אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אטיאס מתכנן רפורמה בתמ"א 38: "התוכנית נכשלה" צילום: ששון תירם

אטיאס מתכנן רפורמה בתמ"א 38: "התוכנית נכשלה"

שר השיכון מבקש להגדיל משמעותית את כמות הדירות שיוכלו קבלנים להוסיף לבניינים שיחוזקו מפני רעידת אדמה, במטרה להפוך את התוכנית לכדאית יותר

08.03.2010, 15:02 | שי פאוזנר

שר השיכון אריאל אטיאס מתכנן רפורמה גם בתוכנית חיזוק המבנים מפני רעידת אדמה ­ -תמ"א 38 - שבמסגרתה ניתן כיום תמריץ לקבלנים ויזמים לבנות תוספת לבניין ולמכור אותה כדי לממן את חיזוק המבנה. נתוני מחקר שהציג השר הבוקר (ב') מגלים כי במצב הקיים ישנה כדאיות כלכלית לבצע חיזוק כזה רק בחלק קטן מאוד מהדירות בבניינים הנמצאים בסכנת קריסה ברעידת אדמה.

רק במרכז תמ"א נמה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים, תמ"א 38, היתה אמורה לחולל מהפכה - אבל היה ברור מראש שהיא תעבוד בעיקר במרכז. אלא שגם במרכז לא היו קופצים, ומהכוונות הטובות לא יצאו כמעט בניינים. למה זה קרה ואיך אפשר לשנות את המצב ערן דינר, 12 תגובותלכתבה המלאה

"זו ההוכחה שהתוכנית נכשלה. חייבים תוכנית מטלטלת ומהפכנית. אם חלילה יקרה משהו לא נוכל לרחוץ בניקיון כפינו, מדובר בפיקוח נפש. האזור המסוכן ביותר הוא דווקא בפריפריה, שם אף אחד לא ניגש להציג תוכנית לחיזוק מבנים. אין תמריצים כלכליים להוסיף דירות כי ערך הקרקע נמוך עד שלילי. תמ"א 38 היא תוכנית שמתאימה כיום בקושי למרכז. אסור להפלות בין דם לדם. אם האוצר יסכים שההכנסות מדירות חדשות בתכנית תמ"א 38 ילכו לסבסוד דירות חלשות בפריפריה אנחנו נציל אותם פיזית וחברתית", אמר אטיאס בדיון.

משרד הבינוי והשיכון הזמין מחקר המתאר את האפשרויות הכלכליות הגלומות בתוכנית תמ"א 38. על פי ממצאי המחקר מסתבר שבתנאים הנוכחיים תמ"א 38 רלבנטית רק ל-100 אלף יחידות דיור באזורים החזקים ביותר בארץ: צפון ומרכז תל אביב והשכונות החזקות בירושלים (עם פוטנציאל תוספת דירות של 33 אלף יח"ד). בסה"כ קיימות בארץ 810 אלף יחידות דיור הזקוקות לחיזוק, כלומר כיום התמ"א רלבנטית לשמינית בלבד מכלל הדירות הזקוקות לחיזוק.

מטרת המחקר היא לבדוק כיצד להרחיב את היקף השפעתה של תמ"א 38 על ידי תוספת מדורגת של זכויות בנייה. מן המחקר, שערכו סיטילינק השקעות ופז הנדסה וכלכלה, עולות מספר מסקנות דרמטיות בדבר הפיכת חיזוק המבנים לבעל כדאיות כלכלית בעזרת מספר צעדים שירחיבו את תחולת תמ"א 38. כיום ההטבות והכללים החלים על תמ"א 38, כמו הנחות מים, בהיטל השבחה והצורך בהסכמות דיירים, חלות במלואן על בניית קומה נוספת אחת בלבד.

על פי הממצאים - אם כל ההטבות והכללים החלים על תמ"א 38 במתכונתה הנוכחית יחולו גם על התוספות המוצעות, הרי שהכדאיות הכלכלית של התוכנית תתרחב משמעותית. הכללת חדרי יציאה לגג (סה"כ כקומה וחצי נוספות על הבניין הקיים) בתוך תמ"א 38 כמעט ותשלש את מספר יחידות הדיור שניתן לחזק באמצעות התוכנית (מ-100 אלף ל-285 אלף יחידות דיור מחוזקות) – וכן 95 אלף יח"ד חדשות למשק שיתווספו להיצע הדירות בישראל. הקלה זו תהפוך את התוכנית לכלכלית בכל העיר תל אביב, רמת גן, גבעתיים, הרצליה, רמת השרון, רעננה, כפר סבא, הוד השרון, חולון וחיפה (רכס הכרמל).

הוספת חצי קומה על הגג תוסיף פנטהאוזים עם ערך כלכלי רב, מה שכמובן מכניס מבנים רבים למעגל הכדאיות הכלכלית. כמו כן, תוספת של עוד קומה עליה תחול תמ"א 38 (סה"כ 2.5 קומות נוספות על הבניין הקיים) תאפשר חיזוק על בסיס כלכלי לעוד 140 אלף יח"ד נוספות, ובסה"כ 425 אלף יחידות מחוזקות, וכן בסה"כ 140 אלף יח"ד חדשות, כתוצאה מזכויות הבנייה ותוספת הקומות. באופן זה תהפוך התוכנית לכלכלית גם בכל העיר ירושלים, בפתח תקווה ובבת ים.

בנוסף, המחקר מציע המלצה לפתרון אפשרי לחיזוק כ-70 אלף דירות ביישובים חלשים באזורי סיכון, בהם קיים סיכון גבוה לפגיעה מרעידות אדמה ואין כל כדאיות כלכלית לחיזוק המבנים. המחקר מציע יצירת "קופה סגורה" מהכנסות המדינה (במלואן או בחלקן) מביצוע פרויקטים כלכליים מכוח תמ"א 38 לצורך סבסוד חיזוק יחידות דיור בישובים חלשים באזורי סיכון. 

המחקר קובע כי ההכנסות המדינה ממסים למבנה מחוזק באמצעות תוספת דירות הוערכו בין 900 אלף שקל ל-1.2 מיליון שקל ואף יותר מכך. עלויות חיזוק וממ"ד (כולל שיפוץ הבניין ותוספת מעלית) למבנה בישובי הפריפריה מוערכות בכ-2.1 מיליון שקל. ניתן להניח שההכנסות ממסים מחיזוק (כלכלי) של כ-2 מבנים (במרכז) באמצעות תוספת דירות עשויה להספיק לחיזוקו של מבנה אחד בפריפריה.

מאז 2005 הוגשו במסגרת תמ"א 38 סה"כ 190 בניינים, רק באזור המרכז, ומתוכם אושרו סה"כ 93 מבנים.

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

37.
שיטת פיצוי הקבלן פסולה מיסודה.
גובה המבנה,מרכז הכובד של המבנה,מעברי הזיון(הברזלים) בין קומה לקומה , מיקום המבנה במדינה,הם הם הקובעים בקרות רעידת אדמה. חסרונות תמ"א 38. מוסיפים גובה ומשקל. אין גרעין (חדר מדרגות מבטון) חיבורים ומעברי ברזל מקומה לקומה סימן שאלה גדול יסודות לא מתאימים בדרך כלל עמודי קומת קרקע - בדרך כלל כמו דוקים והם עקב אכילס התוספות לחיזוק קומת קרקע לעולם לא יהיו כפי שתוכננו מראש לסיכום- חכמי חלם. פתרון. להרוס ולבנות מחדש. או לחזק קבוצת מבנים ולפצות את הקבלן במגרש במקום אחר על חשבון המדינה בגלל שהמדינה לא טרחה להעמיד תקן רעידות אדמה בזמנו כמו בכל העולם.
י.כהן , מרכז  |  16.03.10
36.
לכל מתנגדי תמ"א 38
תמ"א 38 היא פלסטר גאוני, שבא במטרה להגן על האזרחים מחללים רבים ברעידות אדמה. נכון, החיים הם סיוט במהלך השנתיים שלוש הראשונות. ונכון, יש סיכוי שהקבלן יפשוט רגל באמצע. אך אזרח אשר לא מוכן להתפנות מביתו בזמן הזה (כמו בעת פינוי-בינוי), ויודע לבדוק את הקבלן כמו שצריך...מרוויח דירה משופצת, שעולה במחיר, ושקט נפשי לו ולמשפחתו. אני לא רואה יותר מידי צדדים שליליים. אם אתם לא מאמינים בכך, או שכן ובא לכם, כנסו לקבוצת הנדל"ן שלי, "נדל"ן למתחילים" בפייסבוק, ותעלו שם את הנושא. מי יודע? אולי הקבלן/קונה/משקיע שלכם נמצא בקבוצה.
נדל"ן למתחילים , מרכז  |  10.03.10
34.
אטיאס מרשים
וכל הכבוד לשר-אטיאס הבטיח שמחירי הדירות יירדו והוא דואג להציף את השוק בקרקעות לבניה.האיש עובד במקצועיות-כל הכבוד לו על שהוא דואג לכולם. בתכל'ס דירה בפריפריה צריכה לעלות גג חצי מליון שקל-אטיאס חושב על העם ולא על הטייקונים ונתניהו..לא מבין איך חיי היום יום של עמו ישראל.שיקח דוגמא.
דודו , אשדוד  |  09.03.10
לכל התגובות