אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלונדון 2012 ייחפשו את ההחזר בכל השקעה צילום: איי פי

בלונדון 2012 ייחפשו את ההחזר בכל השקעה

אחרי ונקובר 2010 מתחילים בוועד האולימפי הבינלאומי לעבוד באינטנסיביות על לונדון 2010. עוד כשנתיים ייערכו המשחקים בלונדון ויש עוד הרבה בעיות לפתור

04.03.2010, 16:28 | רויטרס

המארגנים של אולימפיאדת לונדון 2012 יקוו לחקות את תחושת מסיבת הרחוב שהמשחקים האולימפיים בוונקובר יצרו כעת, לאחר סיום אולימפיאדת החורף בקנדה.

מארגני האולימפיאדה בלונדון הבטיחו אולימפיאדה "קומפקטית ובאווירה טובה" במיוחד לאור העובדה שתקציב המשחקים וההכנות לאולימפיאדה בבייג'ינג עמדו על יותר מ-59 מיליארד דולר.

מארגני לונדון 2012 הבטיחו גם להיות יעילים ולהשאיר מורשת אולימפית בריאה ושלא ייבנו מתקנים שיהפכו לפילים לבנים – כמו באתונה.

בוריס ג בוריס ג'ונסון ראש העיר של לונדון עם ג'ים רייט המושל הבריטי בקנדה. מארגני לונדון 2012 הבטיחו גם להיות יעילים ולהשאיר מורשת אולימפית בריאה ושלא ייבנו מתקנים שיהפכו לפילים לבנים – כמו באתונה | צילום: איי פי בוריס ג

התקציב אמנם התנפח מאז כל ההבטחות הללו – 9.3 מיליארד ליש"ט, אבל המצב הכלכלי הרע בבריטניה בפרט ובעולם בכלל, הביא להידוק חגורות וחלק מהמתקנים שהובטחו להיבנות כקבועים ייבנו כזמניים. כך מתקני הסייף ומתקני הבדמינטון בוטלו וענפים הללו ישוחקו במתקנים קיימים.

עבודות החידוש והשיפוץ באזור מזרח לונדון, היכן שייערכו רוב המשחקים, החלה ובקרוב ירגישו את השינוי בזכות חיבור טוב יותר למערכת התחבורה הציבורית בלונדון. מתוכננים גם להיבנות בנייני מגורים חדשים וייתכן שגם עסקי היי טק יעברו לאזור, בו אמור להיבנות הפארק האורבני הגדול ביותר בבריטניה.

"כל אולימפיאדה מיוחדת בגלל מספר סיבות ואני חושב שלמרות כמות הכסף שמוציאים על לונדון, תהיה חזרה לנורמליות, ומחפשים את הערך של הכסף. גם חשובה להם השארת מורשת מוחשית", אמר סיימון צ'דוויק, פרופסור לעסקי ספורט באוניברסיטת קובנטרי לרויטרס.

לפי המארגנים האולימפיאדה עומדת בתקציב ובזמנים אבל העלות גבוהה פי שלוש מההערכה המקורית. המשבר הפיננסי כמעט וחיסל לחלוטין את ההשקעות הפרטיות בפרויקטים הגדולים ביותר בפארק האולימפי – הכפר האולימפי ומרכז התקשורת. מה שהביא לכך שמשלמי המיסים ישלמו יותר.

המומחים טוענים כי תקציב הביטחון אמור לעמוד על 600 מיליון ליש"ט, בערך כמו תקציב הביטחון של ונקובר. אבל מדובר באופטימיות פרועה מאחר שבריטניה היא מטרה הרבה יותר גדולה מבחינת הפוטנציאל ובגלל תמיכתה במלחמות של ארה"ב באפגניסטן ועיראק.

סיכון פיננסי נוסף קשור לגרעון הצפוי במכירת הדירות בכפר האולימפי.

למרות הבטחות המורשת של לונדון, חלק מחברי הפרלמנט הבריטי חוששים כי רוב האצטדיונים והמתקנים שנבנים לאולימפיאדה יעמדו ריקים בסוף המשחקים. ישנו גם חשש שהאוכלוסייה המקומית במזרח לונדון תשתנה מבחינה דמוגרפית בגלל מעבר של תושבים עשירים לאזור.

כמו כן, ישנן דאגות שהמהלכים המסחריים של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), שמטרתם למנוע "שיווק גרילה" (ambush marketing) יפגעו בזכויות אזרח.

לפי הערכות, למשטרה תהיה את הזכות להיכנס לבתים פרטיים ולהחרים מוצרים שלא קשורים לספונסרים של ה-IOC. המשטרה תוכל גם למנוע כניסה של מוצרים שאינם קשורים לספונסרים באירועי האולימפיאדה.

"יהיו אנשים שיתבעו אותם והם יכעסו", אומר צ'דוויק. "יתחילו תלונות על פגיעה בזכויות האזרח מה שיוביל לוויכוח על הטבע המסחרי של המשחקים - האם לספונסרים הגדולים יש יותר מדי השפעה על המשחקים?".

בנוסף, החלפת הממשלות האפשרית בבריטניה באביב הקרוב עשויה לפגוע בהכנות. וישנן גם דאגות בגלל פקקי התנועה בעיר, ובשלן מדיניות מכירת הכרטיסים.

"זה עניין דינמי, יש שינויים ויהיו שינויים. אנחנו מדברים אבל התוצאה הסופית עשוייה להיות מאוד חיובית", מסכם כריס גראטון, מאוניברסיטת האלם בשפילד. 

תגיות