אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אף אחד לא רוצה חלק בחוב התופח של ארה"ב צילום: בלומברג

אף אחד לא רוצה חלק בחוב התופח של ארה"ב

האג"ח של ממשלת ארצות הברית הפכו למסוכנות יותר מכמה מהאג"ח הקונצרניות במדינה וכן מאג"ח של מדינות אחרות. וורן באפט: "המשבר הבא יגיע מהאג"ח הממשלתיות האמריקאיות". כך נהפך השוק הסולידי בארה"ב למסוכן

26.03.2010, 10:06 | אולגה ויניאר

מאות מיליארדי דולרים שהשקיעה ממשלת ארצות הברית במאבקה במשבר הכלכלי הצליחו ככל הנראה לעצור את כדור השלג של הקריסות בקרב חברות פיננסיות ושכנעו את הציבור שהמשבר כבר מאחוריו. עם זאת גוברים כעת הספקות אם אותם מאמצים השיגו את היעד המשני: השבת אמון המשקיעים בכלכלה האמריקאית ובמי שעומד מאחוריה - הבנק הפדרלי המרכזי ומשרד האוצר.

מניתוח אחרון שפרסמה השבוע סוכנות המידע הפיננסי בלומברג עולה שמשקיעים סומכים על איל ההון וורן באפט יותר מאשר על הממשל האמריקאי. לפי הנתונים, המשקיעים מעדיפים לרכוש את האג"ח שמנפיקה חברת ההשקעות של באפט ברקשייר האת'אוויי עם פירעון לעוד שנתיים על פני אג"ח ממשלתיות עם תקופת פירעון זהה. ההוכחה לכך היא התשואה על האג"ח של באפט שנמוכה ב־0.035% מזו של הממשל. ככל שגובר אמון המשקיעים ביכולת הפירעון של מנפיק האג"ח, כך יורדת התשואה עליו. הפער לטובת באפט אינו מקרי. אחרי הכל, איש העסקים המצליח מציג תוצאות רווח עקביות, בעוד שהממשל מציג לאחרונה רק נתוני גירעון.

מימושים נרחבים של האג"ח

אבל לא רק המשקיע האגדי מצליח לעקוף את הממשלה האמריקאית בחזית האמינות הפיננסית. גם חברות כמו פרוקטר אנד גמבל, ג'ונסון אנד ג'ונסון ואפילו רשת חנויות לואו'ס (Lowe's) מצליחות להנפיק אג"ח בתשואות נמוכות מאלה שניתן לקבל תמורת אג"ח ממשלתיות. מעבר לכך, נראה שהאג"ח של ממשלת ארה"ב אינן אטרקטיביות גם ביחס לאג"ח של מדינות אחרות. כך, למשל, הריבית על אג"ח של ממשלת גרמניה עם פירעון בעוד 10 שנים מניבה תשואה הנמוכה ב־0.59% מזו של ארה"ב, בעוד שרק לפני שנה הריבית על האג"ח האמריקאיות היתה גבוהה בכ־0.5% מהגרמניות.

באפט עצמו אינו נותן אמון רב באג"ח של הממשל האמריקאי. לדבריו, משקיעים שרוכשים היום את האג"ח הממשלתיות עושים צעד שאינו מוביל לשום מקום. בפנייתו השנתית למשקיעים אמר האורקל מאומהה כי "האוצר הפיק תועלת ממשקיעים מבוהלים שראו מפלט בדירוג AAA של אג"ח ממשלתיות". בפועל מדובר במפלט מפוקפק, לדבריו. "כאשר תיכתב ההיסטוריה של העשורים האחרונים, ייכנסו אליה משבר הדוט.קום, משבר הסאב־פריים ומשבר האג"ח", טוען באפט.

ג'ק מלוואי, אסטרטג לשעבר בליהמן ברדרס, אומר שמדובר במצב נדיר בשוק ההון. "המצב הנוכחי הוא צלצול אחרון לפני המשבר הבא שאותו ארה"ב יצרה לעצמה במו ידיה", הוא אומר.

אנליסטים בדויטשה בנק וברקליס מסבירים שהמאזנים של חברות פרטיות עם דירוגי אשראי גבוהים הופכים אותן לאטרקטיביות יותר מהממשל. ברקשייר האת'אוויי, לדוגמה, היא בעלת נכסים בהיקף של 157 מיליארד דולר וחוב של 52 מיליארד דולר בלבד. חברות פרטיות מקטינות את נטל החוב שלהן בקצב מהיר ביותר, טוענים כלכלנים. במקביל יורדת התשואה על האג"ח הקונצרניות, שעומדת היום על 0.107% בממוצע לעומת שיא של 0.515% בממוצע בנובמבר 2008. העובדה שנטל החוב של חברות הנסחרות במדד S&P 500 ירד במהלך השנה האחרונה ב־278 מיליארד דולר רק חיזקה את אמון המשקיעים בהן.

גם בבנק BNP פאריבה מדברים על כך שהאג"ח האמריקאיות מאבדות מקסמן. התשואה על אג"ח לפדיון בעוד 10 שנים זינקה לרמה של 3.54% משפל של 2.04% שידעה בדצמבר 2008, ואתמול צפו אנליסטים של הבנק שלקראת סוף השנה תגיע התשואה על הניירות ל־4%.

בינתיים הבנקים המרכזיים ברחבי העולם מממשים את אחזקותיהם באג"ח אמריקאיות ובינואר נמכרו מספר שיא שלהן. סין, המוכרת אג"ח אמריקאיות זה החודש השלישי ברציפות, מכרה ניירות ערך בהיקף של 5.8 מיליארד דולר. רוסיה צמצמה את החשיפה שלה לארה"ב בכ־20 מיליארד דולר.

 , צילומים: MCT בלומברג צילומים: MCT בלומברג  , צילומים: MCT בלומברג

 

צוברת חובות בקצב מסחרר

בסתיו 2008 נראה היה כי העולם הפיננסי קורס. העולם נקלע למחנק נזילות ואף חברה לא נראתה בטוחה מספיק בשביל להלוות לה כסף או להשקיע בה. המשקיעים חיפשו אפיקי השקעה בטוחים וסולידיים והעדיפו אג"ח של המדינות המפותחות. הביקוש לאג"ח של ממשלת ארה"ב היה כה גבוה עד שהריבית על ניירות ערך לפירעון בתוך שלושה חודשים צנחה לרמה של 0%. בד בבד הבחינו המשקיעים כי ארה"ב צוברת חובות בקצב מסחרר. הגירעון התקציבי שלה הגיע ל־460 מיליארד דולר בסוף 2008. לאחר שהמדינה העבירה 700 מיליארד דולר לתוכנית החילוץ למגזר הפיננסי ועוד 800 מיליארד דולר לתוכניות תמריצי הכלכלה לענפי המשק האחרים, המריא סכום זה לגבהים חדשים.

אף שאנליסטים בסוכנויות הדירוג מבינים שבעיית הגירעון משותפת לכל המדינות ב־G7, שנאבקו במשבר הפיננסי באמצעות הזרמת הון לשוק, בארה"ב היא הקשה מכל. כבר בשנה הקרובה ישמשו 7% מכספי משלם המסים לכיסוי הריבית על החוב הציבורי, ואילו בשנת 2013 שיעור זה כבר יגיע ל־13%.

הירידה בגביית המסים במקביל לזינוק בהוצאות על קצבאות הובילה את הכלכלה הגדולה בעולם לגירעון תקציבי שיגיע השנה ל־1.4 טריליון דולר. בצד הגירעון יש חוב ממשלתי של 12.7 טריליון דולר (63% מהתוצר). לכך יש להוסיף גם את ההתחייבויות הנסתרות של ארה"ב, דוגמת ערבויות שהעניקה לסוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק, לענקית הביטוח AIG ועוד. אין זה מפתיע שסוכנויות דירוג האשראי מאיימות על וושינגטון בהפחתת הדירוג.

החברות הפרטיות נקטו מאז פרוץ המשבר אסטרטגיה הפוכה מזו של הממשל האמריקאי. הן חסכו בכל, הקפיאו את הפעילות השוטפת, פיטרו עובדים ומכרו נכסים. בעיצומו של המשבר פיטרו החברות מדי יום אלפי עובדים. התוצאה -

העלויות הממוזערות סייעו להן לצלוח את המשבר עם הפסדים סבירים ואפילו ברווח מזערי. במהלך שנת 2009 גייסו חברות אמריקאיות בשוק האג"ח 1.08 טריליון דולר, בעוד שהממשל גייס יותר מ־2.1 טריליון דולר. פער זה הוא הגבוה ביותר מאז שמתנהל מעקב אחר השווקים. החל בשנת 2009 הנפיק האוצר האמריקאי איגרות חוב בסכום עתק - 2.59 טריליון דולר.

בעיית הריבית האפסית

לדעת אנליסטים, הסיבה המרכזית להיווצרות הבועה בשוק האג"ח הממשלתיות היא הריבית האפסית שקבע הבנק המרכזי של המדינה, מהלך שנראה צעד הכרחי לחילוץ הכלכלה מהמשבר. בין הבודדים שהתנגדו למהלך הוא יו"ר הבנק הפדרלי של קנזס סיטי טום הואניג, אשר מזהיר זו השנה השנייה שישנם סיכונים רבים מדי בהשארת הריבית ברמה זו לאורך תקופה כה ממושכת. לטענתו, "כסף זול הוא מקור הבועות והמשברים בשוק. בדומה למשבר הסאב־פריים שנגרם מנגישות להלוואות נדל"ן זולות, כך גם עומדת ארה"ב בפני משבר אג"ח בעקבות נגישות הממשל לכסף זול". לדעתו, ריביות נמוכות מדי מעודדות נטילת סיכונים, מה שמוביל להיווצרות הבועות.

רוביני. נמנע מאמירות חד משמעיות, צילום: עמית שעל רוביני. נמנע מאמירות חד משמעיות | צילום: עמית שעל רוביני. נמנע מאמירות חד משמעיות, צילום: עמית שעל

גם קליף פלצ'ט, בעל טור כלכלי ב"טיימס", מזהיר את קוריו מפני בועה בשוק האג"ח. "הדרך הטובה היא להימנע מרכישת אג"ח ממשלתיות בדיוק כמו שהיגיון בריא אומר להימנע מכל הסיכונים האחרים בחיים", הוא כותב. הסכנה הגדולה ביותר, גם לדעתו, טמונה בריבית הנמוכה.

לבעיית האג"ח מתייחס גם נוריאל רוביני, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ניו יורק שזכה לתהילה בתור מי שידע לחזות את המשבר הכלכלי האחרון. הפעם הוא מתבטא בזהירות רבה ונמנע מאמירות חד־משמעיות. "מצד אחד, עלינו לשמור על ריבית נמוכה, הרי ההתאוששות הכלכלית עדיין מאוד חלשה. מצד שני, עובדה זו היא הזורעת את זרעי המשבר הבא אשר יערער את הכלכלה שלנו בעתיד", הוא אומר בראיון ב"נייט ביזנס רפורט" - התוכנית הכלכלית הנצפית ביותר בארה"ב. רוביני אומר שכלכלת ארה"ב נמצאת במצב ללא מוצא. מצד אחד היא זקוקה לריביות נמוכות, ומצד שני עליה למנוע היווצרות של בועות הנובעות מגישה ל"כסף זול". עם זאת, רוביני אינו צופה שהתשואה על אג"ח ממשלתיות תעלה בקרוב. להערכתו, הסכנה של שמיטת חובות מצדה של ממשלת ארה"ב היא מוגבלת, והוא סומך כי גם המשקיעים מבינים זאת.

נחמה קלושה יכולה ארה"ב למצוא בעובדה שהתשואה על אג"ח של ממשלת בריטניה גבוהה עוד יותר ואג"ח לפירעון בעוד שנתיים נסחרות בתשואה הגבוהה בכ־0.3% מזו של האמריקאיות. ג'ון ליפסקי מקרן המטבע הבינלאומית אומר שמלבד גרמניה וקנדה, לקראת 2014 נטל החוב במדינות G7 יהיה גבוה מ־100%, תופעה שלאחרונה נראתה רק בתקופת מלחמת העולם השנייה. "נטל החוב של המדינות המערביות נמצא היום ברמה חסרת תקדים מאז 1950", הוא אומר, ומוסיף שכדי לשוב לרמת חוב של 60% מהתוצר, עליהן לעבור מגירעון תקציבי של 4%–5% ב־2010 לעודף של 4% לקראת 2020.

תגיות