אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - "עד סוף השנה הדסית תחתום על העסקאות הגדולות מאז הקמתה"

ראיון "כלכליסט" - "עד סוף השנה הדסית תחתום על העסקאות הגדולות מאז הקמתה"

מנכ"ל הדסית, אופיר שחף, מכיר את המגבלות שלו: "צריך לדעת מתי להעביר את הפיתוח לשחקן הבא בתור, שהוא בעל מומחיות גדולה יותר"

13.04.2010, 14:56 | עומר ענבר

עבור חברות בתחום מדעי החיים בישראל שילוב של פיתוח המוצר מהרעיון הראשוני במעבדה ועד למסחור תרופה עם מכירות משמעותיות, הנו חלום שהגשמתו כמעט בלתי אפשרית. זו גם הנחת היסוד שעליה מושתת המודל העסקי של הדסית ביו, חברת אחזקות בתחום מדעי החיים שהוקמה על ידי בית החולים הדסה.

מאז הנפקתה לציבור של הדסית ביו ב־2006 מעט היה ניתן לכתוב עליה. ואולם, בחודשים האחרונים החברה שוקדת על אישוש המודל שלה באמצעות חתימה על הסכמי השקעה מהותיים בחברות־הבנות.

צריך שותפות

"חברה שתגיד שהיא רוצה לפתח מוצר משלב הרעיון ועד לשלב המסחור הסופי - היא חברה במקרה הטוב או שרלטנית במקרה הגרוע. אין יכולת לקחת מוצר לכל אורך הדרך. צריך שותפות, אבל זו מתרחשת לרוב בשלבים מאוחרים", אומר אופיר שחף, מנכ"ל הדסית ביו, שכיהן כסמנכ"ל בחברה עד 2007, וכן כסמנכ"ל פיתוח עסקי בפרוטליקס בעבר. לטענתו של שחף, בחירת מודל עסקי נכון בתחום מדעי החיים נשענת על התמקדות בשלב מסוים בתהליך שבו יכולה חברה לתרום את מקסימום הערך לבעלי המניות שלה, ואחר כך להעביר את הפיתוח לשחקן הבא בתור בעל מומחיות גדולה יותר. בשלב ההעברה טמון הפוטנציאל העסקי.

בהסכם מסחור זכויות של תרופה מועברות לחברה בעלת יכולות פיתוח ושיווק בתמורה לתשלומים ותמלוגים. על פי שחף, שלב זה כולל תשלום ראשוני של 15-10 מיליון דולר. "השלב הזה, כפי שזיהינו אותו אצלנו, הוא בהכנה ובביצוע של ניסויים קליניים בשלבים ראשוניים. זוהי הנקודה שבה בעצם עוברים לליגה של הגדולים ומתחילים למשוך תשומת לב".

מאין לכם הביטחון שתהיו אטרקטיביים לחברה גדולה יותר או למשקיעים שיודעים כי בכל מקרה לא תוכלו להמשיך ולקדם את המוצר בתהליך הפיתוח בשל העלות הגדולה של הניסויים המתקדמים?

"אני כבר רואה עלייה ברמת ההתעניינות בחברה, כאשר בתיק שלנו יש כבר ארבע חברות שנמצאות בשלב הניסויים הקליניים. אני מסכים שההוכחה האמיתית תהיה היכולת למסחר את התרופות מיד לאחר קבלת תוצאות חיוביות בניסויים קליניים, ועל זה אנחנו עובדים. בעוד שנתיים מהיום חלק מהחברות יסיימו את הניסויים הקליניים ומדברות כבר בשלב זה עם שותפים פוטנציאליים, ושאר החברות כבר יהיו בתוך הקליניקה".

בינואר 2006 גייסה הדסית ביו 8 מיליון דולר לפי שווי של 15 מיליון דולר, ובסך הכל בארבע השנים האחרונות גייסה החברה כ־100 מיליון שקל, באמצעות גיוסי אג"ח וגיוסים פרטיים וציבוריים משניים. מתוך החברות והטכנולוגיה של בית החולים הדסה, הדסית ביו בחרה תשע חברות בתחומי מחקר שונים, שבהן השקיעה כחברות המרכיבות את הפורטפוליו.

"ישנם שלושה מרכיבים מרכזיים בפיתוח תרופה: המדע - החדשנות המדעית ואיכותה; התשתיות - כי גם המדע הכי טוב זקוק להן כדי להתקדם; והכסף - שני המרכיבים הראשונים לא יתרוממו בלי בלעדיו. אנחנו הוספנו את האלמנט של כספי הציבור לשני המרכיבים הראשונים. בית החולים הדסה, על 900 הרופאים והחוקרים שבו, מגיש כ־70 משפחות של פטנטים מדי שנה, שחייבים מכוח המו"פ לעבור דרך הדסית ביו. יש כאן פייפ ליין שהוא מובנה. עם כל הכבוד לחממות, הן צריכות לרוץ אחרי היזמים; לנו אין את הצורך הזה כי הם יושבים אצלנו בתוך הבית".

בגראז' אצל ההורים

"התשתיות יקרות מאוד בתחום. זה לא כמו אינטרנט ששלושה חבר'ה קונים סרבר, יושבים בגראז' אצל ההורים ועושים את הסטארט־אפ הבא. זה לא הולך ככה - אתה צריך מעבדות, ציוד יקר, בתי חיות, ואני בכלל לא מדבר על האופרציה היקרה והמורכבת של ניסויים קליניים. וכבר בשלב הראשוני צריך את הגישה לכל התשתיות הללו. בחברות אחרות הכסף שמשקיעים יזרימו יישרף מהר מאוד על כל התשתיות. אני יושב בתוך בית החולים שמחזיק 41% מהבעלות על החברה, אז כדאי לו לתת לי את כל התשתיות האלה במחיר עלות. השקיפות כחברה ציבורית והוולידציה של בית החולים נותנים משהו אטרקטיבי לשוק ההון".

ואכן, נראה כי בחודשיים האחרונים האטרקטיביות של החברה בשוק עולה לרמות חסרות תקדים. המניה נסחרת בחודשיים האחרונים במחזורי מסחר של מיליוני שקלים ביום, זאת בהשוואה למחזור של עשרות אלפי שקלים בלבד בעבר, וכן הכפילה את שווייה פי שניים באותה התקופה. מתחילת דרכה ידעה מניית הדסית ביו טלטלות רבות, כאשר הגיעה עד לתחתית הבאר ונסחרה לפי שווי של 7 מיליון שקל עוד בתחילת 2009, רק כדי לסיים את השנה במחיר הגבוה פי חמישה.

ילד שלנו מוצלח

האם אתם קרובים להבשלה של המודל העסקי שיגלם מעבר לא רק לביצוע של ניסויים קליניים נוספים, אלא של חתימה על הסכמי מסחור?

"חלק מהאסטרטגיה ופיתוחה זה לא להיות המשקיע היחיד שתומך פיננסית בחברות. חשוב לנו להביא ולידציה חיצונית באמצעות השקעות. זה כמו שהורה אומר על ילדו שבגן שהוא הכי מוכשר, מוצלח ויפה. בשלב מסוים ההורה רוצה שהמורה תגיד גם שהילד שלו אכן מוצלח. אנחנו נמצאים בשלב הזה.

"אנחנו מקיימים מו"מ מאוד מתקדם עם חלק מהחברות שלנו, חלקו דווקא עם החברות שלא נמצאות בניסויים קליניים, והציגו תוצאות פרה־קליניות משכנעות ומשכו משקיעים פוטנציאליים מהשורה הראשונה. אני מקווה שנודיע על העסקה הראשונה בתקופה הקרובה - תוך השקעה נוספת בחברות במסגרת הסכמים פוטנציאליים. אף על פי שנדולל - אני מעוניין להגן על האחזקות שלי".

שיחות ההשקעה בחברות־הבנות מבוססות?

"הדברים נזילים ויכולים עוד להשתנות. אנחנו עדיין נמצאים עמוק בבדיקות נאותות בשלב זה. עד סוף השנה אני מקווה שייסגרו כמה עסקאות מהגדולות ביותר שהבאנו מאז הקמת החברה".

לבית החולים המנדט למסחר את כל הקניין הרוחני של 900 החוקרים והרופאים שפועלים אצלו. לדברי שחף, בעבר הגיעה הדסית ביו למצב שבו יש לבית החולים 40 חברות סטארט־אפ מוקדמות עם עובד או שתיים - הממתינות לחברות גדולות יותר שיגיעו לרכישת פטנט.

"הגישה הזאת כבר לא עובדת. כל שחקן - בין אם שותף אסטרטגי או אחר - רוצה לראות משהו יותר מתקדם, יותר בשל. לא מספיק כבר לבוא עם נייר פטנט מהודר. לשם כך צריך כסף, ולכן החליטה הדסית ביו כבר בשנת 2005 לצאת להנפקה ציבורית של חלק מהנכסים שלה".

תגיות