אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: "בנק ישראל לא יכול להיות אדיש לרמת שער החליפין" צילום: אורי פורת

פישר: "בנק ישראל לא יכול להיות אדיש לרמת שער החליפין"

הנגיד דיבר בכנס בנק ישראל על המערכת הפיננסית: "חוק בנק ישראל החדש יהפוך את הבנק המרכזי למודרני יותר ועם מטרות שמתאימות למאה ה-21"

11.03.2010, 09:51 | תומר זלצר

"בנק ישראל לא יכול להיות אדיש לרמת שער החליפין. אולם, אנחנו מקווים שכל עוד שהמשק העולמי יחזור ליציבות, נוכל באופן הדרגתי להקטין את הצורך שלנו להתערב בשוק המט"ח, ונראה שההתערבויות שלנו בשוק המט"ח יהיו יותר ויותר נדירות. זה תלוי במה שיקרה במשק העולמי ובמשק הישראלי" - כך אמר הבוקר (ה') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בכנס בנק ישראל על המערכת הפיננסית בתל אביב.

פישר התייחס לתוואי העלאת הריבית במשק שבו החל לפני כמה חודשים: "אנחנו בתהליך הדרגתי של החזרת הריבית במשק לרמה נורמלית כדי להחזיר את האינפלציה לרמה נורמלית ותוך תמיכה ביציבות הפיננסית".

בהתייחסו לחוק בנק ישראל שצפוי לעבור בשבוע הבא בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, אמר הנגיד: "ועדת הכספים של הכנסת העבירה אתמול את חוק בנק ישראל החדש ואנחנו מקווים שבשבוע הבא החוק יעבור את הקריאה השנייה והשלישית ואז ייכנס לתוקף. זה היה תהליך מאוד ארוך, שבסופו בנק ישראל יהפוך מודרני יותר ועם מטרות מתאימות יותר למאה ה-21".

לדברי פישר, "השינויים הכי חשובים בחוק החדש הם בממשל תאגידי של הבנק: במקום שהנגיד יקבל את ההחלטה על הריבית, ועדה מוניטרית - עם שלושה חברים מחוץ לבנק ושלושה חברים מתוך הבנק וקול כפול לנגיד במקרה של תיקו - תקבל את ההחלטה על הריבית. עלינו, בבנק ישראל, להתחיל להפעיל את המערכת החדשה באופן יעיל ושקוף ובאופן שישרת את מדינת ישראל והמשק הישראלי".

בהתייחסו לתחזית הצמיחה במשק העולמי, אמר פישר: "ביחס למצב במשק העולמי, התרחיש הכי סביר זה שאנחנו בדרך החוצה מהמשבר אל מצב שבו המשק העולמי ימשיך לצמוח, אבל בקצב יותר אטי מהקצב שראינו בין השנים 2003-2008. זו היתה תקופה שבה המשק הישראלי צמח בקצב של קצת יותר מ-5% לשנה. זה היה יוצא מן הכלל במונחים של המשק שלנו, אבל המשק העולמי גם צמח בקצב מאוד מרשים – אבל קצב שלא היה יציב בטווח הארוך. היו כל מיני גורמים שתמכו לצמיחה המאוד מהירה – מהירה מדי מבחינת היותה בת-קיימא – של המשק העולמי".

הנגיד ציין כי סין והודו, המדינות המובילות את אסיה, חזרו לצמיחה ברמות שמזכירות את אלו ששררו לפני המשבר. פישר ציין שגם ברזיל חוזרת לצמיחה מהירה. לגבי ארה"ב, אמר פישר כי הצמיחה עתידה להיות ברמה נמוכה יותר מזו שהתרגלנו אליה בעבר, אך צפויות בעיות בתהליך החזרה למדיניות פיסקלית עם גירעון קטן יותר בתקציב.

לדבריו, "איפה שרואים את החולשה היותר מהותית זה באירופה. יוון, לכאורה, מתחילה להתייצב – אבל יש עליה הרבה לחץ לגבש תוכנית מאוד מרסנת שתייצב את המשק היווני, ואז אולי האירופים ימצאו דרך לעזור ליוון".

תגיות