אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אטלס של נועם לניר ורוני יצחקי מסתבכת עם הבנקים צילום: אוראל כהן

אטלס של נועם לניר ורוני יצחקי מסתבכת עם הבנקים

חברת הנדל"ן לא עומדת בהתניות הפיננסיות בשלוש מתוך ארבע ההלוואות המרכזיות שלה, ואלו סווגו מחדש כהלוואות לזמן קצר. שווי נכסיה של אטלס ירד ב־36 מיליון יורו ב־2009

16.03.2010, 07:01 | ענת ציפקין

מצבה של חברת אטלס נכסים, שבשליטת נועם לניר, רוני יצחקי וקרן RP של רפי ברבר, מחמיר. מהדו"ח השנתי שפרסמה אתמול (ב') החברה עולה תמונה שחורה במיוחד, הרחוקה מאוד מהתדמית המוצלחת של לניר: החברה סיימה את 2009 עם הפסד של 49.2 מיליון יורו (250 מיליון שקל), הנובע ברובו מירידת ערך בשווי נכסי החברה במזרח אירופה. עוד עולה מהדו"חות כי החברה איננה עומדת בהתניות הפיננסיות למערכת הבנקאית.

לניר רכש את רוב אחזקותיו (21.7%) באטלס מאלרן נדל"ן בדצמבר 2007 תמורת 29 מיליון ליש"ט. העסקה שיקפה אז לחברה שווי של 133 מיליון ליש"ט, הנמוך ב־100 מיליון ליש"ט מהשווי לפיו הונפקה שנה קודם בבורסת AIM בלונדון. מאז כניסתו של לניר לחברה צנחה מנייתה ב־80%.

אחד הנושאים הבוערים שעולים בדו"חות 2009 הוא היקף הלוואותיה של אטלס מתאגידים בנקאיים, המסתכם ב־260 מיליון יורו - עלייה של 12 מיליון יורו מסוף 2008. מתוך סכום זה 156 מיליון יורו הם חוב לפירעון בשנה הקרובה לעומת 95.7 מיליון יורו שסווג ב־2008 כחוב קצר טווח. השינוי - 60.3 מיליון יורו - נובע מהגעת חלק מחובותיה של אטלס למועד פירעונן המקורי, אך גם מסיווג מחדש שנאלצה אטלס לבצע לחלק מההלוואות, שהועברו מסיווג של פירעון בטווח ארוך לקצר. הסיבה לשינוי סיווג ההלוואות היתה אי־עמידתה של החברה בהתניות הפיננסיות של חלקן.

אטלס כותבת בדו"חות כי בשלוש מתוך ארבע ההלוואות העיקריות שלה (המסתכמות ב־90 מיליון יורו) היא חורגת מההתניות הפיננסיות. ההלוואות נלקחו מבנק ארסט האוסטרי, המעמיד עבור אטלס את רוב קווי האשראי.

הבנקים מקשיחים דרישות

עם זאת, אטלס מדווחת כי נכון לתאריך הדיווח, הבנק האוסטרי מודע להפרת ההתניות מצדה, אולם עדיין לא ביקש מאטלס להעמיד אותן לפירעון מיידי. אטלס כותבת כי בשנה האחרונה הקשיחו הבנקים המלווים במזרח אירופה את עמדותיהם בכל הנוגע למתן אשראי לחברות יזמיות. "ההנהלה חוותה בשנה האחרונה שינוי בגישה ובדרישות של הבנקיים המלווים, כדוגמת הקשחת אמות המידה הפיננסיות לגבי קווי אשראי, עלייה בדרישה להיקף מכירות מוקדמות של דירות במיזמי נדל"ן לפיתוח ועוד". לצד זאת, אטלס מציינת כי למרות התנאים הקשים, עד כה היא הצליחה להשיג מימון חוזר לחלק גדול מההלוואות שלקחה, ואף הבטיחה לעצמה מימון עתידי לביצוע שלב הגמר של חלק מהפרויקטים שלה הנמצאים כעת בשלב מתקדם של פיתוח.

כאילו שלא די לה בצרות המימוניות, הדו"חות חושפים כי בשנה החולפת נאלצה אטלס לבצע מחיקות בגין ירידת שווי נכסיה בהיקף של 35.6 מיליון יורו לעומת ירידה של 4.9 מיליון יורו בלבד בערכיהם ב־2008. הסיבות למחיקות הן עליית מחירי ההיוון על הנכסים, ירידה בדמי השכירות, שיעורי תפוסה נמוכים וחולשה בכלכלת המדינות בהן היא פועלת.

"2009 היתה מאתגרת מאוד עבור עסקיה של אטלס במזרח ומרכז אירופה", מסביר היו"ר קוונטין ספנסר בדו"חות. "למעט פולין שהתמ"ג שלה רשם צמיחה של 1.5%, ובה מרוכזים רוב נכסי החברה, שאר המדינות שבהן אטלס פועלת רשמו נסיגה בצמיחה, מה שהשפיע לשלילה על ערכי הנכסים שלנו", נכתב. ספנסר הוסיף כי החברה מודעת להשלכות השליליות שיש למצבם של שוקי האשראי במדינות מזרח אירופה על ערך נכסיה של אטלס.

תחזית מעורבת לגבי העתיד

מבחינת תוכניות לעתיד, ספנסר מוסיף כי"בסביבה עסקית קשה זו, המטרה העיקרית של החברה היא לשמור על קופת המזומנים שלה, להמשיך לממש נכסים ולשמור שהיקף ההוצאות לא יחרוג מהמסגרת התקציבית המקורית". שלא במפתיע, כמו ב־2008, גם הפעם אין בכוונת החברה לחלק דיבידנדים בזמן הקרוב.

אטלס מתייחסת בדו"חותיה גם למצב הכלכלי במדינות שבהן היא פועלת. לגבי פולין, תחזיותיה של אטלס ל־2010 חיוביות בעיקרן, זאת לעומת התחזיות לשאר שוקי מזרח ומרכז אירופה. בבודפשט שבהונגריה, שבה מחזיקה אטלס שבעה נכסים, המצב שונה לחלוטין. "הונגריה רשמה ירידה של 4% בצמיחה בשנה החולפת וסבלה מאוד ממשבר האשראי העולמי וחוסר הנזילות לפרויקטים יזמיים". משכך, כותבת אטלס בדו"חות, החברה החליטה לעצור את פעילות הפיתוח בהונגריה, ואף סבלה מהפסדים הקשורים לנכסים המניבים שלה שם, בעקבות קשיים כלכליים של השוכרים של נכסיה. ברומניה התמונה שחורה עוד יותר. "שיעור הנסיגה בצמיחה ברומניה הסתכם ב־7% ב־2009, לצד צניחה דרמטית בערך הנדל"ן במדינה. משכך, ירדו שיעורי התפוסה במלון גולדן טוליפ של אטלס ל־57% לעומת 64% ב־2008.

תגיות