אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוויכוח על הפיקוח: צוחק מי שצוחק אחרון צילום: יואב אטד

הוויכוח על הפיקוח: צוחק מי שצוחק אחרון

ה"הודנה" שכפו על עצמם פישר ושטייניץ עשויה להיגמר בטוויסט מעניין במיוחד. הפעם האוצר ידרוש להוציא את הפיקוח על הבנקים מבנק ישראל

01.04.2010, 07:52 | אמנון אטד

אווירת הפיוס ההדדי שירדה לאחרונה על ראשי האוצר ובנק ישראל אינה סימן לתחילת האביב ביחסים הטעונים בין השר לנגיד. מתחת לפני השטח היצרים ממשיכים לרחוש, וכל מה שטואטא בשבועות האחרונים מתחת לשטיח צפוי להתפרץ בקרוב החוצה, ובקול רעש גדול.

עילת ההתכתשות הבאה בין שני הגופים הכלכליים החשובים במשק תהיה הסיפור החדש־ישן של מבנה הפיקוח הרצוי על שוק ההון. אולם מה שהיה לנו עד עכשיו הוא לא בהכרח גם מה שיהיה. אם עד עכשיו התרגלנו לדרישות החוזרות ונשנות של פישר להעביר את אגף שוק ההון מהאוצר לאחריות בנק ישראל, נקבל בקרוב טוויסט מעניין בעלילה. משרד האוצר מתכוון להעלות דרישה מפתיעה משלו: להוציא את הפיקוח על הבנקים מבנק ישראל ולקבוע לו מסגרת פעולה שונה, שעדיין לא נקבעה סופית.

מציאות חדשה מחויבת פתרון

שאלת המבנה הרצוי של הפיקוח על שוק ההון מעסיקה אותנו כבר זמן רב. בשנים האחרונות הוקפץ הנושא אל ראש סדר היום - תחילה בעקבות רפורמת ועדת בכר, שהפכה למעשה את הגופים המוסדיים (קרנות הפנסיה, קופות הגמל וחברות הביטוח) לבנקים לכל דבר, ולאחר מכן נוסף לסיפור גם המשבר הפיננסי הגלובלי, שהעצים את הבעיה והבהיר לכולם שחייבים למצוא פתרון למציאות החדשה שנוצרה בשוק ההון.

כיום ברור כמעט לכולם שחלוקת סמכויות הפיקוח על שוק ההון בין שלושה גופים שונים - הפיקוח על הבנקים, אגף שוק ההון, ורשות ניירות ערך - תחויב לעבור שינוי. מה שהכרנו עד עכשיו היא הצעתו של פישר, להקים גוף פיקוח כלל־מערכתי אחד, שיפעל במסגרת בנק ישראל. את המסר החד והברור ביותר בנושא שיגר פישר בקיץ האחרון בכנס כלכלי בארה"ב. "אנחנו מאמינים שהיכולת של בנק ישראל לתמוך ביציבות הפיננסית תתחזק על ידי יישום המודל ההולנדי", אמר פישר, "מודל אשר לפיו כל הפיקוח הכלל־מערכתי מופקד בידי הבנק המרכזי". אבל בקרוב נשמע עמדה נחרצת לא פחות, שתגיע הפעם מכיוונו של משרד האוצר.

השלב הבא: ביבי

"הפיקוח על הבנקים צריך לצאת מבנק ישראל", אמר בשבוע שעבר בכיר באוצר בשיחה עם "כלכליסט", "קיים ניגוד עניינים מובנה בעצם העובדה שבנק ישראל הוא גם זה שקובע את שורת הרווח של הבנקים וגם מפקח על פעילותם. בניגוד לדעה הרווחת, הפיקוח על שוק ההון, המפקח על פעילותם של כ־250 גופים שונים, יעיל יותר מהפיקוח על הבנקים, המפקח על שבעה בנקים בלבד". לדברי הבכיר, עדיין לא ברור לאן רצוי להעביר את הפיקוח על הבנקים - לאחריות אגף שוק ההון באוצר, לרשות ניירות ערך או לפעולה כגוף עצמאי.

אחרי שהאוצר יעלה את דרישתו הלא שגרתית, יהיה עליו להתמודד עם בעיה נוספת, וחשובה לא פחות. מי שאמור להיות הפוסק האחרון בנושא נמצא בכלל במשרד אחר, וקוראים לו בנימין נתניהו.

ובסביבתו של נתניהו הבהירו השבוע כי ראש הממשלה אינו מתכוון לעסוק בנושא הפיקוח על שוק ההון, לפחות לא בתקופה הקרובה.

תגיות