אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהלידה ועד הדור הבא צילום: בלומברג

מהלידה ועד הדור הבא

השושלת המשפחתית של לווייני עמוס, מעמוס 1 המיתולוגי, דרך עמוס 2 ו-3 הפועלים כיום ועד לעמוס 4 ו-5 העתידיים

22.03.2010, 11:51 | עומר כביר

לווייני התקשורת עמוס נמצאים בבעלות ומופעלים על ידי חלל תקשורת, חברה ציבורית שבשליטת קבוצת יורוקום. "בתחילת שנות השמונים שר התקשורת לשעבר מאיר עמית הגיע למסקנה שיש מקום ללוויין תקשורת שישמש את ישראל ומדינות אחרות במזרח התיכון ובאפריקה. בגלל קשיים כלכליים הוחלט שהמיזם יספק שירותים בעיקר למדינת ישראל", אומר דוד פולק, מנכ"ל חלל תקשורת.

הליך בניית הלוויין הראשון, עמוס 1, היה מורכב ויקר. הוא יצא לדרך רק לאחר שמדינת ישראל התחייבה לרכישה ולשימוש בנפח תקשורת שיצדיק אותו. ב־1991 החלה התעשייה האווירית בבנייתו, ולאחר ארבע שנים וחצי, ב־16 במאי 1996, שוגר לחלל לוויין התקשורת הישראלי הראשון.

"הלקוחה הראשונה היתה רשות השידור, שעד אז השתמשה בשירותיו של לוויין זר", מספר פולק. "אליה הצטרפו גם הרשות השנייה וערוץ המזרח התיכון (METV), וביחד סיפקו שלושת הלקוחות הללו את הבסיס הכלכלי לעמוס 1 ולחלל תקשורת". פריצת הדרך האמיתית של החברה היתה תחילת השידורים של חברת yes בשנת 2000. "זה היה הבסיס הכלכלי שהביא לתכנון עמוס 2", אומר פולק. ב־2003 שוגר עמוס 2 לאותה נקודת שבה היה עמוס 1, וב־2008 הצטרף אליהם גם עמוס 3 כדי להחליף את עמוס 1 שסיים את תפקידו. במקביל החלה חלל תקשורת להתרחב ולספק שירותים גם מחוץ לישראל.

"שמענו שרשת הטלוויזיה האמריקאית HBO רוצה להיכנס לאירופה", אומר פולק, "ואחרי מו"מ שנמשך כשלוש שנים הם בחרו בנו". כיום מעבירים לווייני עמוס את השידורים של HBO מהסניף המקומי של רשת הטלוויזיה האמריקאית בבודפשט אל רומניה, צ'כיה, סלובקיה, פולין, בולגריה והונגריה.

בעקבות HBO החלו להשתמש בלווייני עמוס חברות נוספות כמו MTV במזרח אירופה, חברות שידורי הלוויין של רומניה והונגריה, וגם גורמים ממשלתיים באזור. עמוס 4, שנבנה בימים אלו על ידי תעש ויהיה מוכן לשיגור ב־2012, עתיד לכסות את אסיה. אך היעד החם הבא מבחינת החברה הוא דווקא אפריקה.

"מדובר ביבשת ענקית עם המון תושבים, והכנסנו לתוכנית העסקית שלנו את עמוס 5, לוויין שיהיה מוכן לפני עמוס 4 ויכסה את אפריקה. מכיוון שבתעש לא יכלו לעמוד בלו"ז ובמחירים שרצינו, פנינו לחברה רוסית שכבר בנתה יותר מ־1,000 לוויינים והם אלו שיבנו את עמוס 5 שיהיה מוכן ב־2011. כדי לא להפסיד את השוק עד לשיגור עמוס 5, רכשנו לוויין קיים מחברה אחרת וקראנו לו עמוס 5i שמספק שירותים לאפריקה".

חלל תקשורת גם החלה כבר בתכנון שני לוויינים נוספים: עמוס 6 שיספק גם הוא כיסוי לאפריקה, מתוך ציפייה לדרישה גבוהה ביבשת, ועמוס 7 אשר עתיד להרחיב עוד יותר את היקף הכיסוי של החברה ולספק כיסוי לדרום אמריקה.

תגיות