אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - רפי ברבר ממליץ: לונג על השקל, שורט על היורו צילום: אופיר יעקובי

בלעדי ל"כלכליסט" - רפי ברבר ממליץ: לונג על השקל, שורט על היורו

דו"חות RP שהגיעו לידי "כלכליסט" חושפים כי ברבר ממליץ להימנע מהשקעות באג"ח ובמניות והוריד את החשיפה לאפיקים אלו למינימום. מאמין בפתיחת פוזיציית שורט על מחיר הגז הטבעי

15.03.2010, 06:56 | ענת ציפקין וגולן חזני

מיום היווסדה בשנת 2004 הקפידה קרן הגידור RP קפיטל של רפי ברבר, לשעבר בכיר בבית ההשקעות מריל לינץ', לשמור על ריחוק מקסימלי מהתקשורת. אולם לאחרונה, כיכבה RP שלא מרצונה בעמודים הראשיים של העיתונות הכלכלית בישראל, לאחר ששמה עלה בהקשר לפרשה שבה מעורב לכאורה יו"ר בנק הפועליםלשעבר דני דנקנר.

בתוך כך, נתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" בסוף השבוע האחרון חושפים מעט מאסטרטגיית ההשקעה של מנהלי הקרן. את פברואר סיכמה קרן השווקים המתעוררים של RP, המתמחה בהשקעה בשווקים מתעוררים באירופה, המזרח התיכון ואפריקה, עם תשואה של 1.5%, זאת לאחר שאת חודש ינואר השנה סיימה עם תשואה של 2.5%. לשם השוואה, מדד השווקים המתעוררים MSCI EEMEA העולמי רשם במהלך ינואר ופברואר תשואה שלילית של 2.3%.

איך הצליחה RP להשיג תשואה שכזאת? ממכתב ששלח רפי ברבר למשקיעי הקרן עולה כי בחודש החולף הורידה הקרן למינימום את חשיפתה לאג"ח ומניות, כאשר במקביל המשיכה להשקיע בסחורות ומט"ח.

מנוע הצמיחה העיקרי של קרן ההשקעות בשווקים המתעוררים בחודש פברואר היה פוזיציית לונג על מטבעות של שווקים מתעוררים, בהם הרובל והשקל וכן על הקרונה השבדית. מנגד, הקרן החזיקה בפוזיציית שורט על מטבע היורו ועל הגז הטבעי.

במהלך פברואר החזיקה הקרן בחשיפה הנמוכה ביותר אי פעם לשוק איגרות החוב. "יש לנו אחזקות בעשר אג"ח בלבד, ואנו מגבילים את עצמנו רק לאג"ח שבהן ישנם תמריצים אמיתיים לתשואות טובות, כדוגמת חברת הסחורות מקזחסטן Kazach Gold", כתב ברבר. לקרן אחזקות נוספות באג"ח של חברות (ששמן לא נמסר) משבדיה, דרום אפריקה ונורבגיה.

במהלך חודש פברואר המשיכה RP להקטין את אחזקותיה בשוק המניות, ונשארה עם חשיפה מצומצמת למספר מועט של חברות. שתי אחזקותיה הגדולות של הקרן הן מניות בזק וסלקום. "המאפיינים הדפנסיביים ושיעור התשואה הגבוה שמעניקות המניות של החברות הללו, לצד העובדה שעם המעבר של ישראל למדד השווקים המפותחים ישוו המשקיעים את ביצועי חברות הטלקום הישראלית לחברות הטלקום בשווקים המפותחים, גורמים לנו להעדיף את ההשקעה בבזק ובסלקום", נכתב.

חודש קשה לשווקים

עוד מציינת הקרן כי החליטה להגדיל את חשיפתה לתחום הפיננסים רק בפולין - למניית הבנק הפולני BZW. "פולין היא המדינה היחידה במזרח אירופה שבה הגדלנו את אחזקותינו בתחום הפיננסים. גם "הוול סטריט ג'ורנל" התייחס במאמר מערכת שכתב לאחרונה לחוסנה היחסי של פולין", נכתב למשקיעים.

מניה נוספת שבה הגדילה הקרן את אחזקותיה היא של חברת ריצ'מונט (Richemont) השוויצרית, המשווקת מוצרי יוקרה בתחומי התכשיטים, השעונים, וכלי הכתיבה. "אנו מאמינים שחשיפתה של ריצ'מונט לשווקים המתעוררים אטרקטיבית לטווח הארוך". עם מותגיה הידועים של ריצ'מונט נמנים חברת התכשיטים קרטייה, יצרנית העטים Moncblanc וחברת השעונים Baume and Marcier.

עוד עולה מנתוני הקרן כי אמונה בשוק הסחורות בא לידי ביטוי בהגדלת החשיפה לתחום הפחם באמצעות הגדלת האחזקות במניית יצרנית הפחם הצ'כית New World Resources. "לביזנס הזה יש אופק תפעולי חזק מאוד בסביבת מחיר תומכת, לאור חוזה הפחם המוצלח שחתמה יצרנית הסחורות והכרייה הגדולה בעולם BHP Billiton בשוק היפני", כתב ברבר.

ברבר טוען כי "פברואר היה חודש קשה לשווקים המתעוררים, בעיקר בגלל חוסר היציבות הפוליטית בטורקיה. במהלך החודש ירדו המדדים המרכזיים בפולין וברוסיה ב־5%, בהונגריה ובצ'כיה הם השילו 3%, אך השוק המתעורר היחיד שרשם עלייה הוא ישראל - זינוק של 3.6%".

לדבריו, חוסר הבהירות בנוגע לעתיד השווקים בעיקר בשל משבר החוב היווני משפיע לשלילה על התיאבון לסיכון של המשקיעים בשווקים המתעוררים בכלל, ובשווקים הקשורים למטבע היורו בפרט.

לדאוג לחוב הריבוני

עם זאת, ברבר סבור כי גיוס האג"ח שביצעה יוון בשבוע שעבר, בהיקף של 5 מיליארד יורו, עזר להרגעה מסוימת של המשקיעים בשוקי החוב הבינלאומיים, אך לא הצליח לשכך את החששות של המשקיעים בשוקי המניות הגלובליים. "רוב המשקיעים עדיין סבורים שסוגיית החזר החוב הריבוני של לא מעט מדינות עדיין רלבנטית. החששות מחדלות פירעון ריבונית לא שככו".

בתוך כך, ברבר מתייחס גם להשקעה בסין. "ממשלת סין ממשיכה להוריד את רמת הנזילות במדינה, ולהערכתנו שיעור הריבית בסין צפוי לעלות בקרוב, מהלך שעלול לגרור אחריו תיקון בשוק האקוויטי המקומי". ברבר מציין כי "אין סיבה לחשוש משתיים או שלוש העלאות ריבית בשוק שצומח בקצב שנתי דו־ספרתי".

 

לסיכום כותב ברבר כי הוא מאמין כי מעתה ואילך יהיה זה מיותר לערוך השוואות בין "שווקים מתעוררים" ל"שווקים מפותחים". ההשוואה הנכונה והמדויקת יותר צריכה להיות בין שווקים בעלי נטל חוב ריבוני נמוך לבעלי נטל חוב גבוה. "צמיחה ומאזן יציב וחסון יהיו בפוקוס של יותר ויותר משקיעים. בטווח הארוך תמשיך RP להיות שורית על השווקים המתעוררים".

תגיות