אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדילמה האמריקאית

הדילמה האמריקאית

אם סין תפסיק לייצר דולרים היא לא תוכל יותר לספק ביקושים לאג"ח האמריקאי, מה שיוצר תמונה בעייתית בהיותה הנושה המרכזית של ארה"ב

26.03.2010, 08:05 | אמיר ארגמן

לפני מספר ימים פרסם אתר האינטרנט China Daily כי סין צפויה להציג גרעון שיא בסחר במרץ 2010 "תודות" לשיא ביבוא חומרי גלם והמשך היחלשות הייצוא. אם אכן כך יקרה זאת תהיה הפעם הראשונה בו יוצג גירעון מאז מאי 2004. באותה נשימה פורסם כי שר המסחר הזהיר כי סין תילחם (במקור – fight back) אם תפעל ארה"ב על מנת להכריז עליה כמניפולטורית מטבע.

התבטאות השר הגיעה לאחר שהייצוא של סין הראה התאוששות מרשימה בדצמבר 2009, מה שהביא לגל של התקפה מצד גורמים שונים בארה"ב "להכריז מלחמה" ולהביא להכרה כי סין מבצעת מניפולציות במטבע שלה על מנת להטות את הסחר לטובתה. עוד צויין בכתבה כי שר המסחר אמר כי מוזר שגורמים שונים בארה"ב מפעילים לחץ על סין בעוד שעודף הסחר נמצא בנסיגה. הוא ציין גם כי סין אינה רוצה לייסף את המטבע כי הדבר יפגע בייצואנים הסינים ובצרכנים האמריקאיים.

סוגיית הסחר בין ארה"ב וסין היא רבת משמעות ועתידה להוות סוגייה מרכזית בחודשים הקרובים. בשלושת העשורים שקדמו למשבר 2008 צמח הייצוא הסיני ב-20% בממוצע מדי שנה והנתח האמריקאי היה מרכזי בצמיחה זו. בשנה שעברה הציגה סין עודף סחר של 143.38 מיליארד דולר כאשר ארה"ב אחראית על 73% מתוכו.

שר המסחר הסיני "ניצל" את המיתון על מנת להוכיח את התזה שלו כי היחס בין המטבעות אינו משפיע על מאזן הסחר. כך הוא טען כי הנה בשנים 2008-2005 היואן התחזק ב-21% מול הדולר אבל מאזן הסחר רק המשיך לגדול לטובת סין ואילו מ-2009 היואן צמוד לדולר וגירעון הסחר צנח ב-34%. שוב כל אחד עם האמת שלו. שר המסחר לא הסתפק בהסברים ואמר כי אם הנושא יועלה בפני ארגון הסחר העולמי סין תגיב באופן אקטיבי.

ומה ההשלכה העיקרית?

במידה ואכן סין תציג מאזן סחר שלילי הדבר אומר כי היא למעשה מייבאת יותר מאשר היא מייצאת ולכך יש השלכות. המשמעות העיקרית היא כי סין ביססה את חזרתה לצמיחה על הפניית מקורות למעמד הביניים שלה, בניית מבנים ומתן אשראי ופחות על התאוששות הביקושים מכיוון העולם המפותח.

אם סין תפסיק לייצר דולרים היא לא תוכל יותר לספק ביקושים לאג"ח האמריקאי, מה שיוצר תמונה בעייתית בהיותה הנושה המרכזית של ארה"ב. אם כך יהיה, הדבר יציב דילמה גדולה מול קובעי המדיניות בארה"ב - האם הם רוצים יותר לעודד את הייצוא האמריקאי ולהמשיך בלחץ על סין או שמא מפחיד אותם יותר שסין תישאר ללא דולרים לקנות מהאג"ח אותן הן מנפיקים לרוב.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אמיר ארגמן - אנליסט מאקרו ארה"ב הטוב בארץ !
תקשיבו טוב-טוב למה שהוא אומר. בניגוד לקשקשנים כמו אמיר כהנוביץ' מכלל, שמלהגים ולא מבינים, אמיר מבין לעומק את הנתונים המתפרסמים ומשתמש במדדים שלא מוכרים ו/או נגישים למשקיע הממוצע. תוכלו להרוויח הרבה כסף ולחסוף לעצמכם הפסדים רבים עם תתייחסו לתובנותיו. חג פסח שמח וכשר.
גרניט , הוד השרון  |  28.03.10
1.
זוכרים את יפן בתחילת שנות ה-90? שכולם היו בטוחים שהיא "קונה את אמריקה"?..וזה נגמר
בפיאסקו לא קטן. הללו משופעים בדולרים, קנו מיגדלים בניו יורק בשיא...וכשבוא המשבר, מכרו הכל בזול. האם משהו כזה יקרה גם לסינים, מול הפיננסרים האמריקאים(=מישהו אמר יהודים)?...קשה עדיין לדעת, מה גם שבנקודת השפל הזאת באמריקה, הכלים שלה מוגבלים. והסינים לעומת זאת, יותר ממולחים...אוהבים לקנות בזול, וגם מנצחים את המערב בזכות הקשרים שלהם באפריקה ובמדינות ערב. והשאלה כמובן, למי יהיה היתרון הטכנולוגי הבא?...
קומבינה אמריקאית , משחקים פיננסים  |  27.03.10