אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוויכוח נמשך והמפלס יורד: נושא ים המלח יועבר לטיפול משרד ראש הממשלה

הוויכוח נמשך והמפלס יורד: נושא ים המלח יועבר לטיפול משרד ראש הממשלה

בעקבות דו"ח מבקר המדינה על ההזנחה בטיפול בירידת מפלס ים המלח, הודיע יו"ר הוועדה לביקורת כי יפנה למשרד רה"מ על מנת שיהיה אחראי על הנושא

08.03.2010, 12:39 | רויטל חובל

לאחר שנים של ויכוחים בשאלת הפתרונות הראויים לבעיית ירידת מפלס ים המלח באגן הצפוני, ובצידה סכנת הצפת מלונות ים המלח ועליית מפלס ים המלח באגן הדרומי שהביא להיווצרות הבולענים, המליצה הוועדה לביקורת המדינה היום (ב') כי נושא ים המלח יעבור לטיפולו של משרד ראש הממשלה.

בדיון מעקב שהתקיים היום בעקבות הדו"ח החמור שפרסם מבקר המדינה על ההזנחה במציאת פתרונות לירידת מפלס ים המלח, החלו הגופים השונים הקשורים לו - משרד התיירות, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים, המכון הגיאולוגי וראשי המועצות האזוריות באזור ים המלח - להתווכח על הפתרון הראוי להגנת ים המלח.

"חסרה הכוונה והנהגה כוללת לקבלת החלטות למצבו של ים המלח", אמר בסיכום הדיון יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ יואל חסון (קדימה). "ממשלת ישראל וראש ממשלת ישראל צריכים לטפל בבולענים וירידת המפלס ובכוונתי לפנות לראש הממשלה כדי שיתקיים דיון בממשלה בעניין. אני מציע להקים צוות בין משרדי אותו יוביל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי. סוגיית ים המלח בסופו של דבר תתפוצץ, השאלה היא למי יהיה המזל לכהן כראש ממשלה ומי יחטוף אז על הראש", הוסיף חסון.

אחד הנושאים שעלו בדו"ח המבקר היה סוגיית הפיצוי במקרה של פגיעה מנזקי הבולענים. במקרה בו אדם נפגע כתוצאה מנסיעה בכביש עם בולענים, לא ברור את מי יוכל לתבוע על מנת לקבל פיצויים. נציג החשב הכללי ציין כי אין לכך פתרון וכי חברת ענבל הממשלתית לא משפה במקרים כאלה, זאת למרות שמבקר המדינה קבע בדו"ח שצריך להיות כיסוי ביטוחי למקרה של פגיעה אפשרית מבולענים.

מפלס ים המלח יורד בשנים האחרונות בקצב הגבוה ממטר אחד בשנה. על פי הערכות המכון הגיאולוגי, על מנת לייצב את המפלס ברמתו הנוכחית נדרשים מעל ל-800 מיליון מ"ק מים שנה.  

בישיבת הוועדה לביקורת המדינה שהתקיימה ביולי 2009, התבקש משרד התשתיות להציג תוכנית לפתרון מפלס ים המלח. ישנם שני פתרונות שמסתמנים, לכל אחד מהם מחיר סביבתי וכלכלי: השארת המצב הנוכחי או הזרמת מים מותפלים לים המלח - רעיון תעלת הימים. פתרון זה נבחן במסגרת סקר היתכנות להזרמת מים מים סוף לים המלח, הנערך בחסות הבנק העולמי ובליווי ועדת היגוי משותפת ישראלית-ירדנית-פלסטינית.

שר התיירות סטס מיסז'ניקוב אמר בדיון בוועדה כי "ים המלח הוא משאב תיירותי. יחד עם זאת, משרד התיירות לקח על עצמו לטפל בבעיית הבולענים בהתנדבות ועדיין לא הועברו לו כל המקורות התקציביים לעריכת המחקרים בנושא זה. משרד התיירות לא אמור לדאוג לפתרונות הנדסיים אלא לדאוג להביא תיירים לישראל".

השר להגנת הסביבה גלעד ארדן אמר בדיון כי "הממשלה קיבלה החלטה אומללה ומטומטמת להטיל את אחריות לטיפול בבולעני ים המלח על משרד התיירות. אף אחד לא רואה את עצמו כבעל אחריות כוללת לנושא הזה. מי שצריך לשאת באחריות הוא משרד ראש הממשלה".

במקביל, על מנת לפתור את בעיית ירידת מפלס ים המלח, פרויקט תעלת הימים הוטל על בחינת הממשלה, ובראש ועדת ההיגוי המקצועית מטעם ישראל עומד פרופ' אורי שני, מנהל רשות המים. תאריך היעד לסיום בדיקת היתכנות הבינלאומית הוא יוני 2011 כאשר במסגרתה נבחנת האפשרות ליישם את הפרויקט בשלבים, כאשר השלב הראשון יוגדר כפיילוט ויישומו אפשרי בטווח זמן של 4-5 שנים מקבלת ההחלטה.

דורון מרקל, הנציג הישראלי של רשות המים בצוות הליווי הבינלאומי לבדיקת ההיתכנות לפרויקט תעלת הימים שמוביל הבנק העולמי אמר בוועדה כי "בדיקת ההיתכנות לפרויקט יצאה לדרך אחרי עיכובים רבים. ביוני 2011 בדיקת ההיתכנות תסתיים ותונח על שולחן הממשלה ותקבע באיזו מידה ניתן לייצב את מפלס ים המלח על ידי מים מותפלים ממפרץ אילת. בדיקת ההיתכנות כוללת אלטרנטיבות לפרויקט".

יש לציין כי מרבית הדיון התנהל בנוכחות יו"ר הועדה בלבד, חברי הכנסת החברים בוועדה נעדרו מהדיון.

תגיות