אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: האייפון הראשון? פג תוקפו צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: האייפון הראשון? פג תוקפו

מנכ"ל אפל מודיע כי מערכת ההפעלה החדשה לאייפון לא תפעל על הדגם הראשון של המכשיר, לראשונה הוענקו פרסי פוליצר לאתרים, דרום קוריאה מטילה עוצר על מכורים למשחקים מקוונים, ומבקר הממשל האמריקאי טוען שאין מידע אמין על פיראטיות

13.04.2010, 12:57 | יוסי גורביץ

גאדג'ט חדש מכה גאדג'ט ישן

"החזיקו באייפד שלכם. הביטו בו. התפללו אליו. תנו לו לשנות אתכם. ועשו זאת בהקדם, מפני שלפני שתבינו מה קרה אנחנו עומדים להוציא את גרסה מספר 2, שתגרום לזה שבידיכם להיראות כמו ערימת צואה. שלום עליכם". במילים אלו סיים סטיב ג'ובס המזויף את הפוסט החגיגי לכבוד השקת האייפד, וכמו כל חיקוי טוב, קשה להבדיל בינו ובין המקור.

"מצטער, לא". במילים קצרות אלו, סתם סטיב ג'ובס את הגולל על הגרסה הראשונה של האייפון. זוכרים אותו? את ההיסטריה האיומה שפרצה לפני פחות משלוש שנים? ובכן, הגיע זמנו של האייפון הראשון להצטרף לערימת הזבל של ההיסטוריה. התשובה של מנכ"ל אפל התייחסה לשאלה אם האייפון הראשון יוכל להשתמש במערכת ההפעלה iPhone OS 4; אתם יודעים, זו שמסוגלת להפעיל יותר מתוכנה אחת בו זמנית.

ג ג'ובס מציג את מערכת ההפעלה iPhone OS 4. תאריך תפוגה של שלוש שנים | צילום: רויטרס ג

כלומר, שלוש שנים בקושי לאחר השקת המכשיר, אפל מתייחסת אליו כמו אל ילד חורג. מיליוני הלקוחות שהשקיעו כסף טוב ברכישתו, צריכים מבחינתה להשקיע עכשיו את הכסף הזה בשדרוג למכשיר חדש. מה שאומר שאם אתם חושבים שההשקעה שלכם באייפון – עד 8,000 שקל בישראל – היא השקעה חד פעמית לשנים ארוכות, חשבו שוב. עוד שנתיים, והשבקון המתוכנן של אפל יעשה את שלו, ותקבלו כל תמריץ אפשרי, עדין ופחות, לרכוש מכשיר חדש.  המכשיר הראשון, אחרי הכל, הוא תמיד גרסת בטא שמטרתה לברר מה לא עובד.

העבדים הנרצעים בחנויות של אפל אומרים, כמובן, ש"זה הוגן לגמרי, שהרי הטכנולוגיה מתקדמת ומודלים ישנים נשארים מאחור". לא יודע. שמתי לב שמיקרוסופט מתכוונת לתמוך בחלונות XP, שיצאה ב-2001, עד 2014. וזאת למרות שהוא מעכב מעבר של משתמשים למערכת ההפעלה החדשה, חלונות 7. כנראה שהמוצרים של אפל אמורים להחזיק פחות. הרבה פחות.

היסטוריה מאוחרת

מוסדות ותיקים משתנים באיטיות, ומוסד פרס פוליצר – על שם ג'וזף פוליצר, שהיה אחראי להידרדרות העיתונות האמריקאית והיה בין השאר מממציאי העיתונות הצהובה, ובערוב ימיו חזר בו מחטאיו הכבדים והקציב כסף לכפרה – הוא לא חריג.

הקשישים שבינינו עשויים לזכור שאתרי חדשות עצמאיים, כאלה שאינם תלויים בעיתונים מודפסים, היו קיימים כבר לפני 15 שנים בערך, אבל השנה היתה הפעם הראשונה שבה הורשו אתרים כאלה להתחרות על פרסי פוליצר היוקרתיים, והם גם זכו בשניים.

הפרס היוקרתי ביותר, פרס פוליצר לעיתונות מדווחת, הוענק לאתר העיתונות שלא למטרת רווח ProPublica, שחשף את פרשת המתות החסד השנויה במחלוקת בבית החולים בניו אורלינס שלאחר ההוריקן קתרינה. הכתבת היתה שרי פינק, והטקסט שלה עורר הדים עצומים בארה"ב, וגרר שאלות – שאין עליהן תשובה ברורה – באשר לאתיקה המתבקשת של רופאים באזורי אסון. הפרס של פרופובליקה עורר עניין, בין השאר משום שהאתר מנסה, כמו כולם, להפוך עופרת לזהב ולמצוא את הנוסחה שתאפשר לאתרי חדשות לשרוד. הפסימיות בקרב עורכים ועיתונאים אמריקאים גדולה – 50% מאמינים שאם לא תימצא תשובה מהירה, העיתון שבו הם עובדים יקרוס.

הפרס השני הוענק לקריקטוריסט של ה-sfgate.com, מארק פיורה, על קריקטורה מונפשת, שמטבע הדברים פורסמה באתר ולא בעיתון.

משחקים במספרים 

מה הנזק האמיתי שגורמת הפיראטיות לכלכלת ארה"ב? אם תשאלו את אנשי ה-Government Accountability Office) GAO), גוף המעקב הבלתי תלוי של הקונגרס האמריקאי, תגלו שהמספרים שמעבירה תעשיית המוזיקה והסרטים במענה לתשובה הזאת היו, בלשון עדינה, לא מדויקים.

מזה שנים, אומר ה-GAO, תעשיית התוכן ניפקה מספרים מחרידים על הנזקים שנגרמים לה מפיראטיות – בין השאר, ניתן היה להאמין שבשנת 2005 לבדה היא הפסידה 2,532,423,425,876,821 דולרים. ואל תשאלו מה קרה ב-2006. אתם לא רוצים לדעת. מספיק יהיה לומר שמנכ"ל דיסני ירד לפת לחם ושמנכ"ל וורנר נראה לאחרונה מקבץ נדבות ברכבת התחתית של אלבקורקי, ניו מקסיקו. אומרים שמנכ"ל EMI נאלץ למכור כליה כדי לסגור את החודש.

ה-GAO מבהיר באופן שאיננו משתמע לשני פנים שלאף אחד אין נתונים על ההיקף האמיתי של הפיראטיות, או על היקף הנזק שהיא גורמת לתעשיות התוכן. אין ספק שיש בעיה, אבל לאף אחד אין נתונים על ההיקף שלה – לא כאלה ששווים את הביטים שהם תופסים, על כל פנים. בהחלט ייתכן שפיראטיות גורמת נזק, והדו"ח מציין שסביר שהנזק עולה על התועלת – אבל הכימות הוא בלתי אפשרי, לפחות בינתיים.

תעשיית התוכן היתה מ ז ו ע ז ע ת, כמובן.

לאף אחד אין נתונים מדויקים על הנזק הכספי שגורמת הפיראטיות, צילום: אי פי אי לאף אחד אין נתונים מדויקים על הנזק הכספי שגורמת הפיראטיות | צילום: אי פי אי לאף אחד אין נתונים מדויקים על הנזק הכספי שגורמת הפיראטיות, צילום: אי פי אי

למיטה, בפקודה

דרום קוריאה היא מקום משונה משהו, שבו משחקי מחשב מקוונים הפכו ללהיט חריג בגודלו. כבר דיווחנו על הזוג שטיפח תינוק וירטואלי והזניח עד מוות את התינוקת האמיתית שלו. זה היה מקרה איום במיוחד, אבל לא ראשון מסוגו: כבר היו מקרים של גיימרים מכורים שקרסו לתוך הצג אחרי שעות ארוכות של רביצה מולו. עכשיו מודה הממשלה שהתופעה יוצאת מכלל שליטה, ועל כן היא עוטה את תחפושת האומנת שלה ומנסה לעשות סדר בבלגן.

משרד התרבות, הספורט והתיירות הקוריאני פשוט הכריז על עוצר לילה, ויכריח את השחקנים לבלות שש שעות מטכ"ליות במיטה. או, על כל פנים, לא מול מחשב. על פי בחירתם, השחקנים יכולים לבחור אם שש השעות שלהם יהיו מחצות עד שש בבוקר, מאחת עד שבע, או משתיים עד שמונה. כך או כך, בשעת-הסינדרלה שבחרו לעצמם, החיבור שלהם למשחק יהפוך לדלעת.

כמו כן, שוקלים במשרד מזימה נוספת – כאשר יתברר ששחקן מבלה יותר מדי זמן ברצף מול משחק מקוון, ספקית הרשת שלו תאט את מהירות הגלישה שלו לזו של מהירות התגובה של דובר צה"ל. התרגיל הזה נבדק עכשיו על ארבעה משחקי תפקידים פופולריים והממשלה מתכוונת להרחיב את השטיק ל-15 נוספים. הממשלה, כמסתבר, מכירה את כל הטריקים והיא כבר עובדת על מערכת שמטרתה לזהות משתמשים קטינים שישתמשו בחיבור של ההורים. סביר שצעירים עקשנים יוכלו להפוך להאקרים ולהילחם בממשלה על זכותם להשחית את חייהם לריק, אבל לרוב האנשים אין כוח לזה. במפתיע, להוציא כמה משחקים שהתלוננו שנטפלים אליהם על לא עוול בכפם, נראה שהצעדים לא גוררים מחאה כלשהי שם. פה צעד כזה היה גורר מהפכה, או על כל פנים קבוצה בפייסבוק. 

קצרצרים

ייאמר לזכותם של הנוכלים מחבר העמים וניגריה שלעתים הם מגלים חוש הומור חריג. הגרסה החדשה של דופקה מיועדת למשתמשי תוכנת גניבת התוכן ביטורנט, והיא משחקת על הסיוטים שלהם: היא מציגה לגנב הקטן הודעה קצרה, שאומרת שהוא נתפס כשהוא שואב רכוש לא לו, ושאם הוא רוצה שלא להיגרר לבית משפט מתוקף חוק דרקוני כלשהו, יואיל וישליש לתוכנה כמה ירקרקים.

הבלוגוספירה ממשיכה לעכל את נאומו של מנכ"ל גוגל אריק שמידט בפני ועידת העורכים האמריקאית. מסתבר שמעבר לכך שהוא יילל ארוכות על כך שמקנאים בגוגל בגלל הצלחתה ושבשל כך היא נמצאת על הכוונת של רגולטורים, הוא מצא זמן גם לתקוף את הבלוגוספירה. "אם אי פעם יהיה לכם ספק בצורך בעורך עיתון", התחנף לקהל שלו, "הביטו על עולם הבלוגים. זה כל מה שאתם צריכים לראות". שמידט נמנע מלציין שגוגל היא אחת המקדמות הבולטות של בלוגים – היא בעלת הפלטפורמה הידועה Blogger – ואת העובדה המציקה ההיא, על הבלוג של פלגשו לשעבר שנעלם מהרשת והוחזר נקי מכל התייחסות לשמידט.

ההיסטריה שאחרי פיגועי ה-11 בספטמבר הביאה לטביעת הביטוי "תיאטרון אבטחה": שורה של נהלים שמטרתם לא לאבטח את האזרחים, אלא לגרום להם לחשוב שהם בטוחים. כעת טוען מחקר שחלק ניכר מכללי האבטחה שאנחנו נדרשים להם ברשת – ובעיקר סיסמאות – גם הן צורה של תיאטרון אבטחה, שמתמצה בבזבוז זמנם של המשתמשים. כשהבנק דורש ממכם, למשל, להחליף סיסמה פעם בשלושה חודשים – האם הוא חושב שה"אנלייזר" הקרוב למקום מגוריכם מחזיק בסיסמה שלכם וממתין בסבלנות שיחלפו שלושה חודשים?

נראה שביפן הלכו צעד אחד יותר מדי: המעבדה לרובוטיקה אינטליגנטית באוניברסיטת אוסקה הצליחה לפתח רובוט שנראה כמו אשה – כולל, לדבריהם, עד רמת טון הדיבור והבעות הפנים. המטרה של הרובוט היא להחליף את המזכירות שבכניסה לחברות, ובמקרים קשים במיוחד, גם אחיות בבית חולים. מחירו של הרובוט, ג'מינויד F שמו, הוא כ-70 אלף ליש"ט.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
לשם שינוי, מדובר בהחלטה הגיונית של אפל. ומייקרוסופט עושה זאת בעצמה. ובצדק.
יוסי, מעניין שאתה בוחר (כרגיל) לשבח את מייקרוסופט, רק חבל שלא בהקשר מתאים, ותוך התעלמות מהמדיניות של אותה מייקרוסופט עצמה. למה אתה לא מספר על חבילת 'אופיס ווב' (המענה של מייקרוסופט לגוגל דוקס), אותו היא צפויה להשיק בתחילת שנה הבאה?? זה מעניין, כי אותה חבילה, תרוץ *אך ורק* על גרסאות אקפלורר 7 ומעלה. ומה עם אקספלורר 6?? תמוה? לא, מבחינה טכנולוגית זה הגיוני לחלוטין. אבל לפי הלוגיקה שלך, זה בלתי נתפס, שערורייתי ובלתי מתקבל על הדעת. שכן, איך יכול להיות שמייקרוסופט עצמה זורקת לפח מוצר בו "השקענו" (קיבלנו) בעת קנייתנו את אותם חלונות XP? הרי אתה עצמך אמרת - "מיקרוסופט מתכוונת לתמוך בחלונות XP, שיצאה ב-2001, עד 2014. וזאת למרות שהוא מעכב מעבר של משתמשים למערכת ההפעלה החדשה". והנה לינק לכתבה (של כלכליסט) מיום ראשון- http://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3346624,00.html מעניין שהחלטות שכאלה לא מעלות אצלך תהיות. החלטות של אפל, לעומת זאת, הינן בהכרח משיקולים תאבי בצע.
13.04.10
12.
תוכנת גניבת התוכן שלא גורמת נזק ניתן לכימות
אי אפשר לגנוב תוכן. לכל היותר להעתיק אותו. וזה עלול (אולי) לגרום להפרת זכויות יוצרים על התוכן הזה. וכפי שמסתבר, הפרת זכויות יוצרים על התוכן הזה בכלל לא גורמת נזק (ניתן לכימות). "אין ספק שיש בעיה, אבל לאף אחד אין נתונים על ההיקף שלה" - סליחה??? אם אין נתונים על ההיקף של הבעיה, אז איך בדיוק אין ספק שיש בעיה? בואו ננסה ניסוח אחר: לחלק מהאנשים יש בעיה עם הפרת זכויות יוצרים. ולחלק מהאנשים אין בעיה עם הפרת זכויות יוצרים. בסדר, גם לחלק מהאנשים יש בעיה עם כיבוש השטחים ולחלק מהאנשים אין בעיה עם כיבוש השטחים. זה לא אומר אוטומטית שכיבוש השטחים זו בעיה.
א.כ  |  13.04.10
11.
הכותב טועה לגמרי בפסקה הראשונה על ה-iPhone:
ווינדוס XP התאים למחשבים שיצאו בשנת 2001 וכל מחשב חדש שיצא מאז יכול להריץ אותו. העידכונים של apple, כמו כל כל מכשיר סלולארי אחר- מתבססים על המכשיר עצמו ופחות על מערכת ההפעלה שלו. כל הבאגים במערכות של המודלים הישנים כבר מזמן תוקנו- יש באגים קטנים רק במודלים החדשים יותר וגם שם רוב מה שהעידכונים עושים זה להוסיף אפשרויות חדשות. המולטיטאסקינג למשל, שהעידכון החדש יוסיף למכשירים החדשים- לא יכול לפעול על דור ראשון למשל כי המעבד שלו חלש מדי וזה ייצור עומס על המערכת ויפגום בחווית השימוש. כנ"ל לגבי הרבה אופציות אחרות שהמכשיר עצמו, מבחינת החומרה שבו- פשוט לא מתאים להן. במכשירים ניידים אין שום אפשרות להחליף חומרה (במחיר נורמלי ובתמיכת החברות) ולכן מפסיקים להוציא להם עידכונים במוקדם או במאוחר. גם הדור החדיש ביותר של ה-iPhone, ה-3GS- יפסיק לקבל עידכונים בשלב מסויים כשהחומרה שלו לא תוכל לתמוך בשינויים נוספים וכל הבאגים יתוקנו.
מישהו , ישראל  |  13.04.10
10.
לכל אלה שחושבים שהם יוכלו להמשיך להשתמש במכשיר עם מערכת ההפעלה הישנה
מתכנתים לא הולכים לתחזק עשרות גירסאות תוכנה לכל אפליקציה: אחת לכל רזולוציה, אחת לכל מערכת הפעלה חדשה עם קריאות API חדשות, וכו'. במשך הזמן מספר האפליקציות למכשיר הישן יילך ויקטן, ואז לא תהיה לכם ברירה אלא לשדרג. הרי מפתח של אפליקציה חדשה לא יוציא גירסא שלה לטלפון עם מערכת ההפעלה הישנה, אם רוב הטלפונים בשוק יריצו את מערכת ההפעלה החדשה
י  |  13.04.10
לכל התגובות