אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: חופש ההסתה צילום: גלעד קוולרצ'יק

דו"ח טכנולוגי: חופש ההסתה

דו"ח של מכון ויזנטל חושף עלייה ניכרת במספר קבוצות השנאה ברשת, כנופיות בקונגו משתלטות על מחצב הכרחי לגאדג'טים, ברזיל מודיעה שתפר פטנטים אמריקאיים ברשות ובסמכות, והאם גם מונה החשמל מתחיל לעקוב אחרינו?

16.03.2010, 13:02 | יוסי גורביץ

מדורת השנאה

אחד היתרונות של העולם הישן הוא שפעם, אם באמת רצית לקרוא ספרות ניאו נאצית היית צריך להתגנב לחנות ספרים קטנה ומעופשת בחלק של העיר שמשמש בעיקר עסקים שמסווים את עצמם כמכוני עיסוי. היית צריך לשכנע קשיש חשדן שהסתיר את קעקועי צלב הברזל שלו שאתה לא סוכן משטרתי – ולשכנע את עצמך שהוא לא סוכן משטרתי, והיו מקרים ששני הצדדים שיקרו – ואז להעביר לו כסף מזומן כדי לקבל חוברת גרועה.

היום, כמו שאוהבת גוגל לומר, הכל בלחיצת כפתור. דו"ח של מכון ויזנטל מצא עלייה ניכרת, של כ-15%, במספר אתרי השנאה ברחבי הרשת. זו הערכה שמרנית: אלה רק האתרים שהם מצאו. רוב אתרי השנאה לא טורחים לפרסם את עצמם, והסירו את עצמם ממנועי חיפוש - הם עוברים מפה לאוזן. הדו"ח של המכון נראה רציני יותר מדו"חות מקבילים – כמו זה של הליגה נגד השמצה, שלפני שנה טען בלהט שניכרה עלייה באנטישמיות באתרים ניאו נאציים.

הנתון המדאיג ביותר במחקר הוא שיותר ויותר אתרי שנאה מדרבנים את פעיליהם לפעילות טרור עצמאית – כלומר, פעולות של יחידים ולא של חוליות. על חוליות קל יחסית לעלות. הרבה יותר קשה לאתר יחיד שמצטייד בנשק, מקבל את ההכשרה שלו מהרשת, ואז הולך ומבצע פיגוע. פיגוע כזה בוצע לפני פחות משנה במוזיאון השואה בוושינגטון – בדיוק על ידי סוג האנשים שהדו"ח מדבר עליהם. ייחודה של הרשת – שמאפשרת לראשונה תקשורת מיידית בין חובבי כל סוגי התחביבים והדעות – הוא דו כיווני, לטוב ולרע.

המונה שידפוק אותך

 

האמת, זה היה צריך להיות צפוי מראש, ודאי מהרגע שבו גוגל הודיעה שהיא נכנסת לתחום החשמל החכם. אבל רק עכשיו מתברר שהמונה העליז, שתפקידו הרשמי להודיע לך איך אתה מבזבז חשמל ואיך תוכל לחסוך בפליטת גזי חממה, משמש יותר כשטינקר מאשר כשטקר..

המונה הישן נקרא פעם בחודש. המונה החדש דופק בין 700 ל-3,000 קריאות בכל חודש, מה שמאפשר – לטענת ארגוני ההגנה על הפרטיות – לקבל מושג לא רע בכלל על החיים בדירה שאותה הוא מודד: מתי אתה קם, מתי אתה הולך ושב מהעבודה, מתי אתה הולך לישון, מתי אתה יוצא לחופשה – וכל זה מעבר לשאלה הפרוזאית של איזה סוג מכשירים אתה מפעיל. והאמת, זה לא לגמרי לא הגיוני: אם הוא יכול לתת לך עצות לחיסכון, הוא צריך לדעת מה אתה עושה.

עד כאן, סביר. השאלה היא מה קורה עם המידע הזה. בעיקר, לאן הוא הולך ואם לחברות החשמל יש זכות להעביר אותו לגוף שלישי. פתאום ברור למה גוגל בעסק: זה אחד הכלים הטובים ביותר להכרת צרכיו של המשתמש, ובהתאם למכור לו פרסומות שתפורות בדיוק למידותיו. הכנת קפה בבוקר? כשתגיע לג'ימייל כבר תמתין לך פרסומת שמציעה תערובת חדשה יותר. העתיד נמדד מצוין. העתיד נמדד גוגל.  

מונה חשמל. גם הוא יודע עליכם יותר משחשבתם, צילום: גלעד קוולרצ מונה חשמל. גם הוא יודע עליכם יותר משחשבתם | צילום: גלעד קוולרצ'יק מונה חשמל. גם הוא יודע עליכם יותר משחשבתם, צילום: גלעד קוולרצ

הים נשרף

ברזיל היא מעצמה כלכלית עולה, אבל יש להודות שהצעד האחרון שלה גרם לי לבהות במסך דקות ארוכות: ממשלתה הודיעה שהיא עומדת לנקוט סנקציות כלכליות כלפי ארצות הברית. ספציפית, היא עשויה להודיע לחברות ברזילאיות שהן רשאיות להתעלם מפטנטים אמריקאיים.

היופי בסיפור הוא שזה חוקי לגמרי. ארגון הסחר העולמי – זה שניסו לשכנע אותנו שהוא מזימה אמריקאית לשליטה בעולם – מגבה את המהלך של ברזיל מפני שמצא שארה"ב, למרות שחויבה לעשות זאת, לא הפסיקה את הסובסידיות הבלתי חוקיות שהיא מעניקה לחקלאי הכותנה שלה, מה שפגע בהכנסות המתחרים הברזילאים. אם חשבתם שהלובי החקלאי שלנו חזק יחסית למספר החקלאים, עוד לא ראיתם כלום. חקלאי ארה"ב מהווים בקושי 4% מהאוכלוסיה, והלובי שלהם הוא החזק ביותר שיש – תשכחו מהלובי הישראלי, הקובני, או אפילו לובי הרובים.

בתגובה לפגיעה בחקלאיה, הודיעה ברזיל שיצרני סרטים, מוזיקה, תרופות וכימיקלים בארה"ב יצטרכו להתחיל לדאוג, או לחלופין להעלות דרסטית את שכר הלוביסטים שלהם בוושינגטון. הזעזוע בתעשיות הקניין הרוחני, שגם כך גדול בשל העובדה שפחות או יותר כל חברה תובעת כל חברה אחרת – אפל נגד נוקיה נגד HTC נגד קודאק, ועם התובעים והנתבעים ששכחתי הסליחה – צפוי להגיע לממדים חריגים אם כל מיני חברות ברזילאיות יתחילו פשוט להתעלם מפטנטים אמריקאים. המשך צפוי לבוא.

מרירותו של הקולטן

המקום הגרוע ביותר עלי אדמות, כנראה אפילו יותר מצפון קוריאה, הוא קונגו. במקום מתנהלת מלחמת הכל-בכל מאז תחילת שנות התשעים, ונראה שנהרגו שם יותר אנשים מאשר בכל סכסוך מאז מלחמת העולם השנייה: ככל הנראה, מספר הקורבנות עלה על חמישה מיליון.

אחת הסיבות להתמשכות הסכסוך היא קללתה של קונגו, הקללה שפגעה בה מאז ימי כורתי הידיים של ליאופולד השני הבלגי, הכיבוש הקולוניאליסטי הרצחני ביותר – עושרה. יש בה פחות או יותר כל סוג של מחצב שמושך את תאוותו של המין האנושי.

כנופיות – הן מתהדרות בשמות כמו "החזית לשחרור זה וזה", אבל אלה כנופיות – השתלטו על שורה של מכרות, והן משתמשות בהכנסות מהמכרות כדי לממן את עצמן ואת המשך פעולתן. המחצב היקר ביותר שנמצא בקונגו הוא ככל הנראה מחצב בשם קולטן (Coltan) שכמויות זעירות ממנו הכרחיות כמעט לכל סוג של גאדג'ט אלקטרוני. מי שמחזיק במכרה כזה, קנה את עולמו.

עכשיו מנסים שוחרי טוב לשנות את המצב. יש ניסיונות להגדיר את המכרות האלה כ"מחצבי דם", כפי שכבר זוהו "יהלומי דם", יהלומים שמכירתם מנציחה סכסוכים. כמו במקרה של היהלומים, ספק אם זה יוביל לשינוי ניכר. העולם צריך קולטן, צריך אותו מספיק כדי להתעלם מכמויות הדם שמגיעות באריזה שלו. לאפריקה, אמר בתחילת הדה קולוניזציה הסופר אוולין וו (Waugh) יש בעיית אפריקה. יותר ויותר מסתמן שרק היא תוכל לפתור אותה.  

קצרצרים

גירושה של גוגל מסין מתקרב והולך: השופר הרשמי של המשטר, סוכנות הידיעות סינוהא, כתב ש"כדור הארץ לא יפסיק להסתובב אם גוגל תעזוב (את סין – יצ"ג), ומשתמשי הרשת הסיניים ישארו ברשת גם בלי גוגל... בעבר, הרשת הסינית התפתחה היטב בלי גוגל, ואנו סמוכים ובטוחים שהיא שבעתיד, היא תתפתח באותו אופן בריא גם בלי גוגל". זה נראה כמו הכנת הקרקע לקראת ההכרזה. מעניין, אגב, שסין היא זו שלקחה לידיה בשבועות האחרונים את היוזמה; הבלגן התחיל, כזכור, כיוזמה של גוגל.

אפל הפסיקה לייצר חפצים עם סוללות שניתנות להחלפה. זה נכון לאייפון, לחלק מהאייפודים המתקדמים, וכעת גם לאייפד. הסוללה שלך מתה? אפל תחליף לך את כל

אייפד. הלכה הסלולה? תחליף מכשיר, צילום: בלומברג אייפד. הלכה הסלולה? תחליף מכשיר | צילום: בלומברג אייפד. הלכה הסלולה? תחליף מכשיר, צילום: בלומברג

המכשיר תמורת 107 דולר. כמובן, במשך הזמן עד להחלפה, המכשיר שלך יושבת ואם היה עליו מידע - חראם.  פראיירים לא מתים, הם רק קונים באפל.

אפליקציה קטנה וחמודה, שיש לקוות שתגיע גם לטלפונים נורמליים, מאפשרת למשתמשי האייפון לחלק ביניהם את מחירה של ארוחה ולהעביר זה לזה את ההפרש באמצעות הקשת הסלולריים שלהם זה בזה. האפליקציה היא של פייפאל, שמנסה לשבור את גבולות הארנק הווירטואלי. זהירות בעת ההקשה – המכשירים שבירים למדי.

מסתבר שהמקלדת שלך יכולה לומר עליך לא מעט. משתמשים ותיקים יודעים מזמן שמקלדת מחשב היא אחד הדברים המזוהמים ביקום, אפילו יותר מאסלה של חברת שתדלנים. מחקר חדש מגלה שניתן לזהות את המשתמש על פי הבקטריות הייחודיות שיש על המקלדת שלו. החוקרים מקווים למצוא שימוש משפטי למחקר שלהם, אבל זה ייקח עוד די הרבה זמן.

ממשל אובמה ביטל את התכנית הגרנדיוזית והיקרה של ממשל בוש לשוב ולשלוח בני אדם אל הירח. כפי שהדברים נראים כעת, לא נראה שמשלחת מאוישת כלשהי תצא בקרוב אל מחוץ לכדור הארץ או החלל הקרוב לו, ונאס"א תיאלץ להסתפק במשלחות רובוטיות בלבד. שורה של אסטרונאוטים קשישים – דוגמה חיה לכלל הישן שאמר ש"יש טייסים אמיצים, יש טייסים ותיקים, אבל טייסים ותיקים ואמיצים הם נדירים" - מחו על כך, בכללם האדם האחרון שהיה על הירח, יוג'ין סרנן; הדברים נאמרו בכנס אסטרונאוטים. ניל "צעד קטן לאדם" ארמסטרונג נכח בכנס, אבל שמר על שתיקה מכובדת.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הקולטאן המחורבן
הייחוד שלו הוא שהוא מוליך חום טוב במיוחד, ומשתמשים בו במכשירים קטנים כדי להוליך את החום במהירות החוצה. ההתפוצצות במספרם של מכשירים אלקטרוניים קטנים העלה את מחיר הקולטאן לשמיים והפך את כרייתו לרווחית מספיק כדי להוריד למכרות עשרות אלפי ילדים ולרכוש קלצ'ניקובים כדי לזרז את הכרייה.
דניאל ר.  |  18.03.10
4.
אני גר כאן והבחור גם העלה מיסים על כל היבוא האמריקאי
זה גם מצויין בכתבה שקישרת אליה. זה עסק ישן הסובסידיות האמריקאיות, משהו כמו שנתיים. מעניין למה זה עלה רק עכשיו. בכל מקרה יש מאחורי זה כוונה טובה, אך בסופו של דבר האנשים הקטנים נפגעים כאן בטווח הקצר. מקווה שלטווח הארוך זה יניב תוצאות שיראו שכל זה היה שווה. אני מאמין שכן.
שלומי א , סאו פאולו  |  16.03.10
1.
למען האמת
התקופה שבה הייתי צריך לכתת רגליים (סטודנט באוקספור)לכל מיני חנויות קטנות ומשונות (ששמענו עליהם מפה לאוזן במועדונים/אחוות/פרופסורים/מכתבים) בכל מיני "חורים" (בלונדון,פריז,ברלין,רומא והוותיקן ועוד, ולאו דווקא לחומרים ניאו נאצים, אלא לכל מה שהתעסק "בלא מקובל/סטנדרטי/נשכח", עיניין ועדיין מעניין אותי) הייתה התקופה היפה של החיים, כנראה שאני מזדקן ( 34), אבל כל המידע הזה שנמצא בהישג יד במחשב פשוט לא עושה לי את זה, ההפך המחשב די הרס את החוויה.
משה , תל אביב  |  16.03.10