אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: ענן שחור גדול עולה במערב צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: ענן שחור גדול עולה במערב

גרינפיס מזהירה שהמעבר למחשוב ענן יפגע בסביבה, שירות הביטחון הבריטי מוציא לפנסיה סוכנים חסרי כישורים דיגיטליים, רובנו לא מסוגלים לבצע כמה משימות במקביל, ועוד צעד נואש במלחמה בפיראטיות

31.03.2010, 12:47 | יוסי גורביץ

פחם זורם בכפות ידיך

אחד הדלקים הפחות סימפטיים בסביבה הוא פחם. הוא נפוץ, הוא זול, הוא גורם לסביבה להיראות כמו חוף אחרי ביקור של מעריצי "כוכב דועך". והוא עומד מאחורי חלק ניכר ממה שמכונה "מחשוב הענן".

שירותי "מחשוב הענן" - אלה שמאפשרים לאחסן מידע ולבצע פעולות חישוב בשרתים מרוחקים במקום על המחשב האישי - שותים כמויות עצומות של חשמל: דו"ח חדש של גרינפיס קובע שאם היינו מתייחסים לענן כאל מדינה, צריכת האנרגיה שלו ב-2007 היתה מעמידה אותו במקום החמישי בעולם, אחרי ארה"ב, סין, רוסיה ויפן. וכזכור, אנחנו כבר לא ב-2007. והענן צפוי להיות הטכנולוגיה המתפתחת ביותר מכאן ועד 2020.

גרינפיס מאשימה שורה של חברות טכנולוגיה – פייסבוק, אפל, גוגל, מיקרוסופט, יאהו – בכך שחוות השרתים שלהם, ליבת הענן, נשענות על תחנות כוח פחמיות. היא מפנה תשומת לב מיוחדת לחוות השרתים הענקיות שבונה אפל בצפון קרוליינה ולמתקן חדש שבונה פייסבוק.

כל החברות, אלא מה, טענו שהן פועלות להגנת הסביבה. כולן, אלא מה, נמנעו מלמסור פרטים על צריכת האנרגיה של חוות השרתים שלהם. זוכרים את הסיפור ההוא, על כך ששני חיפושים בגוגל שווים בערכם לפליטת גזי החממה של הכנת קנקן תה? הוא לא היה נכון, אבל הבעיה היא שהחיפושים בגוגל – והעלאת הווידיאו לפייסבוק והורדת הסרטים מהאייטיונז וה... – יוצרים ים של זיהום. גוגל מודעת לכך; לפני כשנה וחצי היא הוציאה פטנט על צי ספינות שאליו יועברו השרתים שלה, והם יקבלו את האנרגיה שלהם מתנועת הגלים. עד כה זה לא קרה, למרות שלרעיון של הצי היה יתרון צדדי נאה: הוא היה פוטר את גוגל מתשלום מס רכוש ברחבי העולם.

שירותי הענן דורשים כמויות עצומות של חשמל, ויוצרים ים של זיהום, צילום: בלומברג שירותי הענן דורשים כמויות עצומות של חשמל, ויוצרים ים של זיהום | צילום: בלומברג שירותי הענן דורשים כמויות עצומות של חשמל, ויוצרים ים של זיהום, צילום: בלומברג

מצטערים, בונד, כישורי הרשת שלך לא עומדים בתקן

 

איך נפלו גיבורים: שירות הביטחון של הוד מלכותה, הידוע בכינוי MI-5, עומד לפטר מספר לא ידוע של עובדים ותיקים, משום שכישורי המחשב – במיוחד כישורי הגלישה שלהם – אינם עומדים בדרישות. "אני חושב שייתכן שחלק מהצוות הם לא בדיוק האנשים שנרצה בעתיד", אינפף המנהל הכללי של השירות, ג'ונתן אוואנס.

הבעיה אינה מוגבלת לשירות הביטחון, אלא משפיעה על כל מערך המודיעין הבריטי: האחות החורגת של MI-5, ה-SIS – הידוע גם כ-MI-6; אתם יודעים, הארגון שמתעקש לא להוציא את ג'יימס בונד לגמלאות – וה-GCHQ, המקבילה הממזרית של (פתח מנטרה) על פי פרסומים זרים (סגור מנטרה) יחידה 8200 מתלוננים גם הם על מחסור בעובדים בעלי כישורים טכנולוגיים. החוסר, כמובן, חריף במיוחד במקרה של GCHQ, שטוענת שהיא מתקשה להתחרות בחברות ההייטק.

וזה צריך להיות איתות מסמל רעות לעתיד: אם ארגוני המרגלים, הידועים בבירוקרטיה שלהם ושמתקשים מאד לפטר אנשים מתחילים עכשיו לסנן את ה"בלתי מקוונים", מה יהיה עתידו של דור שלם של אנשים, בגילאי 45 ומעלה, שמסוגל לעשות את עבודתו אבל לא מצליח להסתגל לעידן הטוויטר?

מולטיטסקינג? אגדה

בשני העשורים האחרונים מנסים לשכנע אותנו כל מיני אוטופיסטים שאנחנו מסוגלים לבצע מגוון משימות במקביל, ושעל כן לחשיפה הבלתי פוסקת של מידע ממגוון מקורות אין השפעה על יכולות החשיבה שלנו.

יש סוגים של טמטום, אמר אורוול, שרק פרופסורים יכולים להאמין בו בלב שלם. התפיסה על מולטיטסקינג היא אחת מהם. מחקרים כבר הראו ששצף של מידע פוגע, לא מועיל, ליכולת הריכוז והעבודה של בני האדם. עכשיו מגיע מחקר נוסף ומנפץ את אשליית המולטיטסקינג האנושי.

מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת יוטה בחן סטודנטים במטלה לכאורה לא מורכבת: שיחה בסלולר תוך כדי שימוש בסימולטור נהיגה. רוב מוחלט של הנבחנים הפגינו צניחה חדה – של 20% עד 30% - ביכולות הנהיגה שלהם; רק מספר מזערי – 2.5% - הצליחו לנהוג ולשוחח כאילו לא אין התנגשות בין השניים.
רק 2.5% מסוגלים לנהוג ולשוחח בטלפון בו זמנית בלי לסכן את חייהם, צילום: גלעד קוולרצ רק 2.5% מסוגלים לנהוג ולשוחח בטלפון בו זמנית בלי לסכן את חייהם | צילום: גלעד קוולרצ'יק רק 2.5% מסוגלים לנהוג ולשוחח בטלפון בו זמנית בלי לסכן את חייהם, צילום: גלעד קוולרצ

המדענים כינו את המיעוט "Super taskers" והזהירו שאל לאנשים מן היישוב לנסות את התרגיל הזה בבית, במיוחד לא מאחורי ההגה. "כמה קוראים יתהו אם גם הם super-taskers", אמר המדען לניו יורק טיימס, "אנחנו טוענים שההסתברות מנוגדת לכך". בלשון המעטה.

מסקנות המחקר ישפיעו, ככל הנראה, על הנטייה הגוברת של מדינות בארה"ב לאסור לנהל שיחות בסלולר או לשלוח SMS תוך כדי נהיגה. הם גם צריכים לומר משהו על פיזור הדעת הגדול והירידה החדה ביכולת הריכוז.

פרס על ראש הפיראט

ענקיות הסרטים ניסו שורה של תרגילים כדי להתמודד עם תופעת הפיראטיות, ועד כה מתקבל הרושם שההצלחה, אם היתה, היתה צנועה מאוד. כעת החליטו שם להסיר את הכפפות ולעבור לריגול פשוט.

מודעת דרושים של חברת Warner Bros. מציעה לסטודנטים באוניברסיטת מנצ'סטר ג'וב מהחלומות: כ-26,000 דולר לשנה תמורת חניכות, שבמסגרתה יגלה החונך כיצד עובדות רשתות P2P, יחדור לתוכן, יגלה איפה ואיך גונבים תוכן של וורנר – וגם "יאסוף מידע על רשתות פיראטים", ישלח הודעות אזהרה ו"יבצע מבצעי עוקץ של תוכן מוגן".

נו. זה כבר נראה כמו תחרות למרגלים שממשלת הוד מלכותה מנסה לשכור. הבעיה עם מרגלים, כמו שב-MI-5 למדו מזמן להוותם, היא שזה משחק דו כיווני ולך תגלה בשביל מי בדיוק עובדים הסוכנים שלך. האתר שחשף את המודעה, TorrentFreak הפרו-פיראטי, קרא לקהילת גנבי התוכן להציע את עצמה לעבודה ולשתול סוכנים כפולים בתוככי תעשיית הסרטים. נהדר. עכשיו וורנר צריכה מחלקת חקירת-מרגלים משלה.

קצרצרים

סטיב ווזניאק - ממייסדי אפל, שבניגוד לסטיב ג'ובס, שהאכיל אותו כמויות חריגות של מרור, היה מתכנת ומהנדס ולא איש שיווק - ידע מתי לפרוש. מאז הוא נהנה מהחיים. ככזה, הוא זוכה להערצה מסוימת מצד פנאפלים. בסוף השבוע הוא גילה את הסוד שלו להתגברות על הבעיה של הסוללה קצרת הימים (קצרת השעות?) של האייפון: הוא מחזיק שניים מהם. אם הסוללה אוזלת באחד, הוא משתמש בשני. פתרון מרשים, אבל כנראה מוגבל לאנשים שסובלים מעודף כסף.

מישהו יצר חליפת משחקים חריגה: השחקן לובש אותה, וכאשר הדמות שלו במשחק המחשב סופגת אגרוף או קליע, החליפה גורמת לו לחוש כאב באותו המקום. זה מיועד, ככל הנראה, ליצור הזדהות חריגה בין השחקן ובין הדמות. אפשר להתווכח אם זה טוב או רע, אבל זה לא חדש במיוחד: הוא מופיע לראשונה בסרט הג'יימס בונדי Never Say Never Again מ-1983.

הרשויות בגרמניה מחפשות אחרי אזרח זועם, שנמאס לו מהחדירה הבלתי פוסקת של גוגל לפרטיותו, ועל כן ניגש אל רכב הריגול של פרויקט צילום הרחובות Street View הקרוב למקום מגוריו, הוציא את האוויר מהגלגלים וחתך את הכבל המחבר בין המצלמה ובין הרכב. כדי להבהיר שמדובר בפעולת מחאה ולא בוונדליזם מן השורה, נמנע גיבור העם מלגנוב את תכולת הרכב ואף השאיר פתק המזהיר את הנהג כי אין אוויר בגלגליו.

רובוטים מגיעים לכל תפקיד אפשרי, אבל הפעם נחצה קו אדום וצלוי היטב: בכנס המסחרי של מוכרי הקבב והשיפודים בגרמניה – מסתבר שיש דבר כזה – הוצג לאחרונה רובוט השווארמה הראשון. היוצר הגאה של הרובוט, אחמט קליאונצ'ו, הבהיר שמטרתו היא היגיינית בבסיסה: מוכרי שווארמה נוטים להזיע בשל קרבתם למתקן, והרובוט

הרובוטים משתלטים גם על השווארמה?, צילום: יריב כץ הרובוטים משתלטים גם על השווארמה? | צילום: יריב כץ הרובוטים משתלטים גם על השווארמה?, צילום: יריב כץ

מבטיח חיתוך נקי והגייני של הבשר. שווארמה פופולרית מאד בגרמניה, כמסתבר, כנראה בשל ההגירה הטורקית הניכרת: 400 מיליוני מנות נמכרות שם מדי שנה

דיווחנו על ההיסטריה שאחזה בשורה של ערים בארה"ב, המתרפסות לרגלי גוגל ומשפילות את עצמן בשורה של טריקים מבאישים כדי שזו תואיל להרעיף עליהן מטוב הפס הרחב שלה. שיא חדש נשבר לאחרונה: חבר מועצת העיר ראלי שבצפון קרוליינה, בּוֹנֵר גֵיילוֹרד (נשבע לכם, זה השם שלו) הודיע כי הוא מוכן להקריב את אושרם של ילדיו למען המטרה. אשתו של גיילורד צפויה ללדת תאומים בקרוב, והוא מתחייב כי אם 1) שניהם יהיו זכרים ו-2) גוגל תשפיע על ראלי רוב פס, הוא יקרא לילדים סרגיי ולארי, על שמם של מייסדי גוגל. על מה שיקרה לילד בשם סרגיי גיילורד בבית ספר ממוצע אני אפילו לא רוצה לחשוב. מצד שני, עם ה"גיילורד" הוא תקוע בכל מקרה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
עוד הערה על זיהום של שרתים
לא די בספירת טונות של פד"ח שנפלט, צריך להשוות את הזיהום לזיהום האלטרנטיבי: חישוב ענן שמשדר חשמל על פני יבשות לעומד רכישת שרתים שיעשו את העבודה. כאן נחסכות אלפי טונות של ארסן, כרום ועוד שלל כימיקלים עליזים מנהרות סין וקוריאה ומעובריהם של סיניות הרות (וקוריאניות). והערה נוספת, כדי להרגיז את יוסי: טוב עושה ממשלת סין שהיא מצנזרת את האינטרנט, מצמצמת את השימוש בו וחוסכת לכולנו הרבה פד"ח.
דניאל ר.  |  31.03.10
3.
על זיהום
ההערה של משה (2) נכונה כמובן - ריכוז שרתים יקטין את דרישות החומרה של מחשבי הקצה ויוריד את צריכת החשמל ולכן את הזיהום הכולל. את המגמה ותוצאת ביניים ניתן לראות כבר כעת בדמות מחשבי הנטבוק הפופולריים, בעלי המעבד המוחלש ופעמים רבות (ובעתיד תמיד) עם אחסון SSD. הם צורכים הרבה פחות חשמל מהלפטופ הממוצע. להטפל לחוות השרתים זה כמו להאשים את הרכבת (או אוטובוסים) בזיהום אוויר, בהתעלם מתרומתה להפחתת הזיהום עקב הקטנת כמות הרכבים על הכביש. כלומר - גם אם הרכבת תשתמש בטכנולוגיה המזהמת ביותר, היא עדיין ירוקה יותר מאלטרנטיבת המכוניות - וכך נכון גם לגבי חוות השרתים בטווח הארוך. עם זאת יש להשתמש בכל כאן הזדמנות ליצירת השירות הריכוזי בטכנולוגיה ידידותית. למשל, אוטובוסים היברידיים, מקורות חשמל לא פחמיים וכד' - ובכל מקום שזה לא הולך מתוך רצון טוב, יש להשתמש בחקיקה ובתמריצים (כמו תמריץ העידוד להפקת חשמל ביתית בישראל). לגבי ה"רצון הטוב", שבטח מעורר גיחוך ציני אצל הקורא, בארה"ב ואירופה הטרנד ה"ירוק" תופס תאוצה חזקה עם השנים, וחברות מתגאות לספר על מאמצי הירוקת שלהם (ומנסות שלא להתפס כאנטי-ירוקות בנושאי פעילותן). הרבה מזה זה PR נטו, אבל זה לאט לאט הופך לאמיתי.
קופי ענן  |  31.03.10
2.
החליפה הזאת שציינת בכתבה
היא העתיד של הגיימינג, נינטדו כבר התחילה על השלט של ה-WII, החליפות האלו בסוף יגיעו לכל גיימר. ואם כבר מדברים על ירוקת, נכון שכרגע מחשוב הענן כביכול צורך יותר חשמל, אבל לעתיד, אחרי שחלק ניכר מהמשתמשים יבינו שכל מה שהם רוצים נמצא בעצם בענן, אז הם יתחילו לקנות מכונות גלישה בלבד (חזון "הלקוח הרזה"), מכונות אלו כמובן יצרכו הרבה פחות חשמל, החיסכון יגיע ממליוני המחשבים הרזים שישרתו את רוב האוכלוסיה, וממפעלים של חלקי מחשב שיסגרו בגלל דרישה מוקטנת לרכיבי מחשב (למעט אלו הדרושים ללקוח הרזה שקרוב לוודאי כבר יכיל אחסון קטן של SSD וזכרון מוגבל שיחזיק רק מערכת הפעלה). מה שנקרא עליה לצורך ירידה (טובה לשם שינוי).
משה , תל אביב  |  31.03.10