אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי מספנות ישראל מתעניינים ברכישת תעש צילום: אוראל כהן

בעלי מספנות ישראל מתעניינים ברכישת תעש

במשרד האוצר מעריכים: התעשייה האווירית ורפאל מתרחקות מהרכישה

11.03.2010, 06:57 | מיקי פלד ונעמה סיקולר

בעלי מספנות ישראל, שלומי פוגל, סמי קצב ושלמה שמלצר מעוניינים ברכישת תעש. הבעלים פנו לאחרונה למנכ"ל רשות החברות הממשלתיות דורון כהן, ובדקו מולו את מעמדה של החברה: "שוחחתי עם הבעלים של מספנות ישראל", אמר כהן בדיון של ועדת העבודה בכנסת אתמול, "הוא מבקש להשתתף במכרז לקניית תעש ולבוא במו"מ מול העובדים כמו שעשה במספנות ישראל".

שמלצר סירב להגיב על הידיעה. לפני כחודש החליט כהן כי הוא חוזר בו מההסכמות עם ההסתדרות על הנפקת החברה בבורסה, והכריז כי הפרטת תעש תיעשה תוך חזרה למתווה המקורי שקבעה הממשלה, כלומר מכירת החברה לגוף עסקי באמצעות מכרז. זאת, בין היתר, בגלל החובות של תעש שמקשים את הנפקתה.

המו"מ על הפרטתה של תעש נתקע כאשר סירבו באוצר לדרישותיו של יו"ר ההסתדרות עופר עיני לקבל רשת ביטחון לתנאי הפנסיה של 1,000 עובדים ותיקים שיישארו בחברה לאחר ההפרטה. עלות רשת כזו מוערכת במיליארד שקל, והמדינה כבר הסכימה על הוצאה בגובה מיליארד שקל נוספים לטובת מימון הפרישה המוקדמת של 950 עובדים אחרים כחלק מהליך ההפרטה.

בשני הצדדים חוששים שההפרטה תידחה והמדינה היא זו שתצטרך לשלם את משכורות עובדי תעש, כפי שעשתה בעבר בעלות של 60 מיליון שקל לחודש. גם בקרב התעשיות הביטחוניות הגדולות מעוררת הפרטת תעש עניין גדול בעיקר בגלל חטיבת גבעון, יצרנית המנועים הרקטיים של החברה, שנחשבת מוצלחת ורווחית.

עם זאת, ברשות החברות הממשלתיות מעדיפים למכור את החברה כמקשה אחת. במקרה כזה עשויה הרוכשת לממש לאחר הרכישה את הקווים ההפסדיים אם משרד הביטחון לא יעניק לעובדים רשת ביטחון בנוגע אליהם.

בראיון ל"כלכליסט" אמר נשיא אלביט מערכות יוסי אקרמן כי החברה בהחלט שוקלת בחיוב את רכישת תעש "ללא תנאים מוקדמים". גם התעשייה האווירית מעוניינת בחברה, אולם תג המחיר שהיא מוכנה להצמיד לה נמוך מזה של אלביט. התעניינות גדולה נרשמת גם ברפאל.

ברשות החברות טרם התחילו לנהל משא ומתן פרטני עם הרוכשים, ובכל מקרה מתכננים שם מכרז כאשר יבשיל המו"מ עם העובדים לרכישת החברה. לא ברור עדיין אם התעשייה האווירית ורפאל, שהן חברות ממשלתיות, יוכלו להשתתף במכרז כזה. בעבר עלתה האפשרות למזג את תעש לתוך אחת מהחברות הללו, והן פנו לאחרונה לרשות לבדוק את האפשרות הזו. מדובר באפשרות שתקל את קידום המשא ומתן, אולם ברשות מעריכים את סיכוייה כנמוכים.

תגיות