אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במה חברות הביטוח משקיעות? החשיפה של מגדל למניות בחו"ל - 30% מהנכסים צילום: יותם פרום

במה חברות הביטוח משקיעות? החשיפה של מגדל למניות בחו"ל - 30% מהנכסים

חברות הביטוח חושפות את תיקי ביטוחי המנהלים ב־2009: מגדל מעדיפה מניות זרות, ובמיוחד נדל"ן סיני. כלל מאמינה דווקא במגזר התקשורת בחו"ל. הפייבוריטיות בארץ: לאומי והפועלים

13.04.2010, 13:03 | רחלי בינדמן

מגדלהיא חברת הביטוח בעלת החשיפה הגבוהה ביותר למניות בחו"ל מבין חברות הביטוח הגדולות בארץ. כך עולה מהנתונים שפרסמו חברות הביטוח, המעודכנים לסוף שנת 2009, במסגרת השקעות תיק ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים שלהן (לא כולל מנורה מבטחים, שטרם פרסמה את הנתונים). כ־30% מהתיק של מגדל מושקעים במניות בחו"ל.

הנתונים חושפים שוני מובהק בין רמת החשיפה של מגדל למניות בחו"ל לבין המתחרות - כלל, הראל והפניקס. את מרבית החשיפה למניות זרות מבצעת מגדל באמצעות תעודות סל שעוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל, כשנכון לסוף 2009, עמדה האחזקה של מגדל בתעודות סל מנייתיות על 17.7%, בעוד שהמתחרות החזיקו אחוזים בודדים בתעודות סל מנייתיות זרות. הפניקס, השנייה למגדל ברמת החשיפה לתעודות סל מנייתיות בחו"ל, החזיקה 3.5% מנכסי מבוטחיה בתעודות אלו.

חברות הביטוח כמעט לא משקיעות בתעודות סל ובקרנות נאמנות בישראל, ומנהלי ההשקעות שלהן מעדיפים לנצל את הידע העודף שלהם לגבי התאגידים המקומיים ולבצע בחירה סלקטיבית של מניות. בחו"ל, שם אין למנהלי ההשקעות ידע עודף, הם מעדיפים להשקיע באמצעות תעודות סל עוקבות מדד וקרנות נאמנות עם מנהלים מקומיים. בחברת כלל ביטוח החשיפה למניות בודדות בחו"ל היא הגדולה ביותר מבין ארבע החברות (3.2%), בעוד שהיא מחזיקה שיעור זניח בתעודות סל זרות. נוסף על כך, כלל ביטוח היא בעלת החשיפה הגדולה ביותר למניות בודדות, להבדיל ממניות המהוות חלק מתעודת סל או מקרן נאמנות.

 החשיפה המנייתית של חברות הביטוח, צילומים: אוראל כהן אבי ולדמן החשיפה המנייתית של חברות הביטוח | צילומים: אוראל כהן אבי ולדמן  החשיפה המנייתית של חברות הביטוח, צילומים: אוראל כהן אבי ולדמן

 

מגדל מאמינה בפיזור

לאור הנתונים הללו ברור שהתשואות של עמיתי מגדל - שניהול ההשקעות שלה מבוצע על ידי ענת לוין, שהודיעה באחרונה על עזיבתה לטובת תפקיד ניהולי בבנק הפועלים - תלויות במידה רבה יותר בשווקים הזרים. הנתונים עולים בקנה אחד עם האסטרטגיה של לוין, המאמינה בחשיבות פיזור ההשקעות לנוכח גודלו הקטן יחסית של השוק המקומי והחשש ממלכודת נזילות שיכולה להיווצר בו.

כלל: חשיפה לת"א־75

באשר להשקעה במניות בישראל, גם כאן נחשפת שונות מעניינת בין החברות. כך, למשל, כלל ביטוח, שניהול ההשקעות שלה מבוצע על ידי רועי יקיר, חשופה במידה הרבה ביותר למדד ת"א־25(11.5% מהתיק) הכולל את המניות היציבות ביותר בעלות התנודתיות הנמוכה ביותר, אם כי בהפרשים קטנים לעומת המתחרות. עם זאת, לכלל החשיפה הגדולה ביותר בהפרשים ניכרים למניות במדד ת"א־75(8%), וגם כאן למגדל שיעור נמוך יחסית של אחזקות. מבין ארבע המתחרות הראל ביטוח, שניהול ההשקעות שלה מבוצע על ידי אמיר הסל, היא החברה עם החשיפה הגדולה ביותר למניות היתר (2.4%), בעלות הסיכון הגבוה יותר.

החשיפה הגדולה ביותר של מגדל למניה בודדת במדד ת"א־25 היא לבנק לאומי (1.56%). במדד ת"א־75 החשיפה הגבוהה ביותר שלה היא למניות שופרסל ולמניות שיכון ובינוי. למניות היתר החשיפה של מגדל היא מינורית, אך החשיפה הגדולה ביותר היא למניית דלק אנרגיה (0.19%) ואחריה לכלל ביוטכנולוגיות (0.12%). ברמת המניה הבודדת בחו"ל (השקעה שכאמור מתבצעת ברובה באמצעות תעודות סל) חשופה מגדל בשיעור 0.17% מהתיק למניות Sun Hung Kai Properties (חברת ייזום נדל"ן גדולה בהונג קונג); למניית HENDERSON LAND DEVELOPMENT, חברת השקעות סינית העוסקת בייזום נדל"ן (0.19%); ולמניית גוגל (0.11%).

גם כלל ביטוח מחבבת ביותר את מניות המגזר הבנקאי. גם אצלה החשיפה הגדולה ביותר במדד ת"א־25 היא למניית בנק לאומי (1.62%), ולאחר מכן למניית בזק (1.5%) ולמניית בנק הפועלים (1.49%). במדד ת"א־75, בדומה למגדל, מעדיפה גם כלל את מניית שופרסל (0.63%). המניה עם האחזקה הגדולה הבאה במדד זה היא של כור תעשיות (0.61%), שבשליטת בעל הבית של כלל ביטוח נוחי דנקנר. כלל גם אוהבת את המניה של המתחרה הגדולה מגדל, עם אחזקה של 0.51% מהתיק. כלל ביטוח נהנתה גם מחגיגת מניות הגז, עם החשיפה הבאה הגדולה למניית ישראמקו (0.45%).

באשר למניות היתר, החשיפה הגדולה ביותר של כלל ביטוח היא למניית פיננסים נוספת - של הבנק הבינלאומי (0.18%). למניות בחו"ל החשיפה הגדולה ביותר של כלל היא למניית TLS AU (0.19%), הלא היא חברת טלסטרה, מפעילת התקשורת הקווית והסלולרית הגדולה באוסטרליה.

החשיפה המנייתית של חברות הביטוח, צילומים: אוראל כהן אבי ולדמן החשיפה המנייתית של חברות הביטוח | צילומים: אוראל כהן אבי ולדמן החשיפה המנייתית של חברות הביטוח, צילומים: אוראל כהן אבי ולדמן

לאומי ממשיכה לככב

גם המניה החביבה על חברת הביטוח הראל במדד ת"א־25 היא של בנק לאומי (1.52%) ולאחר מכן זו של בנק הפועלים (1.45%). במדד ת"א־75 המניה המועדפת היא דווקא של המתחרה כלל ביטוח (0.34%). בין מניות היתר הראל אוהבת את מניית דלק אנרגיה (0.14%) ואת מניית סנו (0.12%). המניה המועדפת על הראל בחו"ל היא זו של CVS CAREMARK, רשת בתי המרקחת האמריקאית (0.14%).

בהפניקס שבשליטת יצחק תשובה, שמנהל ההשקעות הראשי שלה באותה עת היה דרור נגל, שפרש באחרונה והוחלף על ידי גדי גרינשטיין, המניה המועדפת במניית ת"א־25 היא דווקא בנק הפועלים (1.18%) ולאחריה בזק (1.13%). במדד ת"א־75 שוב מגלים את נטיית הגוף המוסדי לחבב חברות שבקבוצת בעל השליטה, עם החשיפה השנייה הגבוהה ביותר למניית דלק ישראל (0.18%) אחרי מניית שיכון ובינוי (0.19%). החשיפה הגדולה ביותר למניות היתר היא לחברת הנדל"ן ריט 1 (0.19%). להפניקס אין אחזקה במניה בודדת בחו"ל.

מניה נוספת שאליה חשופות חברות הביטוח בהיקפים גבוהים היא כמובן טבע, שנכללת בת"א־25. חלק מהחברות רוכשות אותה ישירות בארץ ואחרות במטבע זר, בוול סטריט. לבד ממגזרי הפיננסים, שמהווים חלק נכבד מהחשיפה המנייתית של חברות הביטוח, מעדיפות חברות אלה את מגזר המזון, ובעיקר את מניית אסם, וכן את מגזר התקשורת (פרטנר וסלקום).

תגיות