אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להחליט מה לזרוק? צילום: shutterstock

איך להחליט מה לזרוק?

כדי להיפטר מדברים לא נחוצים צריך לבחור באדם שמכירים היטב, ולתת לו להחליט אילו חפצים לשמור, אילו לאחסן, אילו למכור ואילו לזרוק

08.04.2010, 13:29 | מערכת כלכליסט

פרופסור יקר,

לפני ארבע שנים יצאתי לפנסיה מוקדמת כדי לטייל כמה שנים בעולם. ולא זזתי מטר. אני פשוט לא יודעת מה אעשה עם כל הדברים בווילה שלי ועם האוטו, ועם עוד המון רכוש שקשה לי לוותר עליו. איך לצאת מהתקיעות?

 יעל

יעל היקרה,

מה לזרוק?, צילום: shutterstock מה לזרוק? | צילום: shutterstock מה לזרוק?, צילום: shutterstock

את נמצאת במצב מסובך, ושני כוחות פועלים עלייך: הראשון הוא שהתרגלת מדי לחפצים שלך, ולו רק מכיוון שהם בבעלותך. השני הוא שאינך אוהבת את תחושת הבזבוז שמתלווה לזריקת חפצים.

יש לנו נטייה להתחבר לחפצים שבבעלותנו ולייחס להם ערך גבוה יותר משמייחסים להם אנשים אחרים, והערך הזה לרוב הולך ועולה ככל שעבדנו יותר קשה כדי להשיג את החפצים האלה. אבל מהשאלה שלך אני מקבל את הרושם שמה שמפריע לך אינו ערך רב שאת מייחסת לחפצים, אלא חשש מתחושה של בזבוז.

חוקר מאוניברסיטת מישיגן בשם האל ארקס כתב לפני 15 שנה מאמר מרתק על הפסיכולוגיה של הבזבוז. ארקס ערך את הניסוי שלו בחנות לבגדי גברים שאפשרה לכל לקוח לבחור בין קבלת הנחה של 100 דולר על חליפה חדשה, לבין האפשרות להחזיר חליפה ישנה ותמורתה לקבל הנחה של 100 דולר על חליפה חדשה. הוא גילה שהלקוחות העדיפו את האפשרות השנייה, כיוון שהם התקשו לרכוש חליפה חדשה כשיש להם כבר חליפה בבית. הם הצדיקו את רכישת החליפה החדשה על ידי סילוק הישנה - ואת זריקת הישנה הם הצדיקו בכך שקיבלו משהו תמורתה.

הקשר שלך לחפצים והרתיעה מ"בזבוז" פועלים נגדך, ולדעתי הפתרון הוא זה: ראשית, הפקידי בידי חברה או קרוב משפחה את ההחלטה אילו חפצים לשמור, אילו לאחסן, אילו למכור ואילו לזרוק. בחרי באדם שמכיר אותך היטב, ושיוכל לקבל החלטות שיהיו טובות לך. העניקי לאדם הזה חופש מוחלט לקבל כל החלטה שנראית לו נכונה, והבטיחי לו שלא תכעסי על ההחלטות שיקבל (את ההבטחה הזו כדאי שתכתבי על נייר). ברגע שבחרת את האדם לתפקיד, עזבי ואפשרי לעשות בחפצייך כפי שנראה לו לנכון. כשתחזרי, אני בטוח שלא תזכרי את רוב הדברים שהיו לך, ולא תביני מה פספסת, ובכך תימנעי משתי הבעיות האלה. והכי חשוב, סוף סוף תיסעי לטייל.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
יש להיזהר מתרגיל עוקץ
כמו הפנג שוואי .תניחו פה את האוצר .וצוות יגיע אלייך הבית ויאסוף. הנה כמה סיפורים אמיתיים.עוזרות בית וסיידים גילחו את הבתים מתכשיטים כלי כסף וכסף מזומן .בזמן ניקיון. וכלה אחת עדינה .חחח. מה שכר המורים .ומועט?או ביגלל ילד מפתח??? הרצחת וגם ירשת ?ומה עוד??? בושה.
לין הדס מאירשטיין  |  10.04.10
11.
יש אנשים שאין להם מה לאכול ויש אנשים שלא יודעים מה לעשות עם הכסף שלהם וסתם קונים עוד ועוד חפצים
במקום לקנות חפצים מיותרים, תתרמו לסביבה, ולא בכסף, אלא בעשייה. לכו לבתי אבות, בקרו זקנים, בקרו את ההורים שלכם, עזרו לילדים יתומים, תנו להם שיעורים פרטיים, סייעו לבעלי חיים למצוקה, אמצו חיה מתנו לחיות לחיות אם יש לכם יותר מדי חפצים מיותרים, כניראה שאתם גם מבזבזים יותר מדי עבדו פחות שעות ותרמו מעט מזמנכם, למען עולם טוב יותר.
שרי  |  10.04.10
לכל התגובות