-2009 מכניסה את הענף לכוננות ספיגה

04.03.2010, 11:37 | שלמה פפירבלט

דמותם ההיסטורית של מנהיגים לא מעטים, מווינסטון צ'רצ'יל ועד ביל קלינטון, כרוכה בסיגרים. בחודש פברואר האחרון, במכירה פומבית אשר נערכה בלונדון, היה מי שהסכים להוציא מכיסו את הסכום הנכבד של 5,000 יורו, כדי לרכוש מחצית מעושנת של סיגר אשר הותיר אחריו צ'רצ'יל בשנת 1941, במאפרה של ידידים בביתם התארח. אולם לעומת העבר המפואר, העתיד לא נראה אפוף בעשן ורוד, כך לפחות על פי הדיווחים שהגיעו מפסטיבל הסיגר הקובני השנתי שהסתיים בימים אלה בהאוונה, בירת קובה.

באירוע חגיגי המקבץ אליו מקצוענים, סוחרים וחובבי סיגרים מן העולם כולו, דיווחו ראשי ענף הייצוא מספר 1 של האי הקומוניסטי - התעשייה המייצרת את המיטב שבמיטב בתחום - על ירידה של 8% במכירות הסיגרים שלהם בשנת 2009 - לראשונה זה שנות דור. הודעה יוצאת דופן במשטר טוטליטרי, המעידה על משבר גדול יותר מן המספר המדווח.

פועלת אורזת סיגרים בהוואנה. לפעמים סיגר הוא רק סיגר , צילום: אי פי אי פועלת אורזת סיגרים בהוואנה. לפעמים סיגר הוא רק סיגר | צילום: אי פי אי פועלת אורזת סיגרים בהוואנה. לפעמים סיגר הוא רק סיגר , צילום: אי פי אי

ההיסטוריה של הסיגר והעולם המודרני התחילה באזור הזה של אמריקה הלטינית, במאה ה־16, כאשר הגיעו הכובשים הספרדים ליבשת אמריקה. בין החידושים הרבים שבהם נתקלו, היה גם מראה המקומיים השואפים אל קרבם עננות עשן ריחניות. האינדיאנים נהגו לעשן את הטבק בצרורות ארוכים עטופים בעלי תירס, או שהיו מבעירים את העלים המיובשים בכלי קטן ושואפים מעשנו באמצעות צינור מפוצל בקצהו בעל שני פתחים אשר הוכנסו לנחיריים. שמו האינדיאני של הכלי המזלגי בצורתו היה "טובגקו". מכאן נולד השם טבק.

הפקיד הממשלתי הקובני הממונה על פיתוח הענף, חבייר טורס, סיפר כי שני גורמים עיקריים עומדים מאחורי הפגיעה בשוק הסיגרים. ראשית, המשבר הכלכלי העולמי אשר קיצץ וחיבל בקבוצות המנהלים הבכירים ובעלי הממון, שמהווים את לב לבו של מחנה המעשנים אשר הוציא בכל חודש בין מאות לאלפי דולרים על תיבות סיגרים קובניים עבור עצמם וכדי לכבד את אורחיהם. שנית, המלחמה של מדינות המערב בעישון, אשר הביאה לכך שמספר המקומות שבהם אפשר לעשן סיגרים מחוץ לבית, בתי קפה, מסעדות, פאבים וכו', הולך ומתמעט, מה שמצמצם גם את העישון והצריכה.

בנאום המרכזי בכינוס בפני מקצועני ענף הסיגרים העולמי, סיפר השר הקובני לסחר חוץ רודריגו מלמיירקה כי ההכנסות ממכירת הסיגרים ב־2009 ירדו מ־400 מיליון דולר בשנה ל־360 מיליון דולר בלבד. "כל שוק המותרות העולמי היה בנסיגה של 11% בשנה שעברה, והסיגרים בתוך כך. אני מקווה כי סימני ההתאוששות הכלכלית יהיו גם סימנים להתאוששות הסחר בסיגרים", אמר השר. לדבריו, חלק ניכר מן הירידה בצריכה נגרם מכיוון הקניינית הראשית של סיגרים קובניים - ספרד - ולכן קובה מתכוונת לפעול נמרצות לפיתוח שווקים חדשים במדינות שבהן המאבק בעישון רופף בינתיים, כמו סין, ברזיל ורוסיה.

הבדיחה המוצלחת ביותר בפסטיבל היתה במופע הנעילה כאשר בדרן מקומי סיפר על כך שברני מאדוף, מעשן סיגרים קובניים ידוע עד התרסקותו, חטף מכות בכלא שבו הוא מרצה את עונשו לאחר שפנה לאחד האסירים והציע לו דיל: תן לי סיגר אחד היום - ואחזיר לך שלושה מחר...

תגיות