אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרב המאסף של משה טרי צילום: אוראל כהן

קרב המאסף של משה טרי

השבוע תפרסם ועדת המניות את מועמדיה לתפקיד דירקטורים בבנק לאומי, ובראשם מנכ"ל משרד האוצר לשעבר דוד ברודט. רגע לפני נעשה ניסיון אינטרסנטי לקעקע את אמינותה של יו"ר הוועדה מרגלית נוף

12.04.2010, 06:57 | תומר זלצר

המאבק על מקום בדירקטוריון בנק לאומישוב מתקרב לנקודת הכרעה, וקשה שלא להרגיש את תחושת הדז'ה וו. המועמד הבלתי נלאה משה טרי שוב מוצא את עצמו מחוץ לרשימת המומלצים של ועדת המניות של בנק לאומי, ושוב נעשים ניסיונות לקעקע את אמינותה של הוועדה.

בפעם הקודמת, בפברואר, ספגה מנכ"לית בנק לאומי גליה מאור את מרב החצים, לאחר שהצהירה על כוונתה להתמודד לדירקטוריון הבנק. אך רגע לפני שבג"ץ התכנס לדון בשאלת חובת הצינון שבמעבר בין התפקידים, הודיעה מאור על פרישתה מהמירוץ.

השבוע ייפתח הקרב מחדש. ועדת המניות מטעם המדינה עתידה להגיש את רשימת מועמדיה לתפקיד דירקטורים: רשימה שבה לא ייכלל טרי, אבל מי שכן יופיע בה הוא דוד ברודט - שנחשב כרגע למועמד המוביל להתמנות ליו"ר.

הפעם אין כבר שאלה של צינון, ומי שסופגת את האש ישירות היא יו"ר ועדת המניות עו"ד מרגלית נוף. כמה ציטוטים שהובלטו באחד העיתונים מנסים לצייר את נוף כבובה של מאור, שמכתיבה את הרכב הרשימה. הפעולה מצטיירת כניסיון אחרון למקד את תשומת לבו של מישהו (שר האוצר יובל שטייניץ? מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי?), בתקווה שיפעל נגד הוועדה.

"שיקולים מקצועיים בלבד"

נוף מבהירה לכל אורך המירוץ, וגם בשיחה שקיימה עם "כלכליסט" בסוף השבוע, כי "השיקולים היחידים שמנחים את ועדת

המניות בעבודתה הם מקצועיותם של המועמדים והתאמת כישוריהם והמומחיות שלהם להרכבו של דירקטוריון בנק לאומי". למרות הכותרות המגמתיות אתמול (א'), אין כל סיבה לחשוב שנוף נהגה הפעם אחרת.

הפרסום אתמול לא היה הסוף. כמה שעות לאחר מכן הזדרזה תנועת אומ"ץ לשגר מכתב למבקר המדינה ושר האוצר. במכתב מפצירה אומ"ץ בשניים להתערב מיידית עקב דבריה של נוף ש"פוגעים במינהל התקין". אומ"ץ גם מציעה לנוף לא להציג חמישה מועמדים "שבחירתם מובטחת מראש", אלא לפחות עשרה - שמהם ייבחרו חמישה על ידי האסיפה הכללית של בעלי המניות. לפחות משהו טוב אחד יצא לעו"ד נוף מהפנייה של אומ"ץ: התנועה העלתה אותה לדרגת שופטת.

מרגלית נוף. קונצנזוס לגבי אמינותה, צילום: אוראל כהן מרגלית נוף. קונצנזוס לגבי אמינותה | צילום: אוראל כהן מרגלית נוף. קונצנזוס לגבי אמינותה, צילום: אוראל כהן

נוף (75) היא פרקליטה מנוסה שכיהנה בעבר כיועצת המשפטית של תעש והיתה חברה בדירקטוריונים של חברות כמו עשות אשקלון תעשיות ותדיראן קשר. מדצמבר 2007 מכהנת נוף כדירקטורית בשירותי בריאות כללית. פרט לנוף, מכהנים בוועדת המניות ארבעה חברים נוספים, בעלי ניסיון מגוון: רו"ח שלומי נידם, המשמש כמנכ"ל קופת הגמל "הגומל" שבבעלות הסתדרות המורים וכחשב הסתדרות המורים; אריה קורן, שכיהן לפני כ־15 שנה כמשנה למנכ"ל נכסים מ.י, החברה הממשלתית הממונה על מכירת אחזקות המדינה בבנקים; לינה ויסברג, שמשמשת כיועצת לענייני אקטואריה ופנסיה; ודוד לויתן, חבר באגודת ידידי אוניברסיטת תל אביב.

בשיחות שקיים "כלכליסט" עם בכירים במשק נרשם קונצנזוס לגבי יושרתה והגינותה של נוף. הניסיון לקעקע את אמינות הוועדה, ולהציג את עבודתה כלקויה - עוד לפני שפרסמה רשמית את רשימת המועמדים שלה - משרת אינטרס ברור של אדם אחד: יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר משה טרי. זהו למעשה קרב המאסף של טרי, שהקפיד לא להתבטא בנושא מאז פתיחת המירוץ בדרך לחלומו הגדול. וכבר אפשר להריח את ההסתעפות הבאה: אומ"ץ מגישה עתירה לבג"ץ נגד עבודת ועדת המניות בבקשה שיקבע כי על הוועדה להציע עשרה מועמדים שיתחרו באסיפה הכללית על חמשת המקומות הפנויים בדירקטוריון.

ברודט: מועמד של קונצנזוס

בינתיים, נראה כי ועדת המניות מצאה מועמד של קונצנזוס בדמותו של דוד ברודט (66). לברודט, בעל תואר שני בכלכלה, ניסיון רב בתחומי הכלכלה הציבורית והמגזר העסקי. בין שאר תפקידיו הוא שימש כמנכ"ל משרד האוצר, יו"ר בנק מזרחי, יו"ר רבוע כחול ויו"ר YES. ברודט אוחז גם ברקורד מרשים של פעילות ציבורית: הוא עמד, בין השאר, בראשות ועדות רבות שעסקו בסוגיות מרכזיות במשק כמו תקציב הביטחון, ריכוזיות הבנקים, שוק ההון וענף הדואר.

גם אם בסופו של דבר יתמנה בלאומי יו"ר ראוי, המדינה עדיין אשמה בסאגה הבלתי־נגמרת הזו. המדינה הגיעה באופן שלומיאלי לאחזקה נמוכה של 11.5%, אך עדיין טוענת ונוהגת כאילו היא בעלת השליטה המוחלטת.

על רקע הצהרת שר האוצר כי ימכור את מניות לאומי עד סוף 2010, נכון היה אם המדינה היתה מוכרת את אחזקותיה ומאפשרת לבעלי המניות לממש את זכותם ולהציע מועמדים לתפקיד דירקטור בהתאם לתיקון מראני. לאחר שזה לא נעשה, כוונתה המקורית של ועדת המניות - למנות מחדש את הדירקטורים שמסיימים את כהונתם (היו"ר איתן רף, נורית סגל, יעקב גולדמן, משה וידמן ומשה דברת) ולאפשר לבעלי המניות להשפיע על מינוי חמשת הדירקטורים שימונו ב־2011 - נראתה אז כפתרון הנכון ביותר. אולם פרישתו של רף והצטרפותה של מאור למירוץ טרפו את הקלפים.

תגיות