אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם "האבירים" ישנו את העולם? צילום: אי אף פי

האם "האבירים" ישנו את העולם?

קבוצה של כ־40 אוהדי מנצ'סטר יונייטד אמידים במיוחד עושה מהלכים מאוד אגרסיביים שמטרתם לרכוש את המועדון מידי משפחת גלייזר השנואה. הם זוכים לתמיכה מוסרית ואפילו כספית משאר האוהדים. אם הם יצליחו במשימתם ישתנה הכדורגל לנצח

08.03.2010, 09:46 | אוריאל דסקל

בסוף השבוע התפרסמו במקומונים במנצ'סטר מודעות פרסומת למשחק שמינית גמר ליגת האלופות מול מילאן ביום רביעי. "זה מעניין לראות את זה", העיר הנרי ווינטר, פרשן הכדורגל של "הדיילי טלגרף". "זה אמור להדאיג את הגלייזרים שהם לא מצליחים למכור את המשחק הזה בלי פרסומות".

אולד טראפורד יהיה מלא מול מילאן, סביר להניח. הוא כמעט תמיד מלא. אבל נראה שבפעם הראשונה במנצ'סטר צריכים להתאמץ למכור כרטיסים. וזאת כנראה תוצאה של מחאה ארוכה נגד בעלי הקבוצה מאז 2005 - משפחת גלייזר האמריקאית.

המחאה קיבלה לאחרונה את הכינוי "מחאת הירוק זהב". זאת לאחר שקבוצה משמעותית של אוהדי מנצ'סטר יונייטד אימצה את הצבעים שהיו של קבוצת ניוטון הית' (ירוק צהוב). הם מוכרים את מרצ'נדייז ירוק צהוב (צעיפים וחולצות) במחירים נמוכים יחסית וביציעים הם תולים שלטים שבהם כתוב: "אוהבים את יונייטד, שונאים את גלייזר". השנאה נובעת בעיקר מכך שהמשפחה הכניסה את המועדון לחובות של 716 מיליון ליש"ט כדי לממן את רכישתו והעלתה את מחיר הכרטיסים ב־42% בשנים האחרונות.

אבל המחאה נובעת גם מכך שלאורך השנים, החל בימיו של מרטין אדוארדס כיו"ר הקבוצה, דרך תקופת כקבוצה שנסחרה בבורסה ועד לעידן הגלייזרים, השתוקקו אוהדי מנצ'סטר יונייטד לחזור לימים ההם של ניוטון הית', קבוצת מעמד הפועלים שהוקמה על ידי עובדי המסילות באזור ושלימים נהפכה למנצ'סטר יונייטד.

אוהדי יונייטד. "אוהבים את יונייטד שונאים את גלייזר", צילום: רויטרס אוהדי יונייטד. "אוהבים את יונייטד שונאים את גלייזר" | צילום: רויטרס אוהדי יונייטד. "אוהבים את יונייטד שונאים את גלייזר", צילום: רויטרס

MUST - ללא חוב

ייתכן שבקרוב האוהדים יקבלו את מה שכל כך השתוקקו לו. אולי הישועה לא תבוא להם מאנשים שעבדו במסילות הרכבת אבל הם תולים יהבם ב"האבירים אדומים", קונצרן של כ־40 אוהדי הקבוצה אמידים במיוחד ובעלי השפעה גדולה בעולם העסקים.

ההשתוקקות לבד לא תקנה את מנצ'סטר יונייטד, כמובן: כל אחד ממאגד "האבירים האדומים" יתרום מכיסו כסף רב, וביחד עם קרן נאמנות אוהדי מנצ'סטר יונייטד (MUST) הם עשויים להעביר את אחת מהקבוצות העשירות ביותר בעולם לידיים של האוהדים. מה שעשוי, כמובן, להוביל לשינוי מהותי ומהפכני אפילו בכדורגל העולמי.

בשבוע שעבר נפגשו "האבירים האדומים" והצהירו שבכוונתם להגיש בקרוב הצעה למשפחת גלייזר עבור המועדון שהם אוהדים. קית' האריס, בכיר בקבוצת סימור־פירס ואוהד מנצ'סטר, שסייע במכירת קבוצות בריטיות למיליארדרים בעולם, מוביל את "האבירים". הוא ציין שלאוהדים תהיה "מניית זהב", שתאפשר להם לקבל החלטות משמעותיות לגבי המועדון שלהם.

MUST מגייסת אוהדים שיהיו מוכנים לרכוש ביחד את הקבוצה עם "האבירים". כמה שעות לאחר ש"האבירים" הודיעו רשמית כי הם בודקים את האפשרויות של רכישת מנצ'סטר יונייטד, יותר מ־52 אלף איש נרשמו בפחות מיום ל־MUST (לפי הספירה האחרונה, כ־120 אלף אוהדים רשומים בעמותה).

יש בעיות. והרבה

אבל יש הרבה מאוד בעיות לפתור לפני ש"האבירים" יוכלו לכבוש את המבצר באולד טראפורד.

קודם כל, הגלייזרים לא רוצים למכור - למרות ש"האבירים" מציעים סכום שיאפשר להם לצאת עם רווחים מהקבוצה. הגלייזרים הוציאו למכירה איגרות חוב רק כדי שהם יוכלו להחזיק את הקבוצה ולהמשיך להוציא ממנה כספים. הם גם דחו בעבר שתי הצעות בשווי של כ־1 מיליארד ליש"ט, שהוגשו להם על ידי פיני זהבי. הסוכן הישראלי ייצג שני קונצרנים (אחד סיני ואחד מהמזרח התיכון).

הגלייזרים לא רוצים למכור מאחר שהם מאמינים שהמותג של מנצ'סטר יונייטד לא מיצה את עצמו מבחינת הכנסות.

הם גם מאמינים שהמועדון שווה הרבה יותר מ־1–1.5 מיליארד ליש"ט, שלפי הערכות מוכנים "האבירים" לשלם עבור המועדון. הם מזהים שבקרוב מאוד תהיה קפיצת הכנסות משמעותית בכדורגל האנגלי בפרט ובכדורגל האירופי בכלל. וזה בזכות בזכות טכנולוגיה משתפרת שמאפשרת גלישה מאוד מהירה.

"בעוד חמש עד עשר שנים האצטדיונים יהיו מרושתים לחלוטין", אמר מומחה בתחום ל"גרדיאן"."אנשים יצפו בכדורגל דרך האינטרנט ויתאפשר להם ליצור קשרים עם אנשים באצטדיון ולפתח קהילות דרך הרשת, וגם להמר על המשחק באייפון שלהם. אם כל אוהד בסין או בהודו יסכים לשלם כמה דולרים לחודש עבור השירותים האלה, המועדונים הגדולים בעולם יהיו שווים מיליארדים, והגלייזרים מבינים את זה".

ישנן כמה בעיות גם עם הקונספט עצמו. קודם כל, האיש שמוביל את הקבוצה - קית' האריס - "סידר" בעבר שני מועדונים. את מנצ'סטר סיטי מכר לתאקסין שינאווטרה, וזה נגמר די מהר. הוא גם שידך את קונצרן האיסלנדי לווסטהאם - וזה נגמר בחובות ענק וכמעט בפשיטת רגל.

דיוויד גיל, מנכ"ל מנצ'סטר יונייטד, תקף בעניין זה את האריס. "אם תבדקו את מה שהוא עשה בכדורגל, אז תגלו שאין לו יותר מדי מה להציע", אמר. "קית' האריס ילך לכל מקום בו יש מספיק יחסי ציבור".

עם זאת, גם גיל מודה שיש משהו במחאת האוהדים ובהצעת "האבירים", והוא הודה כי מחאות האוהדים משפיעות על ההנהלה. הוא גם תיאר את האנשים בקבוצת "האבירים האדומים" כ"אמינים" אבל תהה בקול רם אם המודל שהם מציעים יכול לעבוד. "כולם אנשים הגיוניים ומאוד אינטליגנטיים אבל הגלייזרים לא מוכרים", אמר. "בכל מקרה, אני לא יודע איך זה יעבוד. מועדונים צריכים להיות מנוהלים על ידי גוף אחד שמקבל החלטות. זה מהיר ויעיל. אני לא רואה איך אנשים עשירים, שנעשו עשירים מסיבה מסוימת, לא ירצו להיות חלק מתהליך קבלת ההחלטות".

אוהד מנצ אוהד מנצ'סטר בצבעי המחאה. את הצעיפים והחולצות בצהוב ירוק מוכרים בזול יחסית | צילום: אי אף פי אוהד מנצ

מאבק על הנשמה

ויש עוד שאלה, האם חבורה של בנקאים היא הבעלים החדשים שאוהדי מנצ'סטר יונייטד רוצים? "הם אחראים במובן מסוים לקריסה הכלכלית", נכתב ב"דיילי מירור". "ואל תאמינו שהם רוצים את מנצ'סטר יונייטד רק בגלל שהם אוהדים. הם ירצו לקבל משהו עבור ההשקעה שלהם. הם ירצו לנהל את המועדון, וזה עשוי להוביל לקונפליקטים רבים".

אגב, למרות המחאות, אוהדי מנצ'סטר יונייטד נהנים מאחת התקופות הטובות ביותר של קבוצתם, שנמצאת בדרך לאליפות רביעית ברציפות ובשנתיים האחרונות הגיעה פעמיים לגמר ליגת האלופות (ובאחד ניצחה). אבל מרטין סמואל, מ"הדיילי מייל" סיכם זאת יפה: "המחאות חזקות במיוחד בגלל ההצלחה על המגרש. בסופו של דבר, זה מאבק על הנשמה של המועדון".

מי הם האבירים האדומים?

קית' האריס

הבנקאי הבכיר מקבוצת סימור פירס היה בכיר בבנק ההשקעות HSBC ותיווך ברכישות של מנצ'סטר סיטי, ווסטהאם ואסטון וילה. הוא אוהד מנצ'סטר יונייטד מילדות, ולאחרונה קרא לאוהדי הקבוצה להחרים משחקים ולא לרכוש מרצ'נדייז כדי לפגוע בכיס של הבעלים.

ג'ים אוניל

הכלכלן הבכיר של גולדמן זאקס יליד מנצ'סטר. הוא חבר של פרגוסון ומוערבותו בקונצרן האבירים מסבכת אותו עם מעסיקיו. ייתכן שגם משפחת גלייזר תסיים את קשריה עם החברה שמעסיקה אותו, כי העניקה תמיכה למכירת האג"ח של היונייטד.

מארק ראולינסון

שותף בכיר בפירמת עורכי הדין פרשפילדס ברוהאקס דרינג'ר. היה מעורב בעסקאות ענק ב־20 השנים האחרונות. בעבר הוא הביע התנגדות להשתלטות הגלייזרים על הקבוצה. מקורות ב"אבירים האדומים" חשפו אתמול שאפילו המנג'ר האגדי, אלכס פרגוסון, מוכן להשקיע מכספו כדי לעזור להם לרכוש את המועדון.

פול מארשל

יו"ר ואחד ממייסדי Marshall Wace, אחת מקרנות הגידור הגדולות באירופה, ותורם למפלגת הליברלים הדמוקרטים. בזמן הדיון על מכירת האג"ח כתב: "זה הזמן לקהילת אוהדי מנצ'סטר יונייטד להתאחד וליצור מודל בעלות נטול חוב".

ריצ'רד הייטנר

סגן יו"ר של חברת הפרסום Saatchi & Saatchi ונשיא MUST. שיחק תפקיד חשוב בדחיית הצעת הרכישה של רופרט מרדוק ב־1998 ומסייע בקמפיין "מחאת הירוק זהב".

תגיות