אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אביגדור קלנר אהב מאוד להתגאות בקשרים שלו"

"אביגדור קלנר אהב מאוד להתגאות בקשרים שלו"

קלנר, חברם של אנשי הון ושלטון, הוא העצור השביעי בפרשת הולילנד. ב־2007 נחקר על מעורבותו בפרשת רשות המסים, שהביאה לסיום דרכו בקבוצת שרם־פודים־קלנר. "היה לו חשוב לשמור על הפוזה, אבל הוא מעולם לא התאושש מאז הפרשה". פרופיל של העצור השביעי

11.04.2010, 08:41 | כתבי כלכליסט

"היה לו חשוב לשמור על הפוזה, אבל הוא לא הצליח להתאושש מפרשת רשות המסים. אף אחד לא יודע מה הוא עושה באמת". כך אומר מקורב לאביגדור קלנר, מנהלה ומבעליה לשעבר של חברת פולאר השקעות, שנעצר ביום חמישי במסגרת פרשת הולילנד.

בית משפט השלום בראשון לציון האריך בשישה ימים את מעצרו של קלנר, שחשוד במתן שוחד בהיקף של מאות אלפי שקלים לגורמים בכירים בעיריית ירושלים כדי לקדם את פרויקט הולילנד בירושלים. "ראיתי אותו בטלוויזיה כשנעצר. כששאלו אותו איך הוא מרגיש, הוא ענה: 'כמו שאני נראה'. זה היה עצוב", אמר מקורב אחר לקלנר.

ביולי 2007 פרש קלנר מתפקידיו בקבוצת שרם־פודים־קלנר (שרפ"ק), לאחר שזמן קצר לפני כן נחקר בחשד למעורבות בעבירות כלכליות חמורות, ובהן עבירות של מידע פנים לצד קובי בן־גור בפרשת רשות המסים.

אנשי קבוצת פולאר אנשי קבוצת פולאר אנשי קבוצת פולאר

קלנר (66) נחקר לראשונה בינואר 2007 במסגרת הפרשה. במאי הוא נחקר שוב, והפעם בחקירה באזהרה, ממוסמכת, שבה הוא נחשד שמסר לידידו ועמיתו לעסקים, קובי בן-גור, מידע פנים שנגע לחברות ציבוריות, במטרה לגרוף רווחים ולחלוק בשלל. הפעם כשיצא מחדר החקירות קלנר נשלח לעשרה ימי מעצר בית, והוטלו עליו מספר מגבלות. בין השאר, נאסר עליו להיכנס למשרדי שרפ"ק, החברה שניהל והיה שותף במניותיה, במשך 21 יום.

בהתחלה הוא הכריז על חופשה והישעה את עצמו מכל תפקידיו. "ההחלטה הזו אינה קלה עבורי מאחר ואני משוכנע כי פעלתי כחוק", מסר בהודעה לבורסה שפרסמה פולאר. "עם זאת, ברור לי כי כל עוד הנושא נמצא בחקירה ואני מחזיק בתפקידים רשמיים מטעם החברה, החברה תיגרר לעין הסערה ותינזק לחינם. אני חש אחריות אישית עמוקה לחברה שבה אני רואה מפעל חיים", הוסיף.

חודש מאוחר יותר, ההשעיה בהתנדבות הפכה לגט. הפעם הניסוח של ההודעה לבורסה היה פתלתל. "לאור שיחות עם קלנר הוחלט שיחדל מלכהן כיו"ר הדירקטוריון ומנכ"ל החברה החל מיום 11.7.07", נכתב שם. כלומר, החל מאתמול. בז'רגון הביזנס הישראלי פירושו שהראו לקלנר את הדלת, בין אם בצער או בתחושת הקלה.

אולמרט על קלנר: "מטובי אנשי היוזמה הפרטית בישראל" ראש הממשלה לשעבר אמר את הדברים בנובמבר 2006, בטקס הנחת הפס הראשון של הרכבת הקלה בירושלים קרן צוריאל-הררילכתבה המלאה

קלנר לא הלך הביתה בידיים ריקות, כמובן. 2.15 מיליון שקל ריפדו את דרכו ממגדל הפלטיניום, ברחוב הארבעה בתל אביב, שם שוכנים משרדי שרפ"ק, לביתו שבכפר שמריהו. את הדרך הזו הוא יכל לעשות באותו רכב שהעמידה לרשותו החברה לחצי שנה נוספת. בנוסף הוא קיבל מענקים שנתיים עד סוף 2008.

בשנים טובות וחלשות, קלנר תמיד תוגמל בנדיבות. ב־2003, למשל, כשפולאר השקעות, בה כיהן כיו"ר ומנכ"ל, הפסידה 46 מיליון שקל, עלות שכרו של קלנר עמדה על כ־1.6 מיליון שקל, וב־2006, כשהיא הפסידה 66 מיליון שקל, עלות השכר של קלנר הסתכמה בכ־3 מיליון שקל. ב־2007, במחציתה פרש, פולאר אמנם הפסידה 2.4 מיליון שקל, אבל קלנר קיבל חבילת שכר ופרישה בעלות של יותר מ־6.5 מיליון שקל.

בשנים 2000־2007 פולאר השקעות הציגה ביצועים חלשים ומאכזבים, שהשורה התחתונה שלהם היא הפסד מצטבר של כ־320 מיליון שקל. אולם קלנר לקח הביתה חבילת שכר בעלות של 25 מיליון שקל לפחות (מדובר באומדן זהיר שלא כולל אופציות ודמי ניהול שקיבלו החברות הפרטיות שבבעלותו, אח־תמד ו־אח־תמד ניהול).

לאחר שהפך לשותף של שרם ופודים, קלנר רכש מניות עד לאחזקה של 10% בקבוצה. אך רכישה זו, שהייתה ממונפת ועלתה על פי הערכות 25־30 מיליון שקל, לא הניבה לו רווחים משמעותיים, אלא רק משכורות גבוהות שהספיקו בקושי לסגירת האשראי שנטל לרכישת המניות. בשל אשראי זה נאלץ גם למכור מניות בהדרגתיות, עד שכשיצא מהקבוצה ב־2007 היה כבר עם אחזקה של פחות מ־5%.

התחיל ככלכלן בכור

 

קלנר נשוי, אב לשלוש בנות, יליד המושב תל עדשים, ובנובמבר הקרוב יציין את יום הולדתו ה־67. בצבא שירת בהנדסה קרבית, השתחרר בדרגת סגן, וכעת הוא אלוף משנה במילואים. יש לו שני תארים אקדמיים מהאוניברסיטה העברית - תואר ראשון בכלכלה וסטטיסטיקה ותואר שני במנהל עסקים. הג'וב הראשון שלו היה כלכלן בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, וכעבור שנה עבר לשמש כמנהל אדמיניסטרטיבי במחלקה לזאולוגיה וגנטיקה באוניברסיטה העברית.

אביגדור קלנר אביגדור קלנר אביגדור קלנר

התפנית המשמעותית חלה ב־1972, כאשר הצטרף לכלל ישראל – אז הקונצרן של המדינה, לצד כור. הוא התחיל מלמטה ככלכלן, וכעבור עשור כבר שימש כמנכ"ל איטונג. את הקפיצה הבאה עשה ב־1988, כאשר מונה למנכ"ל קבוצת אזורים, שריכזה את פעילות הבנייה והנדל"ן של קבוצת כלל. הוא רשם לזכותו חריש עמוק בחברה, שהעביר אותה לרווחיות.

את קפיצת המדרגה הבאה עשה ב־1994, כאשר הצטרף לדברת שרם. צעד זה התברר כדבר הנכון לעשות. אהרון דברת ויצחק (איציק) שרם היו מנהלים בכירים בכלל, עם תדמית נוצצת של ווינרים. ב־1991 הם החליטו לפרוש מכלל ולעשות לביתם. החזון היה להקים חברת החזקות רצינית, עם מכובדות והיקף פעילות כמו של קונצרן, אחת מחברות ההשקעה הגדולות במשק.

קלנר השתלב בתפקידי מפתח. ב־1996 דברת שרם ביצעה רכישה אסטרטגית וקנתה את פועלים השקעות, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים, חברה ציבורית עם ותק וארומה של יוקרה. קלנר מונה ליו"ר ומנכ"ל החברה, ששמה שונה בהמשך לפולאר השקעות. בהמשך הוא לקח על עצמו תפקידים נוספים: יו"ר גרינסטון, חברת ההחזקות של חברות תעשייה כמו אורלייט, איטונג ותשלובת אלוני (שגם בהן כיהן כיו"ר או כדירקטור), יו"ר פולאר נדל"ן ופולאר תקשורת, שכשמותיהן ריכזו את פעילות הנדל"ן והתקשורת של הקבוצה. בהמשך, כשהחברה הייתה שותפה בזכיינית ערוץ 2 רשת, קלנר שימש גם כיו"ר שלה.

הצליח לשכפל את מגע הזהב

 

בתחילה היה נראה שמגע הזהב שוכפל מכלל לדברת שרם. הם השקיעו, הקימו חברות, רכשו אחרות, מיזגו, הנפיקו, תפרו עסקאות פיננסיות, ייצרו רווחי הון מהנפקות ומימושים ותגמלו היטב גם את המשקיעים עם דיבידנדים. בדברת שרם ידעו לרכב על הגאות בשווקים ולהשתחל לכל הזדמנות שאפשר לעשות ממנה כסף. לאחר כמה שנים עלו היחסים בין דברת לבין שאר השותפים על שרטון והוא פרש. הפירמה קיבלה את שמה החדש: שרם־פודים־קלנר גרופ (על שמות השותפים איציק שרם, יאיר פודים וקלנר). ככה ייעשה לאיש שבקבוצה כבר לא חפצים ביקרו (וזה יקרה גם לקלנר: חודשים אחדים לאחר שעזב את שרפ"ק היא שינתה רשמית את שמה לשרם פודים גרופ, ומחקה את הקרדיט של קלנר).

לתחילת העשור הגיעה שרפ"ק עם פורטפוליו עשיר ומגוון בשורה ארוכה של חברות תעשייה, נדל"ן ותקשורת, ועם פעילות ענפה וממונפת בארץ ובחו"ל. לאחר שהשווקים התרסקו עם מגדלי התאומים ובועת הדוט.קום פוצצה את שווי השקעות העתק שביצעה הקבוצה במיזמי תקשורת וטכנולוגיה, גם בשרפ"ק התחילו לדבר על מימוש עסקים לא סינרגטיים והתמקדות בליבה ובאסטרטגיה. היא כללה פרויקטי נדל"ן, כולל אחד, פרויקט הולילנד בירושלים, ועוד אחד - הפיכת חוות שלם, חווה חקלאית ותיקה של חברת הזרע שיושבת על אלף דונם באזור החירייה, לנדל"ן מניב לבעליו.

התוכנית הזו, שקיבלה את השם פארק איילון, שלחה לכלא ל־45 חודשים את עודד טל, לשעבר מ"מ מנהל מחוז מרכז במינהל מקרקעי ישראל. טל הואשם בשלוש עבירות של קבלת שוחד מאיש העסקים דודי אפל, מהקבלן סמי מצלאווי ומקלנר.

קלנר התבקש לסדר - וסידר - עבודה לרעייתו של טל כמשפטנית באחת מחברות הקבוצה, ונעזר בו כדי לקבל אינפורמציה על התקדמות אישור הפרויקט והמתנגדים. היו לא מעט מתנגדים. הגופים התכנוניים ייעדו את רוב השטח לפארק שלצידו יוקמו מקסימום 300 יח"ד, אולם קלנר, שזיהה את הפוטנציאל הנדל"ני, חלם ודחף לפרויקט של 2,200 יח"ד. בגלל מעמדו של קלנר בתיק כעד תביעה, הוא נהנה מחסינות מפני הפללה עצמית על מתן שוחד.

 

הצד הפחות פוטוגני

 

האימרה, "אמור לי מי חבריך ואומר לך מי אתה", מתעתעת במקרה של קלנר. בצד אחד של הזירה חבריו משרפ"ק, שאכלו איתו מאותו שולחן במסעדת "מסה" שמתחת למשרד שלהם. ב־2003, כשנפוצו שמועות על סכסוך בין השותפים ועל כך ששרם שוקל למכור את חלקו ולצאת, אמר קלנר, "זה הכול שטויות במיץ עגבניות. איציק ויאיר חברים טובים שלי כבר כמעט 30 שנה". שרם, באותו ראיון עיתונאי, היה ישיר אף יותר. "לגבי רכילות צהובה ושקרית אין לי מה להגיב", הודיע.

כאשר איש העסקים היהודי־אמריקני זיל פלדמן הפך לבעל השליטה בפולאר השקעות, איחל לו קלנר הצלחה, והוסיף, ש"מעתה ייהנה גם הוא (פלדמן) מהחברות, הניסיון והמקצוענות של יצחק שרם ויאיר פודים".

אמנם לאחר שפרש מהחברה שרם ופודים עשו כל מאמץ להתנער מסממנים חיצוניים של קשר איתו, אך הם הביעו חוסר אמון בחשדות המיוחסים לו. "אני מכיר את קלנר כבר 25 שנה. לא ידעתי דבר ואני מתקשה להאמין בחשדות נגדו. אני מקווה שהפרסומים שקראתי עליהם אינם נכונים", אמר שרם לאחר שקלנר נחשד שמסר מידע פנים לקובי בן-גור.

וזה כבר הצד הפחות פוטוגני של החברים של קלנר. למשל בן-גור, שהוא ידיד שכנראה עשה עימו גם עסקים. בעבר החזיקה שרפ"ק בשרשור במניות חברת הלווין yes. לימור לבנת הייתה אז שרת התקשורת, והשורות התמלאו באנשי ליכוד. איתן רוב, פעם מנערי מודעי, מונה למנכ"ל yes והיה חתום על הקמתה עם קובי בן-גור, שהיה יו"ר פלאפון והחזיק רשמית בתפקיד של דירקטור ב־yes, אך היה מעורב מאוד.

מ־yes זינק רוב לתפקיד מנהל רשות המסים. ללא רקע משפטי או חשבונאי, זה היה מינוי תמוה, שהעלה את שאלת הקשרים או הכישורים. קלנר פירגן לו אז. "היה קשה לנהל את yes, הרבה יותר מלנהל את מס הכנסה. המצב היה בלתי אפשרי ואיתן ניהל את החברה בצורה יוצאת מהרגיל. הוא אדם חכם ומוצלח באופן יוצא דופן. אם היה לי אז תפקיד בשבילו הייתי מציע לו לבוא אלי".

בדיוק אז, כאשר רוב כיהן כמנהל רשות המסים, בן-גור לכאורה התהלך בה כבן בית, מתערב במינויים ובקבלת ההחלטות. כך על פי כתב האישום נגדו, שמייחס עבירות דומות לידידו יורם קראשי, אחיה של שולה זקן, מנהלת לשכתו הנאמנה של אהוד אולמרט, ראש הממשלה לשעבר.

חבר נוסף באותה חבורה הוא משה טרי, לשעבר יו"ר רשות ני"ע. לטרי ולקלנר יש חברים משותפים, טרי היה נוכח בחתונת בתו של קלנר, ולהיפך – קלנר הוזמן לחתונה בתו של טרי. איש אינו טוען שטרי נתן הקלות לקלנר, כמובן, אולם הידידות בין ראש הגוף החוקר לבין חשוד ונחקר מעורר אי נוחות.

קלנר ואולמרט נפגשו בשנות ה־70 באוניברסיטה העברית, כששניהם למדו שם. כשאולמרט כיהן כשר התמ"ת, ביקר אותו ידידו אולמרט לא אחת במשרד הממשלתי. האחריות על מינהל מקרקעי ישראל יכלה לפתוח את הדלת לאולמרט לסייע לחברו גם בתחום הנדל"ן, ופולאר הייתה מושקעות בכבדות בפרויקטי נדל"ן בארץ - לא מעט מהם יושבים על קרקע של המינהל שזקוקה לשינוי ייעוד. פרק שלם יועד לפרויקטים כאלה בדו"חות פולאר.

"חקירה בעיתוי לא נוח"

 

"אין זה סוד כי מזה זמן אני מתכנן לצאת לדרך עסקית חדשה, הקשורה לפיתוח עצמאי של מיזמים רחבי היקף בארץ ובחו"ל, לרבות בתחום הנדל"ן. כניסתו של זיל פלדמן לפולאר, תוך כוונה למקד אותה בתחומי הנדל"ן, האיצה תוכניות אלו.

"החקירה שאליה נקלעתי, בגלל נסיבות שאני מנוע מלפרט, הגיעה בעיתוי לא נוח. אך מאחר שאני מאמין בלב שלם בחפותי, איני מתכוון לדחות או לעכב את תוכניותיי לצאת לדרך חדשה במועד הנכון והמתאים לי". במלים האלה בחר קלנר להציג את פרישתו משרפ"ק ויציאתו לדרך עצמאית, לעשות לביתו.

מאז הוא הופיע בעיתונות הכלכלית בעיקר בהקשרים של פלילים או רכילויות, הרחק מעמודי שוק ההון: השתתף במסיבת יום ההולדת של אלישע ינאי, נשיא מוטורולה, במסיבת הסילבסטר (וקודם לכן בבריתה) שערכה משפחת גלובוס, מתפלל ביום כיפור עם יאיר המבורגר, ישראל קז ורמי אונגר בבית הכנסת בכפר שמריהו, מתארח עם סלבריטיז כלכליים בקלאב מד המחודש שחונך דוד פתאל, משתתף בפרמיות של סרטים, והצגות, בחתונות של ילדים של חבריו.

"היה חשוב לו להישאר בעניינים. הוא יודע שאנשי עסקים לא סופרים אותך אם יודעים שאתה במצוקה, וכל פעם שנשאל, אמר שהמצב מעולה", סיפר גורם המעורב בענייני שרפ"ג. "הבעיה שאף אחד לא יודע מה הוא באמת עשה מאז הפרישה. כששאלנו אותו היה עונה שהוא מתווך בכמה עסקאות נדל"ן גדולות במזרח אירופה, שהוא משמש נציגו של מיליארדר זה או אחר, אבל כולם ידעו שעל רקע המשבר בעולם, אין כמעט עסקאות ועובדה שלא היתה כמעט שום עיסקה קונרקטית שהוא ידע להצביע על מעורבות בה. זה לא שינה לו דבר. הוא המשיך לבוא מוקדם בבוקר למשרד, בכל יום", אמר הגורם.

בסביבה הקרובה של קלנר יודעים לומר עד כמה הכבוד וההכרה חשובים לאיש העסקים שחשוד עתה במתן שוחד. עם זאת, מקורביו טוענים כי אינם מאמינים בכך, אבל גם אם החשדות נכונים, הרי שמי שנהנה בסופו של דבר מהשיטה היו בעיקר אחרים ולא הוא. משיחות עם המקורבים עולה תמונה של אדם שאהב מאד את החיכוך בידוענים ובעלי הכוח ותמיד שמר על הופעה חיצונית מצוחצחת. גם ביום שישי, אחרי שאשתו חני ביקרה אותו בבית המעצר בלוד, היא אמרה לחברים שהתקשרו לברר כי "הוא מרגיש טוב ואומר שהוא בסדר".

משה טרי, צילום: מיכאל קרמר משה טרי | צילום: מיכאל קרמר משה טרי, צילום: מיכאל קרמר
"מעולם לא התעשר באמת"

 

המצחיק הוא שהוא מעולם לא הצליח להתעשר באמת", אומר גורם אחר. "היה חשוב לו להיראות כזה, וכך גם רכש ב־2003 את הווילה בכפר־שמריהו, וילה נוצצת עם בריכה ועשרה חדרים, שהיו גרים בה הוא ואשתו בלבד. גם הווילה הזו רכש במינוף ועל פי ההערכות החוב עליה עדיין גדול".

מקורבים לקלנר מספרים כי אהב להתגאות בקשר שלו לפוליטיקאים הכי בכירים: אולמרט, שאול מופז, סילבן שלום, לימור לבנת, וגם עם אנשי עסקים כמו מיכאל שטראוס, או סגי איתן שעבדה תחתיו באזורים. כולם הוזמנו לחתונת בתו הצעירה לפני כשנתיים ליד ראש העין. "הוא אהב להתחבר לכולם", מספר גורם עסקי שמכיר מקרוב את קלנר. "הבעיה היא, שיש כאלה שכדאי להתחבר אליהם וכאלה שלא כדאי, והוא לא ידע להפריד בין הדברים והתחבר גם לכאלה שלא כדאי.

"הוא איש של חברים. כל מה שעשה כאן לא הניב עבורו אישית דבר. היה חשוב לו להוכיח שהוא יודע לטפל בכל בעיה. שהוא מקושר. לדעתי היתה לו גם אמביציה להוכיח לשרם ופודים שהוא מסוגל ליותר מהם ויכול לטפל בנושאים שעמדו על הפרק בזכות הקשרים האלה. הוא נטל על עצמו את תפקיד קצין המבצעים הלא רשמי של הקבוצה, ובלי לקבל אגורה. הוא התחכך עם פוליטיקאים ולא הקפיד על התחום האפור".

לטענת מקורבים אחרים, שרם ופודים לא אהבו את העובדה שקלנר התמקד בקשרים ולא בביצועים וטענו במספר הזדמנויות כי התקופה שלו בפולאר לא היתה הצלחה גדולה בלשון המעטה. עם זאת, הם המשיכו לשמור על מערכת יחסים קורקטית ועניינית גם אחרי הפרידה.

עם סילבן שלום הוא נפגש קלנר כמעט בכל יום חמישי ב"פרלמנט" שמתכנס בערב במסעדת קנטינה ברחוב רוטשילד, ולשם מגיעים גם משה טרי, יאיר שמר מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר ואחרים. במפגשים אלה משתתף גם רובי צימרמן, אחד השותפים בשרפ"ג. צימרמן לא הסתיר את כעסו על קלנר לאורך השנים בשל הפסדי פולאר. לפני כארבעה חודשים, במהלך אחת השיחות בקנטינה, נדהמו הנוכחים כשצימרמן הרים את קולו ובכעס קרא: "השותפות איתך עלתה לי 100 מיליון שקל". קלנר לא הגיב.

"איש עשיר הוא לא"

 

"איש עשיר הוא לא. הוא אכל הרבה מרורים", אומר מקורב אחר. "בחיים הוא לא ידע להרוויח, ומצד שני יש לו חובות לא מעטים. אני מאחל לו שכל מה שאומרים עליו יתברר כלא נכון. בסך הכל, חוץ מנושא הבית, הוא חי חיים די צנועים. לא היה בזבזן. הוא לא מתוחכם, אם כי הוא קצת ערמומי. הוא איש של חברים. ובכל עזרה שפונים אליו, הוא מיד יודע למצוא את הגורם שיוכל לעזור, פוליטי או עסקי", אמר המקורב.

"הוא חבר אמיתי, עד הסוף וכשאנשים בצרה הם ידעו תמיד שכדאי לפנות אליו, אבל יחד עם זאת קשה לומר שהוא תותח בעסקים. גם אם בעולם תישאר בקבוק סודה אחד, וזה יהיה שלו, הוא לא יידע למכור אותו, אבל להביא את גליה מאור, אלי יונס, אחרים לפגישה, אין מבחינתו שום בעיה", הוסיף אותו גורם.

בכתיבה השתתפו: גולן חזני, קרן צוריאל־הררי ואיתי הר-אור

תגיות