אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חזון המזרח התיכון

חזון המזרח התיכון

במהלך הרצאה באוקספורד הובהרה נקודה מרכזית אחת - הקהל המלומד ספקן ביותר לגבי עתידו הכלכלי של המזה"ת

12.03.2010, 08:48 | ג'ון דפטריוס, CNN

אוקספורד, אנגליה - נלקחתי לסיור באתר הבנייה העצום של מרכז אוקספורד ללימודי אסלאם, אשר נמצא בשטחי מגדלן קולג'.

המרצה הבכיר דר' חסאן עבדין תיאר את האופן בו בניית המרכז מרכזת את מיטב החומרים מהעולם המוסלמי: עץ משובח ממלזיה, אבנים צבעוניות מתימן ומגדל מפואר אך מעוצב בטוב טעם שיהווה אות ברכה למבקרים.

את החסות למרכז נותן הנסיך מוויילס, והמרכז פותח כדי "לעודד הבנה משופרת של התרבות והעם המוסלמי". ברוח זו נתבקשתי לדבר בסמינר "מוסלמים בתקשורת". מטרת הסמינר היתה לספק לקהל הסטודנטים, האקדמאים וותיקי משרד החוץ תחושה של המתרחש בשטח.

בהרצאתי טוויתי תמונה של אתגרים עמם אנו מתמודדים בטווח הקצר, אשר יכולים להיות הזדמנויות לטווח הארוך. המשבר הפיננסי ב-12 החודשים האחרונים היה כאוב פחות במזרח התיכון מאשר בכלכלות של ארה"ב ואירופה. דובאי כבר התייצבה לאחר פצצת החוב שהטילה בנובמבר ואם נסתכל עוד קצת קדימה, השוק הזה, בו 17 מדינות ולמעלה מ-300 מיליון צרכנים, ימשיך לטמון בחובו הזדמנויות למשקיעים.

דיברתי על האופן בו אני רואה את המזרח התיכון כצומת בין המזרח למערב, וכיצד במהלך העשור הקרוב האזור יתפוס את מקומו כאזור המסחר הרביעי לאחר אסיה, אירופה וארה"ב. אחרי הכול, כ-10% ממדינות ה-G20 מורכב ממדינות באזור - טורקיה וסעודיה. היועץ ג'ים אוניל מגולדמן זאקס הרחיב את חזון השווקים שלו וכלל את טורקיה, מצרים ותוניס ב-"11 הבאות", שהן 11 המדינות הבאות שיניעו צמיחה כלכלית.

בקרב הקהל ראיתי לא מעט הנהוני הסכמה, כאילו פתחתי אפשרויות חדשות למחשבה במקום בו לא חסר ידע.

אולם, מילותיי לא היו רק אופטימיות וחיוביות. דיברנו על הדברים אותם אני מחשיב כבעיות המרכזיות של העשור: אבטלה גבוהה של כ-25% בקרב צעירים ופערי רכוש המותירים שכבות שלמות במדינות כגון תימן כמהות להזדמנויות חדשות. האתגרים המשולבים האלה יגבירו את הצורך בשינוי ובפעולה מהירה.

לאחר שני סרטונים שהובאו כדוגמאות לסיקור שלנו, פתחנו את הדיון לשאלות. במקום שתיים או שלוש שאלות מנומסות, עניתי לשאלות במשך למעלה מ-30 דקות. על אף שרוב הקהל היה מודע לכך שהון הנפט והגז הביאו לגאות בבנייה ובהשקעות הון, הם הביעו חשדנות לגבי הרעיונות האחרים שלי.

השוויתי בין הסכמי הסחר בארה"ב לבין ה-GAFTA, הסכם סחר כלל-ערבי. ציינתי ש-17 המדינות החתומות אמנם לא פועלות כשוק אחד עקב יריבויות עתיקות, אך לאט לאט מוסרים חסמי המסחר ויידרש איחוד משופר. הקהל הרים גבה אולם לא שוכנע.

הצבעתי על יצירת בנק מפרץ מרכזי בריאד ועל יצירת מטבע האחיד שיושק בחמש השנים הקרובות. נכון, במקום שכל שש המדינות יסכימו, רק ארבע הסכימו עד כה. שוב, עלו שאלות לגבי אמיתותו של המאמץ והאם באמת הדבר יקרה.

בסופו של דבר, הקהל היה ביקורתי ביותר ביחס לתפקיד קרנות ההשקעה של המדינות. ציינתי שהאסטרטגיה נמצאת בשלבי פיתוח. הכסף נשאר קרוב יותר לבית ומושקע במקומות כגון צפון אפריקה, לדוגמה - שזהו דבר טוב. קרנות אחרות משקיעות בקונצרני תעשייה כגון דיימלר ו-GE, אבל מצפות להעברת טכנולוגיה יחד עם נתחי ההון. "ניסיון יפה, ג'ון", אמרו המבטים של הקהל.

לאחר סיום הדיון הוזמנתי לאכול באולם המפורסם של קרייסט צ'רץ' קולג', שם קיימנו דיון ערני אודות עתיד האזור ומדוע הקהל לא התלהב מהחזון האזורי.

מה שהקהל ממשיך לראות הוא מדינות בודדות המתחרות לעיתים קרובות על אותו התחום, וקרנות השקעה הממהרות לתפוס נתחי השקעה יקרים או נכסים יוקרתיים במחירי שיא. המהלכים שארעו לפני המשבר הותירו את רשמיהם על הצופים המלומדים, אשר מעוניינים לראות האם האזור יכול לעבור שינוי מתמשך בדורות הבאים.

תכניתו של של ג'ון דפטריוס "Market Place middle East" משודרת מדי יום שישי ברשת CNN

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ליורם מראשון (תגובה 4): אתה לא ריאלי, בלשון המעטה
גם הרוסים וגם הסינים יודעים לעשות חשבון פשוט: כמות הערבים מול כמות הישראלים. כמות המוסלמים מול הישראלים. כמות מדינות האיסלאם והערביות שבקרוב יצטרפו אליהם בריטניה, צרפת ועוד מדינות אימפוטנטיות אשר בגלל תקינות פוליטית מפקירות את עתידן, תרבותן, חרותן ורווחתן. התקווה היחידה שאולי יש לנו-העולם המערבי יתעשת בהקדם, יקלוט את מצבו ולאן הוא הולך ויפעל בנידון בנחישות. אני פסימי.
איציק  |  15.05.10
4.
ישראל חייבת להחליף צד
ארה"ב שוקעת ואינה מהווה בעל ברית יציב .... הגיע הזמן לביצוע מספר פעולות מיידיות 1. להפציף את חמשת מכזי הגרעין האירניים בפצצות אטום טקטיוות. 2. לרכוש מפוטין מטוסי מיג 30 וסוחוי 50 ולהתקין בהם אוויוניקה ישראלית, כמובן המטוסים הללו יוצעו למכירה בעולם וישראל תרוויח ממכירת המוצרים הללו בעולם 3. לחתום עם סין על ברית אסטרטגית שישראל, מתוך מטרה שישראל תהפוך לסינגפור של המזרח התיכון, ושישראל תשמש כמרכז פיתוח טכנולוגי ועיסקי וסין תספק מרכז יצור למוצרים חדשניים
יורם מראשון  |  16.03.10
3.
יותר מכל דבר הכתבה הזו ממחישה את עתידה של בריטניה.
1. בעשרים השנים האחרונות האוניברסיטאות המובילות בבריטניה מקבלות תרומות ענק מאנשים וארגונים סעודיים וממדינות המפרץ, במקביל מספר הסטודנטים המוסלמים על במידה ניכרת וגם אנשי הסגל המוסלמים. לפני מס' שנים פורסם מחקר של חוקר בריטי לא יהודי שמצא קשר ישיר בין המימון שמקבלות האוניברסיטאות מסעודיה וממדינות המפרץ לבין כמות הפירסומים וההתבטאויות האנטי ישראליות והאנטישמיות בקמפוסים הללו. 2.דיון על עתידו הכלכלי של המזה"ת ואף אחד לא מזכיר את אחת הכלכלות הגדולות במזה"ת עם התל"ג הגבוה ביותר-ישראל. אבל זה ברור שבאוניברסיטה (בקרוב האיסלאמית) באוקספורד אף אחד לא יזכיר את ישראל, ככה זה כשצריך לרצות את התורמים הגדולים, אחוז גדול מהסטודנטים ומהמרצים. הכתבה הזו רק ממחישה מהו הכח העולה בבריטניה, מי מממון אותו, ולמה אין עתיד ליחסים עם בריטניה.
14.03.10
1.
לא ידוע לי על הקמת מרכז אוניברסיטאי נוצרי במדינות האיסלם
המוסלמים מקימים מרכזים איסלמיים בארצות המערב ולא מאפשרים הקמת מרכזים נוצרים בארצות האיסלם ... הסיבה לכך היא שהמוסלמים רואים במרכזים הללו ראש חץ לכיבוש העולם הנוצרי ... לא כיבוש צבאי, אלה כיבוש תרבותי, כלכלי ודמוגרפי ... הנוצרים עדיין לא הפנימו ולא הבינו את מחשבת העולם המוסלמי ... וארופה נכבשת ע"י המוסלמים
סומים באפילה  |  12.03.10