אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשנות: "מה עושה מנכ"ל ששומע על פרשה כזו? מתפלל" צילום: גלעד קוולרצ'יק

פרשנות: "מה עושה מנכ"ל ששומע על פרשה כזו? מתפלל"

אם פסגות היא ורמוס וורמוס הוא פסגות, אם כתר ההצלחה של בית ההשקעות נקשר לראשו, הרי שגם זר הקוצים לכאורה נמצא באותו מקום

21.03.2010, 06:54 | הדר רז

1. לאקזיט שני צדדים

 

בראיון ל"כלכליסט" בעבר נשאל מנכ"ל בית ההשקעות פסגות רועי ורמוס כיצד הוא נרגע מהאינטנסיביות של ניהול של בית ההשקעות הגדול בישראל. "אני לא מבין איך מנכ"ל של בית השקעות יכול להיות רגוע כשאנשים שמים אצלו את הכסף", ענה ורמוס, ולא ידע עד כמה צדק. לא היתה לו שום סיבה להיות רגוע.

ביום רביעי נחקרו ורמוס, יו"ר פסגות אריק שטיינברג ומנכ"ל פסגות ני"ע שי ירון תחת אזהרה במשרדי רשות ניירות ערך, ונאלצו להתמודד עם הטענה המרכזית של חוקרי הרשות: ידעתם. הרשות חקרה את השלושה בחשד שידעו על הפעולות שביצעו, לפי החשד, דוד אדרי ושי בן דוד, לשעבר מנהלי הנוסטרו של פסגות, שפעלו לכאורה בדרכי תרמית בני"ע בחשבון הנוסטרו של פסגות. ורמוס, שטיינברג וירון, שיכולים בינתיים להמשיך בפעילות השוטפת לאחר ששוחררו בתנאים מגבילים, קיבלו על פי החשד דיווחים שוטפים בזמן אמת על הנעשה בחשבון הנוסטרו, ואף אישרו חלק מהפעילות האסורה.

ברמה האישית, ורמוס (39) הוא בוודאי הניזוק העיקרי מחקירה שכזו. הוא נחשב עד כה לאחד המנהלים המוערכים בשוק ההון הישראלי, מי שקיבל לידיו את פסגות כשזה ניהל כ־26 מיליארד שקל והפך אותו לבית השקעות שמנהל נכסים בהיקף של 125 מיליארד שקל. בעלת הבית של ורמוס, קרן יורק, זכתה לאקזיט ענקי בשווי של כ־3.1 מיליארד שקל, מהם 1.7 מיליארד שאמורים להגיע ישירות לכיסה של יורק. לא במקרה קרן אייפקס, הרוכשת של פסגות, דאגה להכניס להסכם הרכישה סעיף שיקשור בין המשך כהונתו של ורמוס כמנכ"ל לבין השלמת העסקה. אייפקס, וזהבית כהן שעומדת בראשה, העדיפו להיכנס לעסקה עם מנכ"ל ותיק ומעוטר.

ומה עכשיו? אם פסגות היא ורמוס וורמוס הוא פסגות, אם כתר ההצלחה של בית ההשקעות נקשר לראשו, הרי שגם זר הקוצים לכאורה נמצא באותו מקום.

והעסקה, רצה הגורל, טרם הושלמה. הפרשה הזו, ככל הנראה, כבר הביאה את אייפקס לפתוח מחדש את המשא ומתן עם יורק על המחיר. כעת, שמו של ורמוס נקשר דווקא לפרשה שמייצרת מנוף לחץ להפחתת מחיר העסקה. אם הפרשה תתעצם והדברים יתגלגלו לכך שורמוס ייאלץ לפרוש, אייפקס כבר תדרוש הנחה משמעותית ממש, ואפילו תשקול ויתור על העסקה.

2. הלקח מגבי רביד

 

ורמוס הוקפץ לעמוד בראש פסגות ב־2006, לאחר שהמנכ"לית הקודמת גבי רביד אולצה לפרוש בשל פרשת הטבות ליועצים שחקרה רשות ניירות ערך. רביד לא חזרה לפסגות גם אחרי שב־2008, לאחר שבנק לאומי חתם עם הפרקליטות על הסדר טיעון, בוטל כתב האישום נגדה ושמה נוקה מכל רבב.

ארבע שנים אחר כך, מנכ"ל פסגות הנוכחי מוצא את עצמו בסיטואציה דומה.

ייתכן שהוא יכול להתעודד מהמקרה של רביד. היא אמנם הוכנסה להקפאה של כמה שנים בשוק ההון, אבל באין הרשעה, הדלתות המסתובבות של השוק עובדות מצוין. בקרוב אמורה רביד להתמנות ליו"ר דש איפקס ולנציגתו של הבעלים אלי ברקת בדירקטוריון. עם זאת, כאשר התפוצצה הפרשה של רביד, היא היתה בתחילת שנות ה־60 לחייה. ורמוס כיום צעיר בהרבה. הכתם שעלול לדבוק בו יהיה משמעותי הרבה יותר מבחינת התפתחות הקריירה שלו וילווה אותו הלאה לתפקידים הבאים.

3. מה ורמוס ירוויח

 

דבר אחד טוב כבר קרה לורמוס בכל מקרה: גם אם יוכח שהוא עצמו אינו קשור לפרשה, וגם אם הטענות נגד סוחרי הנוסטרו שלו יופרכו, ורמוס כבר נפרד לשלום מתדמית הטפלון, הלוחם האמיץ נגד הטייקונים שרבב לא דבק בו. זה בוודאי יוריד את מפלס האנטגוניזם שהצליח לייצר סביבו בברנז'ה של שדרות רוטשילד והסביבה.

4. רף הפאניקה עולה

 

כשנודע על החשדות נגד בכירי פסגות, התעוררו לא מעט תחושות של אי־נוחות בקרב מנהלים בכירים בבתי השקעות. בסוף השבוע האחרון, כשהם ראו את הקולגה ורמוס צועד לחדר החקירות, רף הפאניקה עלה. כך, למשל, ציין אחד מהם בשיחה עם "כלכליסט" את בדק הבית שביצע עם התפוצצות הפרשה בפברואר האחרון: "אתה מתחיל לחשוב 'אולי גם אצלי בבית זה יכול לקרות. זה מפחיד בצורה היסטרית. כשהפרשה התפוצצה, מיהרתי לבדוק את הנהלים בחברה, בדקתי שאנשים עובדים לפיהם. צריך לזכור שאנחנו מתעסקים בכסף ומאוד קל לשחק איתו, כך שאתה צריך להיות בשליטה כל הזמן. חשבתי שרועי חכם מכדי לתת לדברים להפיל אותו, ועדיין יש לי תחושה שבסוף יתברר שזה לא נכון. אבל אם הוא נפל, אולי זה יכול לקרות גם לי".

"פרשה כזו יוצרת אווירה לא טובה בשוק", אמר מנכ"ל אחר. "זה עשוי להתפתח למקומות לא טובים שישפיעו על כל הענף. עניינית, מדובר בחדשות לא טובות". את אחד המשפטים הכנים ביותר קיבלנו ממנכ"ל בית השקעות לשאלה מה עושה אדם בתפקידו כשהוא שומע על פרשה כזו אצל מתחריו: "מה הוא עושה? מתפלל שזה לא יקרה אצלו. אתה לא יכול לשלוט על הכל. עושים בדיקות כל הזמן, ואחרי מקרה כזה עושים עוד בדיקה, ומתפללים שוב".

5. מי יהיה הש"ג?

 

במרכז הפרשה מצויים שני מנהלים נוספים של פסגות: אריק שטיינברג ושי ירון. האחריות של ירון קיימת כמנכ"ל של החברה־בת של פסגות שבמוקד החקירה. סוגיית האחריות שלו לפעולות נבדקת, ולא מן הנמנע שירון ייהפך לבסוף לש"ג שישלם את המחיר. מבחינת דרג הסמכויות, נראה שדווקא שטיינברג היה קרוב יותר לצלחת. אם החשדות יתבררו כנכונים, הרי ששטיינברג כיו"ר פסגות ני"ע וכיו"ר ועדת הנוסטרו יתקשה יותר להתחמק מהאחריות לפרשה.

כאן גם נכנסות למשחק ההעדפות של אייפקס, ולה נראה שיהיה קל יותר לוותר על היו"ר שטיינברג. ממילא היו שאמרו ששטיינברג היה מפנה את מקומו גם בלי פרשת פסגות — לא משום שאינו ראוי לעמוד בראש פסגות, אלא משום שסביר שזהבית כהן תרצה למנות לתפקיד הרגיש מישהו מאנשיה, אולי אפילו את עצמה.

מוקדם מדי להמר כיצד תסתיים הפרשה. חובות ההוכחה הפלילית שאליהן מכוונת רשות ני"ע כבדים ביותר, ובשלב זה אי אפשר לדעת באמת איזה חומר מפליל מצוי בידיה. דווקא אחד המתחרים של פסגות סיפק תחזית מפקפקת ברשות: "ההיכרות שלי עם רשות ני"ע גורמת לי לפקפק בפרשה. לא הייתי נותן להם את אות ציון המופת או תואר הגוף נטול האינטרסים". אלא שברשות אמרו בשבוע שעבר כי החקירה נמצאת בעיצומה ותימשך גם בשבועות הקרובים לאור הצטברות של חומר ראיות נוסף. מבחינתם הראיות נראות מוצקות, ומבחינת יו"ר הרשות זוהר גושן מדובר בתיק דגל. מולו יתייצבו החשודים, שבעבורם זהו המאבק החשוב בחייהם.

תגיות