אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליגת טוטו - המשבר הגדול בפתח? צילום: טל שחר

ליגת טוטו - המשבר הגדול בפתח?

האם הבעיות הכלכליות החמורות של הפועל רמת גן ואחי נצרת הן ניצנים של משבר עמוק ומשמעותי יותר? האם יש מקום ל־16 קבוצות בליגת טוטו? האם יש צורך להחמיר את הרגולציה על האנשים שמנהלים את הקבוצות? האם צריך להמשיך לנהל את הליגה כפי שהיא מנוהלת היום או לשנות משהו מהותי?

16.03.2010, 09:54 | אוריאל דסקל

אחרי 26 מחזורים בליגת טוטו אפשר להגיע לכמה מסקנות: הרבה יותר שערים נכבשו השנה לעומת השנה שעברה; המרוץ לאליפות, למרות פער גדול בין מכבי חיפה לשאר הקבוצות, עדיין לא סגור (בזכות קיצוץ הנקודות הקרב ובא), ובהתאחדות מרוצים - לפחות לפי ההצהרות הפומביות. בשטח המצב לא משהו: יש מעט קהל ביציעים והרייטינג הממוצע למשחק המרכזי צנח למספר חד־ספרתי. אלו היו בעיות עוד לפני ליגת 16 הקבוצות, אבל עכשיו נוספו גם סוג של פשיטות רגל של שתי עולות חדשות.

הפועל רמת גן הועברה מידיו של ירון קוריס לידי עו"ד שחר בן עמי לאחר שהבעלים של הקבוצה נכנס לחובות כבדים וניסה להעביר כספים של הקבוצה לכ

עופר אורליצקי. "אין צורך להוריד את תקציב המינימום", צילום: אוראל כהן עופר אורליצקי. "אין צורך להוריד את תקציב המינימום" | צילום: אוראל כהן עופר אורליצקי. "אין צורך להוריד את תקציב המינימום", צילום: אוראל כהן

יסו. הבקרה התקציבית נכנסה לעובי הקורה, מונה צוות חקירה מחברת ויצמן יער והופסקו העברות הכספים מההתאחדות.

מטרתו של בן עמי היא שרמת גן תסיים את העונה ללא גירעון, שמוערך כיום בכ־1.5 מיליון שקל, ותועבר לבעלים חדשים בתום העונה.

המצב של אחי נצרת קשה עוד יותר. משכורות השחקנים עוכבו כבר כמה פעמים ואתמול סיכמו בבקרה על מינוי עורך דין. בנצרת קשה לראות איך ישיגו מקורות מימון לסיום העונה. כשימונה העו"ד וייפתח חשבון בנק יועברו הכספים של ההתאחדות לאחי נצרת.

עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית, זיהה שהבעיות בדרך. בחלון העברות של ינואר דרש מכל קבוצה שרצתה לעשות העברה להראות כי המשכורות של השחקנים משולמות וכי הבטוחות שלהן עדיין קיימות. על כך נזף בו אבי לוזון בתואנה כי זו לא הסמכות שלו. מובן שמיד אחרי סגירת חלון ההעברות התחילו הבעיות.

ההתאחדות תעשה הכל כדי שאף קבוצה לא תגיע לפירוק. מה שיחייב הורדת נקודות ויגרום בלגן לא קטן וכמובן נזק תדמיתי לליגת 16 הקבוצות שאבי לוזון דחף לכיוונה.

הסיפורים של רמת גן ונצרת הם על בעיות כלכליות וניהוליות אשר ספציפיות לקבוצות הללו. אבל ההנחה היא שבקיץ קבוצה אחת בטוח תהיה ללא בעלים - מכבי נתניה, שאותה נטש דניאל יאמר. ייתכן גם שהפועל באר שבע תישאר ללא אלונה ברקת. גורמים מעריכים כי "גל התפרקות וכינוס נכסים עוד ישטוף את הכדורגל הישראלי".

בעיית תקציב המינימום

בהתאחדות מבקשים להבהיר ש"לא צריך להוציא את הדברים מפרופורציות" וש"היו דברים כאלה בעבר" ו"בגלל זה יש בקרה תקציבית, שהיא ברמה הגבוהה ביותר באירופה".

"בתום העונה נעשה סיכומים. הרשות לבקרה תקציבית תעביר את ההמלצות שלה", אומר רותם קמר, סמנכ"ל ההתאחדות לכדורגל. "הדברים נבדקים ובסוף העונה תשב המזכירות ונקבל החלטות".

אבל אילו החלטות יצטרכו לקבל? אחת ההחלטות החשובות היא נושא תקציב המינימום. כיום הוא עומד על כמעט 12 מיליון שקל. קבוצות רבות מתקשות לעמוד בו בגלל מחסור בהכנסות טבעיות (כרטיסים, ספונסרשיפ, זכויות שידור וכו'). אורליצקי אומר כי הבעיה היא לא תקציב המינימום וקשורה יותר לניהול הקבוצות שעומדות כיום על סף קריסה.

"לא יהיה צורך להקטין את תקציב המינימום", אומר אורליצקי, שמעיד גם על לחץ מצד הקבוצות הקטנות להקל עליהן עם תקציב מינימום קטן יותר. "אני חושב שבסך הכל מצב הקבוצות סביר פלוס. הבעיות הן מאוד ספציפיות לשתי קבוצות. ברמת גן, למשל, לא היתה בעיה כספית, אלא יותר בעיה אישית של הבעלים. באחי נצרת התפטר היו"ר".

ובכל זאת, קבוצות רבות מתקשות לעמוד בו - לגייס מספיק כספים.

"ההכנסה המובטחת של כל קבוצה מההתאחדות, הטלוויזיה, הטוטו וכו' עומדת על 5–6 מיליון שקל, אז אין יותר מדי כסף שצריך לגייס כדי להגיע ל־12 מיליון שקל. להפועל באר שבע ומכבי נתניה, למשל, אין בעיה להגיע לתקציב המינימום. לא תהיה המלצה להוריד את תקציב המינימום".

אז מה יהיו ההמלצות שלכם להתאחדות לכדורגל?

"אנחנו עוד עובדים על זה. יכול להיות שתהיה המלצה לרגולציה יותר נוקשה. מתכונת של בטוחות וערבויות יותר נוקשה. לא תהיה המלצה להקטין את תקציב המינימום. לא תהיה המלצה להקטין את מספר הקבוצות בליגה".

וכאן נכנסת החלטה עוד יותר מהותית. האם ישראל יכולה להרשות לעצמה ליגה של 16 קבוצות?

"אין בישראל מקום ל־16 קבוצות", אומר יאיר רבינוביץ', שכיהן כשני עשורים כיו"ר הבקרה התקציבית. "אמרתי את זה לפני שהעלו את הרעיון של ליגה בת 16 קבוצות. יותר מזאת, אין בישראל מקום לליגה של 14 קבוצות. המקסימום זה 12 קבוצות וגם זה יותר מדי. פשוט הכדורגל כאן לא מייצר כאן מספיק כסף. אני משוכנע שהרבה קבוצות יגיעו לסוף העונה בלי כסף. יהיו בטוחות שלא ניתן יהיה לממש והחובות יגדלו".

קופל. ליגה מהודקת יותר, קטנה יותר, עם יותר כסף לכל קבוצה, תעשה הרבה יותר טוב לכדורגל, צילום: בועז אופנהיים קופל. ליגה מהודקת יותר, קטנה יותר, עם יותר כסף לכל קבוצה, תעשה הרבה יותר טוב לכדורגל | צילום: בועז אופנהיים קופל. ליגה מהודקת יותר, קטנה יותר, עם יותר כסף לכל קבוצה, תעשה הרבה יותר טוב לכדורגל, צילום: בועז אופנהיים

"נזק בלתי הפיך"

אבנר קופל, יו"ר המינהלת בכדורסל ויו"ר סיעת בית"ר שמהווה אופוזיציה לאבי לוזון, מבקש להעביר את הדיון לעניינים המהותיים. "הליגה נראית רע. מבחינה שיווקית מדובר באסון. האצטדיונים ריקים, אין רייטינג, הקבוצות קורסות", אומר קופל. "מבחינה כלכלית אין מקום לליגה של 16 קבוצות. זה נזק אדיר לכדורגל - אולי בלתי הפיך".

קופל מאמין שליגה "מהודקת יותר, קטנה יותר, עם יותר כסף לכל קבוצה, תעשה הרבה יותר טוב לכדורגל. אני יכול לספר לך שגם בכדורסל קיבלנו את ההחלטה להעביר ל־12 קבוצות אחרי הרבה מחשבה. ואנחנו עדיין לא סגורים אם היא נכונה".

קופל מציע גם לדרוש יותר מהבעלים. "אני חושב שאם ההתאחדות לכדורגל בכל מקרה אחראית לרוב ההכנסות של הקבוצות, היא גם צריכה לדרוש מהקבוצות דברים. שיהיה לכל קבוצה מנכ"ל, איש שיווק, איש קשר לקהילה, מנהל ספורטיבי. שיהיה ניהול נכון".

דבריו של קופל מצטרפים לדברים של מומחים אחרים שדורשים מבחני נאותות נוקשים יותר, שימנעו מקרים כמו ר"ג.

"לכל דבר יש משמעות. גם להגברת הפיקוח יש משמעויות", אומר רותם. "אפשר כמובן להגיד שכל הבטוחות יהיו בנקאיות, אבל אז רק מעט קבוצות יכולות לעמוד בזה. יש מציאות, יש רמת פיקוח של הבקרה שהיא מהמחמירות באירופה, ויש דברים שהבקרה לא יכולה למנוע - כמו מה שקרה באחי נצרת והפועל ר"ג".

בעיה פוליטית

בתוך ההתאחדות מצביעים על בעיה פוליטית. הרי מזכירות ההתאחדות שמנהלת את הליגה בנויה מבעלי הקבוצות שצריכים להכתיב להם יותר רגולציות על עצמם. בעצם. הרי יש כאן ניגוד אינטרסים בסיסי ביותר, או כפי שסיכם זאת אחד מאנשי ההתאחדות: "בסופו של דבר הבעלים מוציאים את הכסף שלהם על הקבוצות ולא רוצים שיכתיבו להם איך לעשות את זה". על זה קופל עונה: "אם רוצים פוליטיקה אז יאללה, בוא נגדיל ל־20 קבוצות. לאבי לוזון יהיה כוח בלי סוף (קבוצות בליגה העליונה מקבלות יותר משקל בהחלטות - א"ד). אבל זהו, הוא נבחר עכשיו לארבע שנים שבהן הוא יכול לעבוד בשקט ולעשות עבודה טובה. לצמצם את הליגה - להקים מינהלת ליגה ללא פוליטיקה, שרק האינטרסים לכדורגל לנגד עינייה. לצערי, הוא לא יכול כי הוא מחויב לכל מיני אנשים וגורמים".

בהתאחדות כן דנים על הקלות פיננסיות לבעלי קבוצות. יש גם דיון ראשוני על רגולציות בנוגע להזרמת הכסף וניתובו לפיתוח הכדורגל.

ייתכן שהתגובות לבעיות הכלכליות של קבוצות ליגת טוטו היסטריות; ייתכן שהיא פועלת ממניעים אופוזיציוניים; ייתכן גם שיש מקום לליגה של 16 קבוצות. מה שבטוח הוא שצריך לפתוח את הנושא לדיון מעמיק יותר מתעמולה פוליטית.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
לוזון
הגדלת הליגה ל 16 קבוצות באה ממניעים לא ספורטיביים - לוזון רצה רשת בטחון שמכבי פ"ת לא תיפול. מי שאשם במצב אךו חברי ההתאחדות שאישרו את ההחלטה המבישה הזאת וגרמו במו ידם להרס הענף. במדינת הסמוך. החארטות והכאילו אין שום ערך לספורט כפי שהוא מתנהל היום. עם כל הכבוד ליעקב שחר גם הוא שורף כסף לחנם.
אורדון  |  17.03.10
3.
איך בדיוק קופל גם בכדורסל וגם בכדורגל
זה לא סוג של ניגוד אינטרסים ? הרי כיו"ר מנהלת הליגה בכדורסל התפקיד שלו הוא לשווק את הענף ההוא כמספר 1 בארץ , ע"ח הכדורגל . קצת מוזר . והדבר היותר מגוחך - למרות המצב , הוא בטוח אחד הנורמלים והחכמים שם יחסית למאורת שרצים שיש בהתאחדות ובפוליטיקה הזולה הזו . העניין עם הספורט הישראלי הוא מאוד פשוט - ידוע לכולם שהכל בשביל הטוטו וההצגות האלו הם לא יותר מבדיחה - אבל תכל'ס , היא כבר לא מצחיקה שנים ולא משנה כמה חוזרים עליה ומנסים להסביר - אין , לא הולך . לא חושב שיש מישהו אחד שכותב על ספורט בארץ ויודע איך הוא מתנהל ובאמת מאמין שיבואו ימים טובים יותר בקרוב . זה פשוט לא ריאלי , המוסדות האלה מונופוליסטיים ודקדנטיים וכמעט בכל הענפים הם שמים את טובתם האישית מעל האינטרס הספורטיבי , או נכון יותר - מגדירים את ההיבטים הספורטיביים על פי תפישתם - כל אחד לפי מצב הרוח שלו או הקולות שקיבל . אם לא מהמרים עליו , הספורט הישראלי המקצועני פשוט מיותר .
רפאל , לא מדינת עולם שלישי  |  17.03.10
1.
המצב לא ישתנה כל עוד מאפיונרים מנהלים את הכדורגל בארץ
תראו איך מנוהלת קבוצה שהבעלים שלה הוא איש ניהול בכל רמ"ח איבריו. אני מדבר על מכבי חיפה. אם בליגה היא מובילה ב- 11 נק' אז בניהול היא דורסת ב- 30 נק' פור. הקו המנחה את ההנהלה הוא ארוך טווח ולא רק לעונה הבאה. כל הזמן מחדשים שם. רק עכשיו התבסרנו על הקמת מערך סקאוטינג בראשות שחקן העבר אלון חרזי. צריך להעיף את לוזון ושות' ולתת/לבקש יפה מאנשי ניהול אמיתיים עם אהבה לכדורגל לנהל את העסק. שימו את יעקב שחר בראש ההתאחדות, שחררו לו את הכנפיים להיות חופשי, ותראו תוצאות בעוד 5 שנים.
ארשאבין  |  16.03.10