אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: הירוקים יפעלו לפיצול הרפורמה בתכנון ובנייה צילום: ליאור מזרחי

מסתמן: הירוקים יפעלו לפיצול הרפורמה בתכנון ובנייה

הארגונים הירוקים מתכננים לדרוש את פיצול הרפורמה שמוביל נתניהו לשלושה חוקים, בטענה שהדבר ימנע סתירות שהתגלו בהצעת החוק

07.03.2010, 10:39 | שי פאוזנר

הארגונים הירוקים מתכננים לדרוש את פיצולה של הרפורמה בחוק התכנון והבנייה שמוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו לשלושה חוקים שונים. את הדרישה מגבשים מאז השבוע שעבר כמה מראשי הארגונים הירוקים, ולפיה תבוצע הרפורמה במסגרת חקיקת חוקים שונים שיעסקו בתחומי תכנון שונים, במטרה להעמיק כל חוק ולמנוע סתירות שהתגלו בהצעת החוק שגיבש משרד ראש הממשלה.

על פי ההצעה יפוצל החוק לחוק יסוד הקניין והתכנון, שיעסוק בקביעת היחס בין הקניין הציבורי לקניין הפרטי והתכנון. אחריו יובא לאישור חוק התכנון המרכזי – שיעסוק במבנה מערכת התכנון והליכי התכנון ובסוף התהליך יחוקק חוק רישוי ובנייה – שיעסוק במערכת רישוי הבנייה ובהליכי רישוי הבנייה.

ביום חמישי האחרון מנע בג"ץ את הדיון שהיה אמור להתקיים בממשלה בעניין הרפורמה בחוק התכנון והבנייה, בעקבות עתירה של הארגונים אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע. בג"ץ קבע כי לא יתקיים שום דיון בעניין זה עד לקבלת החלטה סופית שלו בעניין. בעתירה דרשו הארגונים הירוקים להאריך משמעותית את תקופת הדיונים בהתנגדויות הציבור לחוק החדש לתקופה של 90 יום לפחות. במקביל, דיווח ביום חמישי המטה לתכנון אחראי, שמייצג את הארגונים הירוקים הפועלים נגד הרפורמה, כי קיבל כ־4,000 מכתבי התנגדות של גופים שונים ואזרחים פרטיים נגד הרפורמה מתחילת השבוע שעבר.

בסוף השבוע פנה בעניין זה נציג בולט של הירוקים, חבר מועצת העיר הרצליה דרור עזרא, במכתב בנושא זה אל שר הפנים אלי ישי, שאמור להיות המוציא לפועל של הרפורמה, מאחר ותחום תכנון הבנייה נמצא תחת פיקוחו של משרדו. עזרא הציג לראשונה את הדרישה לפצל את החוק במכתבו. עזרא הסביר כי הפיצול נועד בראש ובראשונה למנוע את הבעיה המרכזית עליה מתריעים מומחי נדל"ן שקראו את ההצעה - פגיעה משמעותית במנגנון האיזון והבקרה, שתחליש את יכולת ההתנגדות לבנייה של אוכלוסיות חלשות ושל קבוצות ייחודיות כמו חרדים, ערבים ותושבי שכונות מצוקה. זאת, בין השאר, לאור העובדה שהחוק יבטל את מוסד מליאת הוועדה המקומית וישאיר את ההחלטות המשמעותיות ביותר בתחום אישורי הבנייה בידי שליש מחברי המועצה המקומית עם שלושה נציגי ציבור בלבד. גם נציגים אלה לא יהיו נבחרי ציבור אלה ימונו על ידי משרד הפנים.

ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים, חיזק את הדברים בשיחה עם "כלכליסט" ומסר כי לאחר שקרא קריאה ראשונית את הצעת החוק, הוא מעריך כי קיימת סכנה שלאחר אישורו יתגלו בעיות קשות בניסוחו. החוק, המחזיק 240 עמודים, ארוך בערך פי 2 מהחוק הקיים כיום ונכתב לאורך חודשים. אולם תקופת ההתנגדות שניתנה לציבור בעניינו עמדה עד להחלטת בג"ץ על כ־20 יום בלבד. כהן מסביר כי בחוק קיימות גם סתירות מהותיות בין סעיפיו השונים. "כשבוחנים את החוק מול הנושאים הבסיסיים כמו הגדרה של מהי קרקע, מוצאים שוני דרמטי לעומת מה שמוכר כיום ולאורך כל קיומה של המדינה", אומר כהן המשוכנע כי אפשר היה למנוע טעויות בו לו היו פועלים בעניין זה הדרגתיות. "אני סבור כי הלחץ שמפעיל ראש הממשלה גורם כעת לטעות שעליה נשלם כולנו לאורך שנים רבות", מסכם כהן.

תגיות