אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זירת הקרב הישראלית באפגניסטן: מלחמה על 1.8 מיליארד שקל

זירת הקרב הישראלית באפגניסטן: מלחמה על 1.8 מיליארד שקל

הלחימה המתמשכת באפגניסטן הובילה ליצירת שדה מערכה נוסף: מאבק בין החברות הביטחוניות הישראליות אלביט, תע"א ואירונאוטיקס על חוזים לאספקת ציוד לחימה מתקדם לצבאות זרים שפעילים במדינה בהיקף של מאות מיליוני דולרים

09.03.2010, 18:34 | נעמה סיקולר

בשבוע שעבר הודיעה אירונאוטיקס, יצרנית המל"טים (מטוס ללא טייס) מיבנה, על זכייה בחוזה של 33 מיליון דולר לאספקת מל"טים לצבא פולין. במסגרת העסקה תספק החברה לצבא הפולני באפגניסטן שתי מערכות "אירוסטאר", תחנות שליטה ובקרה ומערכות סימולטור ותמיכה בהקמת טייסת מל"טים מבצעית שתפעל במדינה.

שתי חברות ישראליות התמודדו ראש בראש מול אירונאוטיקס על העסקה - התעשייה האווירית ואלביט מערכות. שתיהן, כמו אירונאוטיקס, כבר זכו בשורה של חוזים קודמים לאספקת מערכות, בעיקר מל"טים, לצבאות זרים הפועלים באפגניסטן.

גורמים בתע"א טוענים כי החברה פרשה מהמכרז לקראת סיום בשל דרישות דרקוניות ולא כלכליות של הצבא הפולני, אך אלביט מערכות המשיכה בהתמודדות מול אירונאוטיקס והפסידה בשל תג מחיר גבוה יותר שהצמידה למערכות.

ההתמודדות האחרונה על אספקת מערכות לצבא פולין מייצגת שורה של התמודדויות בינלאומיות בין חברות ישראליות על אספקת מוצרים, בעיקר מל"טים לצבאות הפועלים באפגניסטן.

זירת הקרב העסקית

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בשנה האחרונה נהפכה מלחמת כוחות נאט"ו במדינה לזירת קרב עסקית בין החברות הישראליות שניצבות בחזית ההתמודדות על אספקת מל"טים לשדה הקרב האפגני. במרבית העסקאות המשמעותיות לאספקת מערכות לצבאות הפעילים באפגניסטן התמודדו החברות הישראליות זו מול זו, התמודדות שנהפכה במובנים רבים לבוננזה הכלכלית של התעשיות הביטחוניות בישראל בשנה האחרונה, עם היקף עסקאות מוערך של 683 מיליון דולר.

מכיוון שישראל אינה נוהגת לקיים יחסי מסחר ישירים עם אפגניסטן כוללות העסקאות שיתוף פעולה עם חברות זרות, אולם המוצר עצמו ישראלי.

השימוש במרבית המל"טים הישראליים המופעלים באפגניסטן נעשה למטרות של איסוף מידע ומודיעין. על המל"טים מורכבות מערכות אלקטרוניות מתוחכמות, לרבות מערכות צילום והאזנה, שתומכות בפעילות זו.

חיילים אוסטרלים סמוך למל"ט באפגניסטן חיילים אוסטרלים סמוך למל"ט באפגניסטן חיילים אוסטרלים סמוך למל"ט באפגניסטן

עם זאת, על פי פרסומים זרים, במקרים מסוימים נעשה גם שימוש התקפי במל"טים בפעילות של צבא ארה"ב בעיראק ובאפגניסטן, אולם לנושא זה מסרבים בחברות הישראליות להתייחס. על פי הערכות של גורמים במערכת הביטחונית, גם לצבאות הפעילים בעיראק סיפקו החברות הישראליות מערכות בעשרות מיליוני דולרים.

מל"ט לכל דורש

מל"טים מתוצרת התעשייה האווירית כבר ביצעו עד כה כ־5,000 שעות תעסוקה מבצעית בשירות ארבעה חילות אוויר שונים - קנדה, ספרד, צרפת ואוסטרליה - ולתע"א עסקה משמעותית נוספת מול צבא גרמניה שיתחיל בקרוב להשתמש במערכות.

זכייה של תע"א בחוזה לאספקת מערכות לצבא זר מלווה בדרך כלל בהתקשרות עם חברה מקומית. לעתים קרובות החברה מספקת את המוצר ואת ההדרכה בישראל, והחברה הזרה מספקת את התמיכה הדרושה באפגניסטן.

חלוקת ההכנסות היא בדרך כלל שני שלישים לחברה הזרה ושליש לתע"א. התעשייה האוורית היתה מעורבת בשנה האחרונה בעסקאות כאלה בהיקף של יותר ממיליארד שקל (כ־345 מיליון דולר) וחלקה הישיר בעסקאות מוערך ב־150 מיליון שקל.

תע"א לא לבד. גם חברת אירונאוטיקס מספקת מערכות מתוצרתה לצבא הקנדי, הפולני וההולנדי עם עסקאות בהיקף של כ־400 מיליון שקל.

אלביט מערכות לא נשארת מאחור ופועלת בצורה מסיבית באפגניסטן. אלביט מספקת לבריטניה את מל"ט ההרמס מתוצרתה וכן מל"טים קטנים לצבאות שבדיה ואוסטרליה. לארה"ב אלביט מספקת מערכות נגד מטעני צד והיקף העסקאות של החברה עומד על 235 מיליון דולר. כמו כן, קסדות הראש של אלביט משמשות את מטוסי הקרב של ארה"ב ומדינות נאט"ו בכל הפעילות המבצעית שלהם.

"הישראליות זוכות במכרזים"

סא"ל י' הוא טייס טורנדו בצבא גרמניה והקצין הבכיר ביותר השוהה בישראל כיום להדרכה וסימולציות לקראת הטסת מל"ט "הרון" של תע"א באפגניסטן. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מסביר את הדרך לזכייה בחוזים הנחשקים.

"החברות הישראליות השכילו מבעוד מועד לזהות את זירת הלחימה באפגניסטן כבעלת פוטנציאל. מכיוון שנדרש כאן שיתוף פעולה בינלאומי הן יצרו בזמן את הקשרים עם חברות זרות, מה שאפשר את התקדמותן במכרזים. מדובר בעסקאות לא ענקיות של כמה עשרות מיליוני דולרים האחת, אך הפוטנציאל האמיתי הוא ריבוי העסקאות. ריבוי מספר שיתופי הפעולה עם צבאות ידידותיים, כמו צבאות מדינות אירופיות וקנדה, סולל את הדרך לעסקאות נוספות", הוא אומר. "אני מעריך שבעתיד יהיה שימוש משמעותי במל"טים צבאיים גם למשימות אזרחיות", רומז י' על האופק העסקי והאישי של השימוש במל"טים צבאיים.

כיום מפעילות שותפות הברית באפגניסטן מל"טים באופן עצמאי. לדברי י', בעתיד תהיה כוונה לבסס מסד נתונים אחד של כל המידע המודיעיני שהושג במסגרת טיסות המל"טים. "בעלות הברית מתכוונות לתכנן מערכת אינטרנט מאובטחת, שלכל אחד מהצבאות תהיה גישה לנתונים שאספו כל המל"טים של השותפות", הוא מוסיף.

תגיות