אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: עוד כמה מסמרים בארון הפרטיות צילום: shutterstock

סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: עוד כמה מסמרים בארון הפרטיות

פייסבוק מרשה לעצמה לסחור בזהויות הגולשים אבל מפשלת עם הסודיות הנדרשת; גוגל גוררת אחריה חברות אינטרנט לחרם על סין אבל מתעודדת דווקא עם הצלחת האנדרואיד; ודווקא בארץ הזכות לפרטיות זוכה בקצת עדנה

02.04.2010, 09:39 | רוני שני

מארק צוקרברג. המידע הפרטי בידי פייסבוק, צילום: בלומברג מארק צוקרברג. המידע הפרטי בידי פייסבוק | צילום: בלומברג מארק צוקרברג. המידע הפרטי בידי פייסבוק, צילום: בלומברג
שערוריית פייסבוק השבועית

פייסבוק הודיעה בסוף השבוע שבקרוב תבצע שינוי נוסף במדיניות הפרטיות המפוקפקת שלה, שיאפשר לה להעביר את פרטי המשתמשים - פרטים אישיים, תמונות, עדכונים וכל דבר אחר שמועלה לפרופיל - לחברות צד שלישי; היינו, מפרסמים. המנגנון החדש יאפשר לאתרים הפועלים בשיתוף פייסבוק לקבל גישה אוטומטית למידע שהמשתמש הגדיר כפומבי כל עוד הם מחוברים לרשת החברתית. בניגוד לחשד המיידי, החברה הבהירה ששותפיה לא ישלמו לה תמורת החיבור המניב הזה, כך שהסיבה לספסור במידע האישי של הגולשים עדיין נתונה לפרשנות.

מארק צוקרברג, האיש שעומד בראש האתר, לא מסתיר את הגיחוך שמעורר בו רעיון הפרטיות, אבל ההתעלמות הבוטה של האתר מהזכות הבסיסית הזו לא נוגעת רק לחברים בו: מחוקקים בגרמניה ובשוויץ פתחו בחקירה נגד פייסבוק על שום שהיא מאפשרת למשתמשים לפרסם ולתייג תמונות של אנשים שאינם משתמשים באתר ללא רשותם.

ובלי שום קשר - אולי - תקלה חמורה, שהתרחשה השבוע באתר, חשפה את כתובות המייל של כלל המשתמשים לרבות אלו שהוגדרו כפרטיות. מה יעשה מי שמאס בהתנהלות הזו אבל לא רוצה להתנתק? אפשר להתנחם בנבואה הזו, ולקוות שתתגשם.

פייסבוק, אגב, לא לבד; גם גוגל הכריזה השבוע על שירות חדש, שיאפשר למפרסמים לעקוב אחרי הגולש מאתר לאתר ולהציע לו פרסומות מתאימות.

מלחמות הצנזורה

ועוד גוגל, הפעם מהצד הטוב: מיקרוסופט אמנם מעדיפה להמשיך ולשרת את הממשל הסיני תמורת כמה סנטים, אבל שתי חברות אחרות - GoDaddy ו-Network Solutions שמוכרות דומיינים - הפגינו מעט אופי והודיעו כי לאור מדיניות הצנזורה הממשלתית גם הן מפסיקות לספק שירותים לגולשים מסין, וייתכן שגם יצרנית המחשבים דל בדרך החוצה.

אבל בסין לא מוותרים, ועושים כל שביכולתם כדי לשבש ואף למנוע את הגישה למנוע החיפוש מתחומי המדינה. לדברי גוגל, לא מדובר בבעיות הנובעות מהשינויים הטכניים שביצעה היא, אולם הממשל הסיני כמובן מכחיש כל קשר. הניו יורק טיימס דיווח כי בשבוע שאחרי הפסקת הצנזורה עלה בצורה ניכרת מספר החיפושים אחרי מונחים "אסורים".

בתוך כך התברר כי חשבונות המייל של כמה עיתונאים, המסקרים את הנעשה בסין, נחסמו, ככל הנראה בעקבות פריצה אליהם. הפעם לא מדובר בתיבות בג'ימייל, אלא ביאהו. אולם גם עיתונאים שעדיין יכולים לגשת למייל שלהם לא ממש חופשיים: השבוע התפרסם מסמך הנחיות שהפיצה המפלגה לכלי תקשורת (לרבות בלוגים), ובו מורים השלטונות כיצד ועל מה מותר לדווח בהקשר לפרשה.

אבל רק משום שבמדינות דמוקרטיות מותר לנו לחפש קצת יותר מילים במנוע החיפוש המקומי, אין פירושו שמצב הגולשים והאינטרנט טוב בהרבה. יש עדיין לאן לשאוף.

ולסיום פרק גוגל השבועי: אנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית של החברה אולי לא תגיע לסין, אבל בארה"ב זינק היקף השימוש בה והוא כמעט ומשתווה לזה של אייפון. נכון שמקור הנתונים הוא חברת AdMob שבבעלות גוגל, אבל צריך לזכור שגם על פי נתוניה של חברת המחקר Canalys נתח השוק של אייפון הוא באין וכאפס לעומת זה של נוקיה למשל. חברת המחקר גרטנר, למשל, צופה כי גוגל היא שתשלוט בשוק הסמארטפונים בעוד שנתיים.

בפינצטה

בית המשפט העליון קבע השבוע כי אין לחייב ספקיות אינטרנט לחשוף את זהותם של גולשים, ועורר מחדש את הצורך בחוק שיסדיר את הנושא ויאזן בין חופש הביטוי לבין עוולות הנעשות בחסות האנונימיות. יהונתן קלינגר מסביר מדוע מדובר בפסיקה ראויה ואילו נעמה כרמי מסבירה מדוע היא חולקת עליה.

סקר טלפוני, שנערך בקרב 2,000 אזרחים צרפתיים, מגלה כי חוק שלוש הפסילות (המאפשר לנתק גולש שהפר זכויות יוצרים באינטרנט וקיבל שתי אזהרות קודמות), לא הביא לצמצום הפיראטיות, אלא לעלייה ולמעבר מרשתות שיתוף קבצים לחלופות אחרות. לסניף הבריטי של וורנר לא אכפת; הם מנסים לגייס לשורותיהם מרגל שיפעל ברשתות הקבצים וידווח להם על הנעשה בקרב הפיראטים. לאתר TorrentFreak יש פתרון.

סטארטאפים מוכיחים ש-Freemium עובד גם במציאות; וסופרים מעידים שעותקים דיגיטליים של ספריהם מביאים לגידול במכירות.

סיפורה של Innovative Marketing Ukraine, חברה שפיתחה רוגלות להשכיר.
מצלמות מעקב: לא אפקטיביות? מצלמות מעקב: לא אפקטיביות? מצלמות מעקב: לא אפקטיביות?

מחקרים רבים מוכיחים כי מערכת המצלמות הפזורות ברחבי בריטניה אינן מסייעות בהפחתת הפשיעה, ולעתים אפילו להפך. זה בוודאי לא יפריע למשרד לביטחון פנים לקדם יוזמה דומה ברחובות ישראל.

כתבה ארוכה ומרתקת מבהירה מדוע Wikileaks הוא אחד האתרים החשובים שיש ברשת ויש לעשות הכל כדי לתמוך בו.

13 איש, ביניהם קווין קלי, סטיבן ג'ונסון, ניקולס נגרופונטה, מרתה סטוארט, סטיב ג'ובס המזויף, כריס אנדרסון ואפילו רוחו של הנביא מרשל מקלוהן חוזים מה יעשה הטאבלט לעולם ולתעשיית המגזינים.

דניאל רבנר מנתח את המלחמה (המיותרת) בין הטלוויזיה לאינטרנט.

הסופרת מרגרט אטווד, שהצטרפה לטוויטר ביוני 2009, מסכמת שנה.

תגיות