אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרוויניזם סלולרי והקלות הבלתי נסבלת של הפרגמנטציה צילום: בלומברג

דרוויניזם סלולרי והקלות הבלתי נסבלת של הפרגמנטציה

במצב שבו קיימות כמה מערכות הפעלה סלולריות, רק החזקה ביותר תשרוד. אך אם חברות כמו מיקרוסופט וגוגל לא יפסיקו להכשיל את עצמן - הן עלולות לצאת מהמשחק מוקדם מהצפוי

13.03.2010, 21:02 | שי ענבל
ריבוי הפלטפורמות היא אחת הבעיות הגדולות ביותר של תעשיית הסמארטפונים כיום, וסובלים ממנה רבות מפתחים ומשתמשים. כיום קיימות לא פחות מעשר מערכות הפעלה, ורוב האפליקציות הסלולריות רצות על דגמים בודדים בלבד. לצד פיתרון הפלטפורמה האחידה, כמו AIR או HTML5, קיימת האפשרות שכוחות השוק יעשו את שלהם, ומספר מערכות ההפעלה יצטמצם באופן ניכר - בדיוק כפי שקרה לתעשיית המחשבים האישיים בזמנו. השאלה הגדולה היא מי יישאר.

הדבר ייקבע על ידי אותו גורם שהשאיר לבסוף את חלונות, מק ולינוקס בזירה: היישומים. עתידו של האייפון מבחינה זו מובטח. לא כי הוא מכשיר טוב יותר; "חלונות" שולטת בלמעלה מ-90% מהשוק לא בגלל יציבותה או מהירותה, אלא כי אין שום תוכנה שלא תפעל עליה.

הבעיה שאותה אפל הצליחה לעקוף לחלוטין, ועומדת בפני חברות כמו גוגל ומיקרוסופט, המשקיעות באופן ניכר על מנת להבטיח את מקומן בשוק הסלולר, היא ריבוי הגרסאות של מערכות ההפעלה שלהן, הגורם לפרגמנטציה. בעוד שכל משתמש אייפון יכול לשדרג לגרסה האחרונה באמצעות תוכנת האייטונז, אצלן הדבר לא אפשרי, וכך תמיד יתקיימו כמה גרסאות במקביל. כאשר חברת משחקים מעוניינת לפתח יישום, היא תיאלץ לעשות עבודה כפולה, ולעיתים משולשת.

קצב העדכונים המהיר של גוגל - בו בתוך כשנה הצליחה להוציא שלוש גרסאות אנדרואיד - הוא בעוכריה, ומשיג בדיוק את המטרה ההפוכה. כאשר אין לרוב המשתמשים יכולת לשדרג את מערכת ההפעלה של הסמארטפון שלהם מבלי לפרוץ אותו או לחכות לחסדי המפעילות, מונצח מצב בו תמיד עשרות אחוזים מהם יישארו מאחור.

בווינדוז פון (לשעבר ווינדוז מובייל) של מיקרוסופט המצב אף גרוע יותר. בשבועיים האחרונים דאגה החברה להבהיר כי אף אחד מהיישומים שעבדו בגרסה 6 לא יעבדו ב-7, וכי אף אחד מהמכשירים המריצים כיום את גרסה 6.5 לא ישודרג לגרסה החדשה - גם ה-HTC HD2 המתקדם. נותר רק להתפלא על קלות הראש שבה מיקרוסופט מוותרת מראש על יתרון משמעותי במיוחד - מאגר של אלפי אפליקציות ומשתמשים.

ריבוי מערכות ההפעלה לסמארטפונים היא עובדה מוגמרת, אך היא רק מחדדת את הצורך במתן פיתרון לפרגמנטציית הגרסאות הפנימית של מערכות ההפעלה הקיימות. בבעיה זו רק החברות עצמן, כמו מיקרוסופט וגוגל, יכולות לטפל בבעיות, ועדיף שיעשו זאת במהרה. אחרת, בין אם נזכה לצפות בפלטפורמת פיתוח אחידה ובין אם כוחות השוק יאמרו את דברם - הן לא יזכו להמשיך הלאה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
גיוון זה בדיוק מה שמחליש את האייפון ומחזק את השאר
שינוי גירסאות לא מפריע למשתמשים, אפליקציות שעבדו ימשיכו לעבוד. האייפון יכול להתגאות בעשרות אלפי אפליקציות, יופי... 90 אחוז מהן חסרות תועלת, בסופו של דבר זה מכשיר אחד לעומת ים מכשירים של אנדרואיד שרץ ממשיכים להציף את השוק.
יוסי , תל אביב  |  14.03.10
5.
הפרגמנטציה בשוק הטלפונים היא כנראה איתנו לתמיד - יש על זה מאמרים רבים באינטרנט
החריג הוא דווקא עולם המחשבים האישיים, בו נוצר מצב שמערכת הפעלה אחת ותכן חומרה אחד (ה-PC) שולט ברובו המכריע של השוק. גם לאייפון תהיה בעיה וצורך בפרגמנטציה כאשר הוא יהפוך לאחוז באמת משמעותי מכמות המכשירים בשוק. הסיבה? אנחנו לא רוצים כולנו לנסוע באותה מכונית, לגור באותו בית או להסתובב עם אותו שעון, גם אם הוא הכי טוב. תמיד יהיו פלחי שוק שירצו להיות "מיוחדים" כי יש להם יותר כסף לבזבז או שהם מבינים יותר טכנית או שהם רוצים להרשים מישהו או להיפך כי הם צריכים משהו שימושי וזול. לא חוכמה למכור פלפטורמה אחת ל-2% ממשתמשי הטלפונים בעולם (כן כן חבר'ה תתעוררו האייפון עדיין זניח באחוזים), אלא ל-80%. תשאלו למה ב-PC זה כן קרה? יש כמה סיבות הסטוריות, אבל לדעתי הסיבה העקרית - אתה לא מסתובב עם ה-PC השולחני שלך בחוץ והוא לא אומר עליך כלום. אפילו שם, משתמשי המק הם בדיוק אלה שחייבים להיות אחרים.
ומסיבות טובות  |  14.03.10
4.
חץ, (תגובה 2)
ידוע לי על כך, וזה לא רציני. חלק מהסיבות פירטת בעצמך. מי יבצע את העדכון? מי יעדכן אותו? האם זה יהיה אוטומטי מעכשיו (משתמשי דרואיד עדיין לא יכולים להשתמש בגוגל ארץ, שדורש גרסה 2.1)? מה לגבי מכשירים עם ממשקים מותאמים אישית של היצרנים, כמו מוטורולה, HTC וסוני אריקסון? הדבר צריך להיות תלוי לחלוטין במשתמש, וגוגל צריכה להנהיג מנגנון שלא יהיה זקוק ליצרנים או למפעילות. ברור שאי אפשר יהיה ליישם אותו על כל המכשירים, אבל לפחות לגבי טלפונים "טבעיים" ו/או אלה שיוצאים תוך פיקוח צמוד של גוגל - דראיד, G1, נקסוס - שברגע שתצא גרסה שיהיה אפשר פשוט לעדכן ישירות מהם - מה שגם יגביר את קצב העדכונים. ולמיקרוסופט התייחסתי.
שי ענבל  |  13.03.10
2.
יש הבדל אחד
רוב רוכשי המכשירים עדיין לא רואים בסמארטפון פלטפורמה להרבה יישומים, אלא גאג'ט מתוחכם. ולכן השוק עדיין לא שם. אבל אני מסכים שבסופו של דבר העולם יתכנס למספר מצומצם של מערכות הפעלה, אבל רק בגלל שכל היישומים ירוצו על הדפדפן של המכשיר ולכן זה ממש לא יהיה משנה אם זה אנדרואיד 1.6 או 3.2... העיקר שהדפדפן עדכני.
אלון  |  13.03.10
לכל התגובות