אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמישרגז וסופרגז בפניה לביה"ד להגבלים: אשרו לנו להקים צינור גז בצפון

אמישרגז וסופרגז בפניה לביה"ד להגבלים: אשרו לנו להקים צינור גז בצפון

החברות מנסות להשיג יתרון על פני המתחרה הגדולה בענף - פזגז, אשר שולטת בבית הזיקוק באשדוד

31.03.2010, 18:29 | מארק שון

חברות אמישרגז וסופרגז פנו השבוע לביה"ד להגבלים עסקיים, כדי לקבל אישור להקמת צינור להובלת גז, במטרה להשיג יתרון על פני המתחרה הישירה כיום בשוק - חברת פזגז. מדובר על גז הנקרא גפ"מ המופק בבתי הזיקוק לנפט ומיובא מאירופה, המשמש למפעלי תעשייה ולצריכה ביתית.

שתי החברות התאגדו כבר בשנת 1958 במסגרת חברה משותפת הנקראת אפיקי גז, במטרה להקים במשותף צינור להולכת גפ"מ ממעגן הדייג שבנמל הקישון בחיפה, למחסני האחסון של חברות הגז הנמצאים בסמוך לנמל, ובהמשך למתקני בתי זיקוק. בחלוף השנים הוקם בנמל מסוף כימיקלים חדש, הופסקה עגינת מיכליות הגז והופסק יבוא גז לישראל.

לאחר שהשימוש בצינור הופסק החל הגז להגיע לנמל קצא"א באשקלון, והוא מועבר באמצעות משאיות למתקני האחסון של חברות הגז בצפון. לטענת החברות "מדובר בחוסר יעילות משווע ובסכנה בטיחותית של הובלת אלפי טונות גז דליק בכבישי ישראל".

החברות למעשה מבקשות להקים צינור להולכת גפ"מ באורך של 1.5 ק"מ שיקשר בין מסוף הכימיקלים החדש בנמל חיפה לבין צומת מעגן הדייג, שם עובר הצינור הישן. לטענתן, הזרמת הגז בצינור העתידי תצמצם באופן משמעותי את עלויות הזרמת הגז ממסוף הכימיקלים, בהשוואה לתעריפים שסופרגז ואמישראגז נדרשות לשלם בגין ייבוא הגפ"מ באמצעות מתקני קצא"א.

החברות כאמור טוענות בתוקף כי לא מדובר כלל בהסדר כובל. הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, אגב סבורה אחרת. החברות פנו אליה לבחינת העניין, ובאפריל 2008 הודיע להן הממונה כי מדובר בהסדר כובל המחייב את אישור ביה"ד או קבלת פטור מרשות ההגבלים העסקיים. ביולי 2008 הבהירה הממונה לצדדים בעל-פה כי היא תאשר את הקמת הצינור, רק בכפוף להתחייבות שהשותפות באפיקי גז תפורק עם סיום הקמת הצינור.

שתי החברות מנסות להשיג יתרון על חברת פזגז שבבעלות פז, שנהנית מיתרון תחרותי בשל השליטה של חברת האם בבית הזיקוק באשדוד. החברות מדגישות, כי שאר המתחרות בענף חסרות יכולת זיקוק ומנסות לפצות על הנחיתות באמצעות הגברת כדאיות ייבוא הגפ"מ. כיום לקצא"א יש מונופול מוחלט בפריקת גפ"מ מיובא לישראל, והיא מחזיקה במתקן הפריקה הפעיל היחידי.

לטענתן, האישור לא יגביל את התחרות כיוון שהיקף הפעילות המשותף במסגרת אפיקי גז הוא זניח בהשוואה לפעילותם בתחומי התחרות ביניהם - ענף שיווק הגפ"מ. זירת הפעילות המרכזית של השתיים היא באספקת גז, שם הן מחזיקות בנתח שוק כולל של כ-40%.

סופרגז מיוצגת באמצעות עו"ד ניב זקלר ממשרד וינשטוק-זקלר.

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות