אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ארה"ב היא עדיין המעצמה והכלכלה הכי חזקה בעולם" צילום: עמית שעל

"ארה"ב היא עדיין המעצמה והכלכלה הכי חזקה בעולם"

בשוק ההון המקומי לא מתרגשים מנבואות הזעם של ביל גרוס על כלכלת ארה"ב, אך מודים: "הרבה פרות קדושות נשחטו בשנים האחרונות. לא מן הנמנע שחוב ממשלתי הוא לא בטוח"

27.03.2010, 16:25 | רחלי בינדמן

"הרבה פרות קדושות נשחטו במהלך השנתיים האחרונות", אומר צבי סטפק, יו"ר ומנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות מיטב בהתייחסות לנבואת הזעם של ביל גרוס, "מלך האג"ח", על עתיד איגרות החוב של ממשלת ארצות הברית. "בדיוק כמו שהיה קשה לדמיין מצב שבנקים יולאמו בבריטניה ובסקוטלנד, או שבנק השקעות גדול יפשוט את הרגל בארה"ב, לא מן הנמנע שחוב סוברני של ממשלות הוא לא בהכרח בטוח", הוא אומר. "היום מדינות כמו יוון ופורטוגל מתקשות לעמוד בהחזר החוב, ואפילו סוכנויות הדירוג מאיימות על הדירוג המושלם של אנגליה".

ביל גרוס , צילום: בלומברג ביל גרוס | צילום: בלומברג ביל גרוס , צילום: בלומברג

לדברי סטפק, יש להתייחס לשני פרמטרים ביחס לדירוג אג"ח של מדינות: דירוג ויכולת עמידה בהתחייבויות וכדאיות תשואות האג"ח למשקיעים. "לגבי הפרמטר השני, היום התשואה של אג"ח ממשלתית לעשר שנים בארה"ב עומדת על 3.7% לשנה. ישנה טענה שברגע שהריבית תעלה יהיו ירידות באג"ח האמריקאיות והתשואה תעלה, ולדעתי אלו חלק מהשיקולים של גרוס. גרוס לא חושב שהממשל האמריקאי לא ישלם את החובות שלו אלא בודק מה יותר כדאי לקנות, אג"ח של אוסטרליה ב־5% ריבית או אג"ח של ארה"ב ב־3.7%, ולדעתו תוספת התשואה שהוא מקבל באוסטרליה מספיק טובה".

עם זאת, לדברי סטפק, "מכאן ועד המחשבה שארה"ב לא תעמוד בהתחייבויותיה המרחק גדול. היא לא יוון ולא פורטוגל, וכבר ממהרים להספיד אותה". למעשה, אומר סטפק, "גם גרוס יודה שרוב האחזקות שלו הן אג"ח של ארה"ב, הוא פשוט עושה פיזור".

"ארה"ב - נכס חסר סיכון"

אייל קליין, אסטרטג ראשי לשווקים בינלאומיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, אינו סבור שכלכלת ארה"ב הולכת לאבד את מעמדה בטווח הבינוני והקצר: "ארה"ב היא נכס חסר סיכון היום והיא עדיין הכלכלה החזקה בעולם. נכון שסין תעקוף אותה יום אחד, אבל זה יקרה עוד עשר שנים, לא מחר".

גרוס פסימי בגלל הפוזיציה

קליין סבור כי גרוס מדבר על הטווח הארוך. "צריך להבין שגרוס הוא אינטרסנט כי הוא סוחר באג"ח של ממשלת ארה"ב והוא פסימי מעת לעת בהתאם לפוזיציות שלו. עם זאת, נכון שבעתיד יעבור המשקל לאט לאט למזרח".

לדברי רן שחם, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם, "ספק אם יורידו דירוג לארה"ב. נכון שביל גרוס אומר לקנות אג"ח של סין וברזיל, אבל זה כי התשואות שם גבוהות יותר".

עם זאת, שחם מודה שיש סיכון בהשקעה באג"ח של ארה"ב. "אם מסתכלים על הגירעון של ארה"ב ועל המאזן שלה, ברור שיש בעיה. באופן תיאורטי, אם מסתכלים על המאזן של ארה"ב רואים חוב עצום שיהיה קשה להחזיק, לעומת זאת חברה טובה עם אחזקות ברחבי העולם אולי כן תוכל".

תגיות