אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: המקרה המוזר של סומליה

דו"ח טכנולוגי: המקרה המוזר של סומליה

הפיראטים הסומלים מנצלים את האינטרנט המהיר, סין נערכת למתקפה סופית נגד גוגל, אגרגטור חדשות לא יכול לפגוע בלקוחות יצרני החדשות, ומה ערים מוכנות לעשות בשביל פס רחב

22.03.2010, 13:09 | יוסי גורביץ

 

הסיפור של המדינה המהירה ביותר באפריקה

 

סומליה היא הדוגמא הבולטת ביותר למדינה כושלת - אין שם שלטון יציב מאז 1991, ושליש מהתושבים נמלט מהמקום, שהיה סמל לכשלון גם בסטנדרטים של אפריקה - היא גם אחת הדוגמאות המשונות ביותר ליזמות אינטרנט.

המדינה, שחזרה במהירות ל"מצב הטבע" של הובס והבטיחה לתושביה "חיים רעים, אלימים וקצרים", שהמותג הבינלאומי הבולט שלה הוא שודד הים - הצליחה להפוך את עצמה למדינה המובילה באפריקה בתחום האינטרנט. בקניה חגגו לפני כמה חודשים את הגעתו של הפס הרחב, אבל בסומליה כבר התקינו כמה שנים קודם לכן את הרשת המהירה ביותר באפריקה, בהשען על תשתית סלולרית.

במידה רבה זו תוצאתו של הכרח: החברה הסומאלית עדיין שבטית עד למאוד - ילדים לומדים לדקלם את מוצאם 13 דורות אחורה - וכאמור, חלק ניכר ממנה נעקר ממקומו. הסומלים שנשארו רוצים לשמור על קשר עם התפוצה הסומלית. זאת למרות העדר כל הגנה של חוק, כל בנק מסודר, כל דבר שאנחנו רגילים לחשוב שנדרש לצורך יזמות. מה שהם עושים עם הרשת מעבר לכך משובב קצת פחות: היא משמשת לתשתית של המורדים האיסלאמיסטיים, או פיראטים, כפי שנוהגים לקרוא להם שהעלו מתכונים להכנת פצצות לרשת. לתשומת ליבו של פיקוד אפריקה החדש של הפנטגון.

בסין מתכוננים לקרב המכריע

מטה גוגל בסין. תיסוג בקרוב?, צילום: בלומברג מטה גוגל בסין. תיסוג בקרוב? | צילום: בלומברג מטה גוגל בסין. תיסוג בקרוב?, צילום: בלומברג

המשבר בין סין וגוגל נראה יותר ויותר כבלתי פתיר, ויותר ויותר נראה שהעריצות מבייג'ינג נחושה לדחוק את גוגל החוצה. על פי דיווח סיני, שבהחלט עשוי להיות תעמולה, גוגל צפויה להכריז היום על צאתה מסין.

במה שנראה כמו מתקפה מתוזמנת מאד, שורה של כלי תקשורת סיניים "עצמאיים לחלוטין", יצאו בהרמוניה מושלמת בהתקפה על גוגל. הם מאשימים אותה בקשרים ענפים עם הממשל האמריקני, בנסיון לחתור תחת הערכים הסיניים המקובלים, ובאימפריאליזם תרבותי. בקיצור, המשטר עושה כמיטב יכולתו להפוך את גוגל לאויב העם.

יצוין שזה די מצליח: למרות ששורה של דיסידנטים סינים יצאו במכתב פתוח ואמיץ, שקרא לשלטון למנוע צנזורה לפני פרסום וקרא לשקיפות בנושא השיחות עם גוגל, המשטר בהחלט הצליח לעורר את האספסוף הלאומני הקבוע, שחלקו כבר מתכוון לחגוג את הנסיגה הגוגלית הקרובה.

ובהחלט אפשר שזה היה בלתי נמנע, בהנתן ההיסטוריה של סין. כשגוגל הציבה אולטימטום לממשלת סין, מציין פרשן, הרבה מאד סינים חשבו מיד על מלחמת האופיום. באמצע המאה ה-19, העמידה ממשלת בריטניה אולטימטום לקיסרות הסינית החלושה, שדרש ממנה לאפשר לתאגידים בריטים למכור אופיום בחופשיות בסין. זה היה פשע קולוניאליסטי קלאסי. הקיסרות הסינית ניסתה להתנגד, והתוצאה היתה תבוסה מחפירה, שהוכיחה את כשלונה של תרבות שנתקעה במאה ה-13 להתמודד עם מדינה שמפעילה צבא וכלכלה מודרניים.

זו היתה תחילתה של תקופה רעה מאד בהיסטוריה של סין, שהסתיימה רק כשהתחילה תקופה גרועה הרבה יותר, קרי זו של המשטר הקומוניסטי. הלז ניצל לצרכיו את הטראומה של מלחמת האופיום - וגוגל נכנסה ישירות למלכודת.

גם אגרגטורים צריכים לשלם

התפתחות מעניינת בתחום אתרי החדשות: לאחר שלוש שנים, פסק בית משפט פדרלי כי האגרגטור flyonthewall, שפרסם נתוני בורסה שליקט מכמה אתרי בנקים שסיפקו אותו בתשלום, עובר על החוק ועליו לשנות מהותית את פעולתו.

יש מספר מצומצם של סוגי אתרים שאנשים מוכנים לשלם עבור גישה אליהם. פורנוגרפיה היא אחד מהם, ואחר הוא מידע פיננסי עדכני. האתרים שמהם שתה flyonethewall את המידע שלו - בעיקר המלצות קניה ומכירה של אנליסטים - טענו שהוא פוגע בפרנסתם ובזכויות היוצרים שלהם, ובין השאר ביכולתם למכור מידע עדכני ללקוחותיהם.

בית המשפט קיבל את הטענה, ופסק שהאגרגטור יצטרך להמתין עם הפרסומים שלו עד שהם לא יהיו "חדשות חמות". המושג הזה, שמקורו בתביעה של AP ב-1918, קובע של"חדשות חמות" יש ערך משלהן, ושיש להניח למי שהשיג אותן לפרסם אותם ללא העתקה, עד שהן תפסקנה להיות "חמות".

לפסיקה הזו יש משמעות ניכרת ביחס לאתרים שחיים מעמלם של אחרים - שיעול, גוגל ניוז, שיעול. העובדה שיצרני חדשות הולכים לבית משפט, ושהוא מאשש פסיקה מ-1918, אומרת שכנראה נראה עוד תביעות כאלו.

רוקדים לפני גוגל

פעם, מזמן, ערים בעולם הרומאי היו מתחרות בשירי חנופה לשליטים: פומפיוס התחיל את הטרנד והוא נמשך כמעט עד הסוף. ז'אנר חדש ודוחה של ספרות - Panegyric , נאומי או שירי הלל - נולד. ההנחה היתה שאם העיר תישא נאום או שיר מוצלח בעיני השליט, ייצא לה משהו מזה, כמו פטור ממיסים.

העיר טופקה בקנזס. כבר לא היחידה, צילום מסך: maps.google.com העיר טופקה בקנזס. כבר לא היחידה | צילום מסך: maps.google.com העיר טופקה בקנזס. כבר לא היחידה, צילום מסך: maps.google.com

מאז שהודיעה גוגל לפני כמה שבועות על תכניתה להתחיל להקים פס רחב משלה, כמה ערים בארה"ב החלו - כנראה מבלי דעת - לחקות את הערים ההן. דיווחנו על טופקה, בירת קנזס, ששינתה את שמה זמנית ל"גוגל", בנסיון נואש למשוך את תשומת לבה של הענקית מקליפורניה.

טופקה לא לבד, כמסתבר. למעשה, היא היתה אחת הרגועות. ראש עיר ממינסוטה קפץ לאגם קפוא, מקבילו מפלורידה צלל באקוואריום מלא כרישים, ראש עיר מצפון קרוליינה התחייב לצנוח ממטוס, מחלבה בוויסקונסין יצרה טעם גלידה חדש בשם "פס גוגל" – וניל עם גרנולה וסוכריות בצבעי גוגל, למקרה שהתחשק לכם - ועובדי עיריה בפאלו אלטו רקדו ברחובות, הכל בנסיון לרצות את גוגל, שאולי תואיל בטובה לשפר את חיי האוכלוסיה.

לגזור ולשמור, לפעם הבאה שידברו על הפרובינציאליות של הישראלים עם הגעת חנות שמעטס כלשהי.

קצרצרים

לפני שבוע, יצרן משחק דוחה במיוחד באייפון, טומי רפנס, הצהיר בפומבי על שנאתו לאפסטור, והשווה את מערכת המשחקים שלה למערכות פרימיטיביות משנות ה-80 וה-90. השבוע המשחק שלו נעלם מהאפסטור, בלי הסברים. כל הנסיונות לקבל הסברים או להחזיר את המשחק כשלו, כמובן. עכשיו, רפנס ביצע ניסוי מרתק במיוחד: הוא העלה מדי שבוע את מחיר המשחק שלו, כדי להוכיח שלקוחות באפסטור פשוט לא יודעים לבחור משחקים. 14 טמבלים, לדבריו, קנו את המשחק כשמכר אותו ב-299 דולרים. יכול להיות שלאפל נמאס מהתרגיל הזה, והיא הרגה את המשחק כשרפנס העלה את המחיר שלו ל-400 דולר. יכול להיות שהיא התעצבנה מההערות העוינות של רפנס. לעולם לא נדע, כי אפל לא מאמינה בדין וחשבון לאנשים שעל גבם היא עושה מיליארדי דולרים.

רוסיה מהדקת את אחיזתה ברשת: עד כה יכול היה כל מי שרצה לרשום לעצמו דומיין עם הסיומת .ru; החל מתחילת אפריל, רוסיה תדרוש הוכחה בדמות צילום הדרכון או, במקרה של בעלי עסקים, תעודת עוסק מורשה. לטענת הרשויות, המטרה היא להלחם בהונאות ופורנוגרפיה. אין ספק שהרשת הרוסית מלאה בנוכלים והונאות - הם לוקחים, לשם שינוי ביושר, את הבכורה מהניגרים - אבל ההגנבה של "פורנוגרפיה" פנימה, כמו גם ההבטחה ל"רשת נקיה", מזכירים מאד את מה שעושה סין. זה לא מפתיע - הרוסים המציאו את השיטה הרבה לפני הסינים. איכשהו, הרושם שלי הוא שנוכלים דווקא יצליחו להמשיך ולעבוד, אבל מתנגדי משטר קצת פחות. לא מפתיע, אבל מטריד.

שטיק חדש מיועד למנוע את הבעיה הנפוצה עד מאד של שגיאות הקלדה בסלולר: האצבעות עבות, המקלדת קטנה, הטעויות בלתי נמנעות. חברה אוקראינית פיתחה את FatFingers, כלי שפועל על מקלדות וירטואליות, מנחש מה המילים שאתה עשוי להקליד באמצעות ניתוח האותיות הראשונות שהקלדת, ומגדיל את האותיות שלדעתו תשתמש בהן. השטיק מיועד, על פי החברה, למקלידי אצבע אחת.

שימוש חדש לטוויטר: ה"גזלנים" של ניו יורק – בעלי דוכני מזון ממונעים; יש כ-3,000 מהם ויש להם אפילו איגוד – משתמשים בו כדי לעמוד בקשר רציף עם מעריציהם, ולהודיע להם היכן הם נמצאים בכל רגע נתון. שימוש ביותר, אומרים, לימים של מצעדים ותהלוכות.

אחד היתרונות של חיים ביפן: עובדי מקדונלד בקיסרות יעברו את האימונים המדכאים שלהם באמצעות משחק מחשב של נינטנדו. מקדונלד המקומית מפתחת, בעלות של 2.2 מיליוני דולרים, משחק שאמור לקצץ את זמן האימונים למחצית. מצד שני, מאחר וזו יפן, אפשר שיציידו אותם באזיק אלקטרוני דמוי סלולרי.

תגיות