אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוצרים ערך: שואבים אנרגיה לשנים הקרובות צילום: מנחם רייס עמית שעל

יוצרים ערך: שואבים אנרגיה לשנים הקרובות

ענף הגז והאנרגיה נהנה מכל הסיבות להמשך צמיחה בשנים הקרובות. העידוד הממשלתי המסיבי, החוזים עם חברת החשמל והיכולת להפחית משמעותית את עלויות הייצור לחברות התעשייה ישפיעו על עתיד הענף

31.03.2010, 11:14 | גילי כהן ואלון קושניר

בשנים האחרונות מניות הגז והנפט אופיינו ביכולת נידוף גבוהה, כלומר כספם של משקיעים רבים התנדף באוויר וגרם למפח נפש גדול. ההשקעה במניות אנרגיה היתה בגדר ספקולציה ובוצעה בדרך כלל על ידי המשקיעים המוסדיים. אולם בתחילת 2009 נפל דבר במשק הגז בישראל - קידוח תמר הביא את הבשורה כי יש גז והאבולוציה במשק האנרגיה החלה לתפוס תאוצה.

האבולוציה בענף האנרגיה באה לידי ביטוי במעבר הדרגתי לשימוש בגז טבעי על חשבון מוצרי נפט כגון סולר, מזוט ופחם. יתרונות השימוש בגז טבעי לעומת האלטרנטיבות הקיימות הם מובהקים בעיקר ביחס לשני פרמטרים עיקריים: מחיר תחרותי והיותו של הגז הטבעי משאב ידידותי לסביבה.

השחקנים המרכזיים במשק הגז הטבעי בישראל הם: רשות הגז הטבעי (הרגולטור) - האחראית על יישום מדיניות הממשלה, מפקחת על בעלי הרישיונות, מפרסמת מכרזים, קובעת את תנאי השירות והתעריפים ומסדירה את נושא הכניסה למקרקעין ואת נוהלי הבטיחות. השחקן השני היא חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל - חברה ממשלתית האמונה על בניית מערכת ההולכה ותפעולה. החברה מוליכה את הגז מתחנות הקבלה באשדוד ואשקלון לצרכנים ולבעלי רישיונות החלוקה. שחקנים נוספים הם ספקי הגז העיקריים נכון להיום - פרויקט ים תטיס וחברת EMG.

פרויקט ים תטיס הוא מקור אספקת הגז הטבעי המרכזי לשוק הישראלי. פעילות הפרויקט נעשית במסגרת עסקה משותפת שבה שותפות נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ודלק השקעות. ברשות ים תטיס שני מאגרים: מרי (שממנו מבוצעת ההפקה) ומאגר נועה (אשר טרם התקבלה החלטה בנוגע לפיתוחו).

EMG היא חברה מצרית פרטית, המשמשת כספקית הגז הטבעי השנייה בישראל. ל־EMG הסכם לרכישת גז ממצרים בהיקף שנתי של עד 7 BCM. בבעלותה צינור גז באורך 86 ק"מ היוצא מאל־עריש למתקן קבלה באשקלון, שם הוא מתחבר לצנרת ההולכה של חברת נתיבי גז. השחקניות החדשות יחסית במשק הגז הן נובל, ישראמקו, דלק קידוחים, אבנר ואלון גז, השותפות במאגרי תמר ודלית - מאגרים מסחריים המתוכננים לספק גז החל משנת 2012.

הפעילות בתחום חיפושי הגז הטבעי מאופיינת במורכבות גבוהה, עליות משמעותיות ואי־ודאות בכל הנוגע למבנה העלויות, לוחות הזמנים, פוטנציאל הימצאות תגלית וכושר ההפקה. בין היתר, מושפעים התהליכים מזיהוי מבנים גיאולוגיים המעידים על פוטנציאל להימצאות מאגר מסחרי וזמינות מקורות מימון. במקרה של תגלית, למחירי הנפט, הדלקים והמתכות השפעה מכרעת על עלויות הפרויקטים, על קצב התקדמותם ועל ההחלטה הסופית בדבר מסחריות התגלית והפוטנציאל הכלכלי הכרוך בה, נוסף על היבטים של מקום, נגישות וגודל.

בשל קשיים לוגיסטיים וטכניים הקשורים בהעברתו והנזלתו של הגז, לא מדובר בסחורה במובן הקלאסי הנמכרת במחירים דומים בעולם, ומשום כך הכדאיות הכלכלית בפיתוח תגלית מותנית גם בזמינות שוק היעד.

לקוחות הגז הטבעי

חברת החשמל היא הלקוח המרכזי במשק הגז הטבעי (92% ממכירות ים תטיס ב־2008). החברה פועלת בשנים האחרונות ליישום האסטרטגיה המוצהרת של מעבר הולך וגובר לשימוש בגז טבעי. יעד המדיניות המוצהר לגבי נתח הגז הטבעי בייצור חשמל עומד על 40%, יעד שכבר הושג. עם זאת, ההערכות הן כי נתח השימוש בגז טבעי יעלה לשיעור של כ־50% עד 2015 ובמקרה שלא תוקם התחנה הפחמית המתוכננת ב־2015, נתח השימוש צפוי לעלות לרמה של יותר מ־50%.

לקוחות נוספים של ספקיות הגז הטבעי הם בית הזיקוק באשדוד, נייר חדרה, כיל, תחנת הכוח של דלק, חיפה כימיקלים, מכתשים אגן ותחנות כוח שעתידות לקום וכבר חתמו על חוזים כגון דליה, אדלטק (המקימה שלוש תחנות כוח) ודוראד. בעתיד צפויים גם בית הזיקוק חיפה ומתקני התפלה שיוקמו להצטרף לצרכני הגז הטבעי.

חוזי אספקת גז טבעי כוללים בדרך כלל מסגרת רכישה המוגבלת על פני כמה שנים ומנגנון TAKE OR PAY, המחייב את הלקוחות בתשלום עבור רכישת כמות מינימלית (גם אם לא נצרכה בפועל). תעריפי החוזים מוצמדים למחירי הנפט/מזוט/פחם, דהיינו מקורות אנרגיה אלטרנטיביים.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

הלקוחות הקיימים והפוטנציאליים לשימוש בגז הטבעי הנם לקוחות אשר השימוש באנרגיה מהווה מרכיב משמעותי בעלויות שלהם. ניתן לראות כבר כיום, לפי הלקוחות שהתחברו לגז הטבעי (כגון חברת החשמל ונייר חדרה), כי השימוש בגז הטבעי הקטין באופן משמעותי את עלויות הייצור, מה שהביא לצמיחה ברווחיות. אין ספק שיתרון תחרותי זה, הבא לידי ביטוי בהקטנת העלויות בחברות בעלות צריכת אנרגיה גבוהה, מהווה תמריץ משמעותי לגידול השימוש בגז טבעי.

המשך צמיחה?

התגליות המסחריות של מאגרי הגז הטבעי תמר ודלית, והסכמי האספקה ללקוחות, בעיקר לחברת החשמל, שכבר נחתמו, מהווים בסיס לאופטימיות להמשך התפתחות וצמיחת הענף בשנים הקרובות. ההשקעות נמשכות כשעל הפרק עתודות מאגר/מבנה לווייתן. שאלת מיליון הדולר כרגע היא האם במאגר, שבו שותפות נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ורציו, יש גז בכמויות מסחריות? ואם כן, מהו גודלו או מהו הפוטנציאל הטמון בו?

על פי פרסומים של נובל אנרג'י, במאגר לווייתן קיים פוטנציאל גדול מאשר במאגר תמר. התוצאות עתידות להתפרסם בחודשים הקרובים. מכאן עולה השאלה האם החברות השותפות בלווייתן כבר מגלמות את שווי המאגר, כאשר רציו היא בעלת הרגישות הגבוהה ביותר לתוצאות הסקרים הסיסמיים?

למשק הגז הטבעי יש כל הפרמטרים ההכרחיים להמשך צמיחה והובלת ענף האנרגיה בשוק המקומי:

  • עידוד ותמיכה ממשלתית מסיבית. רשות הגז הטבעי וחברת נתיבי הגז הטבעי לישראל פועלות במרץ לדחיפת הענף הן במתן רישיונות חיפוש והפעלה והן בפריסת מערכת ההולכה הארצית, כאשר עד סוף 2010 המטרה היא לרשת את כל הקטעים היבשתיים.
  • מציאת מאגרים משמעותיים של גז טבעי בתמר ודלית, המבטיחים אספקת גז זמינה ובטוחה לשנים הקרובות.
  • יתרונות מובנים בשימוש בגז טבעי אצל לקוחות עתירי אנרגיה. יתרון מובהק מבחינת המחיר והקטנת עלויות ייצור והיות הגז ידידותי לסביבה.

גילי כהן מכהן כמנהל ההשקעות הראשי של אקסלנס נשואה ואלון קושניר מכהן כמנהל השקעות במחלקת ההשקעות של אקסלנס נשואה. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה. הכתבה אינה מהווה המלצה לרכישת ני"ע ואינה מתחשבת בנתונים האישיים של כל אדם

תגיות