אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתן חץ: "הדו"חות הפכו לבלתי קריאים בעידן ה-IFRS ואף אחד כבר לא קורא אותם" צילום: אודי אלפסי

נתן חץ: "הדו"חות הפכו לבלתי קריאים בעידן ה-IFRS ואף אחד כבר לא קורא אותם"

בכנס בנושא כללי החשבונאות החדשים אמר חץ כי "היחידים שאולי מבינים את הדו"חות זה רואי החשבון"

07.04.2010, 20:18 | רחלי בינדמן

"היום, בעידן ה-IFRS, היחידים שאולי מבינים את הדו"חות זה רואי החשבון. המשתמש הרגיל - בעל מניות, נושה, בנק, מוסד כספי, משקיע פוטנציאלי - אין לו מושג מה הוא קורה ואת זה צריך להגיד בקול רם. המהפכה של ה-IFRS, שהיתה צריכה לשמש את המשקיעים, גרמה לבלבול גדול מאד", כך אמר היום (ד') נתן חץ, מנכ"ל חברת אלוני חץ, בכנס בנושא IFRS במרכז הבינתחומי בהרצליה.

חץ תיאר כמה הדו"חות הכספיים הפכו מסובכים ואמר כי "בשיעור הראשון שלי בחשבונאות לפני 30 שנה אמרו לי שחשבונאות זה אומנות. לא דמיינו אז שהאומנות הזו תתפתח לכיון של ה-IFRS. אני חושב שכרגע מרוב עצים לא רואים את היער. יש גם דו"ח ברנע, גם דו"ח דירקטוריון, דו"ח כספי מאוחד, ועוד ביאורים, חלקם בני עשרות עמודים, שאף אחד לא קורא אותם, בנוסף יש דו"ח סולו – מידע כספי נפרד שנדרש לאחרונה על ידי רשות ני"ע. יש פרטים נוספים על התאגיד, יש דו"חות שמאים, יש דו"חות של חברות כלולות ויש טופס חדש של הרשות, תחזית פרעונות שמצרפים לדו"חות. אחרי כל זה עוד הרשות דורשת שהדו"חות יהיו פשוטים בלי כפילויות. אני אומר כאן ועכשיו אין דו"ח שלא כולל 700 כפילויות, וברוב החברות של הדו"חות יימצאו שגיאות דפוס, הגהה, טעויות במספרים".

חץ התייחס לאבחנה שיוצר ה-IFRS בין רווח נקי לרווח כולל ולבלבול שהם יוצרים. "אף אחד לא קורא את כל הדו"חות האלה כי אף אחד לא מבין אותם והתוצאה שבמקום יתר שקיפות יש חוסר במידע", אמר חץ, "במקום כל המלל הרב והמבולבל באים היום מצגות שמכינות החברות עבור המשקיעים. המצגת למשקיעים הם נתונים שהנהלת החברה באופן סובייקטיבי בוחרת להראות ונותנת למנתח נתונים שאינם בדו"ח הכספי כמו NOI, FFO, Cap rate. FFO בארה"ב – חברות הריט הבינו שחברות צריך לנתח לפי תזרים מזומנים שמנטרל הפחתות חשבונאיות. היום כל האנליסטים באמריקה, כל הקוראים והמשקיעים אף אחד לא מסתכל על הדו"ח השנתי אלא רק ב-press release או במצגות". "בשורה התחתונה, במקום דו"ח של אלפי עמודים קוראים רק את המצגת".

חץ התייחס גם לנושא שיערוכי נדל"ן ואמר כי "שווי שוק רחוק ממדע מדוייק, בעידן IFRS כל רבעון חברת נדל"ן צריכה לבצע הערכת שווי לנכסיה, האם קרה משהו לנכסים. רק פרסמנו דו"ח שנתי לפני שבועיים וכבר צריך לעבוד על הדו"ח הרבעוני ואני צריך לקבל החלטה אם אני משערך או לא על בסיס הערכות שמאי. נוצר מצב שכל שלושה חודשים חייבים לעשות עבודה שעולה הרבה כסף ולתת הערכת שווי. הערכת שווי מטבעה עולה או יורדת בהתאם לתקופה. המשקיעים מופתעים, איך זה שהנדל"ן תוך שלושה חודשים עלה או ירד, להבדיל ממניות שאותן הן מקבלים כעולות ויורדות". 

"כללי ה-IFRS חיסלו את האפשרות להשוות בין תוצאות חברות"

פרופ' עודד שריג, הממונה על שוק ההון, אמר כי "הייתי בטוח שאני אהיה היחיד שאבקר את ה-IFRS אבל הנה נתן חץ הקדים אותי".

לדבריו, "ה-IFRS הוא מהפכה אמיתית ומשנה סדרי בראשית. זה אחד הדברים הכי מפחידים שיש. כללים חשבונאים שהומצאו לפני מאות שנים והחזיקו מאות שנים פתאום באים ורוצים לעשות שינוי, לא הייתי ישן בלילה. המטרה של החשבונאות היתה למדוד נכון את הרווחים. הדגש היה מדידה נכונה של רווח תקופתי והויתור היה המאזן. מראש אמרו שלא רוצים למדוד מאזן בצורה נכונה כדי שהרווח והפסד ישקף נאמנה את מה שקרה בתקופה בעוד שהמאזן ישקף את מה שקרה בעבר. זו היתה בחירה מושכלת – רווח והפסד על פני מאזן. ה-IFRS רוצה לבדוק את המצב האמיתי של הכסף. הרווח וההפסד מאבד מהחשיבות שלו והמאזן מתחזק. מי שרוצה להעריך עסקים מתקשה להבין מה קורה כי המאזן הוא תמונה לרגע בעוד שרווח והפסד משקף יכולת להניב רווחים, הירידה בדגש ברווח והפסד זה שינוי דגש בעייתי".

לדבריו, "ה-FFO זה הדרך שלנו להתגבר על הבעייתיות של ה-IFRS. מדובר בכללים בהתהוות ולכן צריך לדאוג לכך שהדגש על המאזן לא יגרום לכך שדוח הרווח והפסד יהפוך לשולי. החשיבות של דו"ח תזרים המזומנים שעלתה בעקבות ה-IFRS גם לא צריכה להיות מוגזמת כי גם בו יש עיוותים, לכן צריך להיזהר".

שריג הוסיף "כי החשבונאות הוותיקה התעקשה על אובייקטיביות מלאה במדידה. הכל היה אובייקטיבי אבל היה לזה מחיר במאזן אבל היה ברור מה קורה ואפשר אמיתית היה להשוות בין שתי חברות. ה-IFRS עבר לגישת ההנהלה שאפילו בלי כוונה רעה יש הנהלה יותר אופטימית ואחרת פחות וזה מקשה על השוואה. הערכות מאבדות את האפשרות להשוות חברות. זאת כיוון שלא משווים נתונים אלא השוואת משקפיים של הנהלות השונות".

תגיות