אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה נלחמת ב"בריחת המוחות": 450 מיליון שקל יוקצבו למרכזי מחקר אקדמיים צילום: תומריקו

המדינה נלחמת ב"בריחת המוחות": 450 מיליון שקל יוקצבו למרכזי מחקר אקדמיים

היום תובא לאישור הממשלה תוכנית להקמת 30 מרכזים בעלות של יותר ממיליארד שקל. הממשלה תממן שליש מהיוזמה, ומתכננת כי תורמים מחו"ל ואוניברסיטאות ישלמו את היתר

14.03.2010, 07:07 | מיקי פלד

שר החינוך גדעון סער יביא היום לאישור הממשלה תוכנית שאמורה לשנות את פני ההשכלה הגבוהה בישראל. התוכנית, שכבר אושרה עקרונית על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, תתוקצב ב־450 מיליון שקל לתקופה של חמש שנים, ועל פי התכנון, האוניברסיטאות ותורמים מחו"ל יוסיפו כל אחד סכום דומה. אחרי כל הניסיונות להשבת מדענים מצטיינים ארצה היוזמה הנוכחית ראשונה מסוגה ותהיה הההשקעה הגדולה ביותר אי פעם במרכזי מצוינות אקדמיים בישראל. במסגרת התוכנית ייערך בין האוניברסיטאות מעין הליך מכרזי לפתיחת מרכזי מצוינות בתחום מדעי מסוים, כך שכל אוניברסיטה תצטרך להגדיר לעצמה מהם התחומים שבהם היא החזקה ביותר ולהתחייב להביא למרכזים כמה שיותר מדענים ישראלים מחו"ל. כמו כן, אחת ממטרות התוכנית היא הקמתם של בתי ספר בינלאומיים לתארים מתקדמים, כפי שנהוג במוסדות ההשכלה הגבוהה בארצות הברית, ובהם שפת ההוראה תהיה אנגלית. בתי ספר אלו אמורים להחליף את מסלול התואר השני במסלול המחקרי המוביל לדוקטורט.

ההערכות הן כי בחו"ל, בעיקר בארה"ב, ישנם 1,000–3,000 מדענים ישראלים מצטיינים. בשלב הראשון של התוכנית יוקמו עד 5 מרכזים משנת הלימודים הקרובה. לאחר מכן תעריך הות"ת (הוועדה לתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה) את מידת ההצלחה של המרכזים, ותתקבל החלטה בנוגע לאופן הרחבת התוכנית לשלב השני ולהקמה מדורגת של עד 30 מרכזים נוספים. יו"ר הות"ת, פרופ' מנואל טרכטנברג: "אם התוכנית תצליח להחזיר ארצה 300 מדענים בחמש השנים הקרובות, זו תהיה הצלחה". הות"ת הוא הגוף שיהיה אחראי לגיוס 450 מיליון שקל מקרנות ומתורמים יהודים בחו"ל.

פרופ' טרכטנברג סבור כי למרות פערי השכר הגדולים בין האוניברסיטאות בארץ לאלו שבארה"ב, חוקרים יסכימו לחזור בזכות ההשקעה בתשתית מחקרית, תוספת תקנים לסגל אקדמי ולעוזרי מחקר וכדומה: "מצאנו עצמנו לפני שוקת שבורה בעקבות דעיכה שנמשכה שנים. לתוכנית הזו יש הפוטנציאל לעשות את השינוי הנדרש ולהעלות את קרנו של המחקר בישראל וגם להשיב ארצה קבוצות של מדענים ישראלים, ולא יחידים כפי שנעשה עד כה". סער: "לדעתי זו תהיה זריקת מרץ למערכת, גם מבחינת תקציב וגם מבחינת האתגר למוסדות לחזק יותר את התחומים שבהם הם כבר חזקים".

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
450 מיליון שקל ל 30 מרכזי מחקר זה גרושים
אני עושה פוסט באוניברסיטה הטכנית של דנמרק. האוניברסיטה מקבלת 500 מיליון יורו בשנה מהממשלה הדנית. בישראל הממשלה מתכוונת לתת 450 מיליון שקל ל 30 מרכזי מחקר אקדמיים. כלומר ממשלת ישראל לא מוכנה להשקיע במחקר אפילו 10% ממה שמשקיעה הממשלה הדנית. לא פלא שהמוחות המבריקים של דנמרק נשארים בדנמרק, ואילו הישראלים המוכשרים בורחים לחו"ל. סיימתי דוקטורט בארץ. כל תלמידי המחקר המצטיינים שהכרתי בישראל, נסעו לחו"ל וכנראה שלא יחזרו.
דניאל , קופנהגן, דנמרק  |  10.10.10
15.
אני נשואה ל"מח מבריק" כזה
אנו מאד רוצים לחזור לארץ אך השכר שמוצע לאנשי סגל באוניברסיטה הוא זעום ולא ניתן עימו לקיים משפחה עם שלושה ילדים בכבוד. אם יעלו את השכר באופן משמעותי, נחזור לארץ ברצון רב. עוד משהו שלא נלקח בחשבון הוא שבת זוגו של ה"מח המבריק" שעקרה עימו לפוסטדוקטורט בחו"ל ומגדלת את הילדים ללא עזרה של משפחה מורחבת כבר הרבה שנים לא עובדת וכשתחזור לארץ, אם בכלל תמצא עבודה, יכולת ההשתכרות שלה מאד נמוכה. וזה החשש העיקרי שלנו. צריך להסתכל על התמונה השלמה. בנוסף, ההסכם שעליו חתמו הפרופסורים םהותיקים הותיר את החוקרים הצעירים בבעיה נוספת: רק בסוף שנות השלושים שלהם החוקרים הצעירים מתחילים לעבוד ולקבל משכורת ורק אז מתחילים לחסוך לפנסייה, ומכיוון ש"מכרו" אותם החוקרים הותיקים, נותרו הצעירים עם פנסיה צוברת, מה שאומר שהפנסייה תיצבר רק מגיל 38 בערך ממשכורת זעומה שמוצעת באוניברסיטאות וזה גוזר5 עלינו חיי עוני. לכן אנו פה מנסים לחסוך קצת כדי שנוכל לחיות בכבוד בפנסייה שלנו. ולכן, אנו בהחלט נחזור אם יעלו באופן משמעותי את השכר באוניברסיטה.
ענת , קליפורניה  |  20.04.10
14.
מה עם מעמד הביניים? תראו את הנהירה לחו"ל...
מסים מטורפים, מחירי דיור\רכב לא ריאליים, משכורות נמוכות וזה עוד בלי "שאר" החסרונות שיש כאן. מה הפלא שמי שיכול, בורח. תורידו את המיסים, תורידו את מחירי הדיור, תוציאו חוק שיכוון מוחות צעירים למסלולים אקדמאיים מתקדמים במקום למסלולי חי"ר מתקדמים - אולי זה יעצור את הנהירה.
טטט  |  14.03.10
12.
מה עם מעמד הביניים? תראו את הנהירה לחו"ל...
מסים מטורפים, מחירי דיור\רכב לא ריאליים, משכורות נמוכות וזה עוד בלי "שאר" החסרונות שיש כאן. מה הפלא שמי שיכול, בורח. תורידו את המיסים, תורידו את מחירי הדיור, תוציאו חוק שיכוון מוחות צעירים למסלולים אקדמאיים מתקדמים במקום למסלולי חי"ר מתקדמים - אולי זה יעצור את הנהירה.
טטט  |  14.03.10
לכל התגובות