אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל רציו: "יש עוד מקום לספק גז טבעי נוסף" צילום: אוראל כהן

מנכ"ל רציו: "יש עוד מקום לספק גז טבעי נוסף"

יגאל לנדאו מביע אופטימיות בכנס ת"א 100 Live של "כלכליסט" ואקסלנס: "הביקוש לגז יגדל תודות למתקני התפלת מים והפקת אנרגיה חלופית". יוסי לוי מנכ"ל ישראמקו אמר בכנס כי "מאגר תמר יכול יכול לספק את תצרוכת הגז בישראל ב-25 השנים הבאות". מנכ"ל דלק קידוחים צביקה גרינפלד הוסיף כי "יש לחכות לתוצאות המבחנים בתמר"

13.04.2010, 19:20 | שניר הנדלר, סיון איזסקו וגילעד נס

בניגוד ליצחק תשובה, שטען לפני מספר חודשים שהגז שיופק מול חופי ישראל יספק את צרכיה של המדינה בעשורים הקרובים, יגאל לנדאו, מנכ"ל חברת החיפוש רציו, מאמין שיש עוד מקום לספק נוסף. "אנחנו מאמינים שצריכת הגז בישראל תעלה בעתיד, בין השאר כתוצאה ממתקני התפלת מים והפקת אנרגיה חלופית שיוקמו כאן", אמר היום (ג') לנדאו בכנס ת"א 100 Live של "כלכליסט" ואקסלנס.

לדבריו, החברה מקווה לקבל עד סוף הרבעון הנוכחי אינדיקציות לגבי הימצאות גז באתר "לוויתן", המצוי בסמוך לאתר "תמר", שכזכור הניב בשורות טובות למחפשי הגז. "השקעה של כ-15 מיליון דולר ברשיונות לטכנולוגית מיפוי השטח, המהווה כ-10% מההוצאה הצפויה לקידוח, מאפשרת לנהל טוב יותר את הסיכון בתחום שבו לא ניתן להבטיח ודאות", אמר לנדאו.

לאחרונה קיבלה רציו היתר ממשרד התשתיות לחיפוש באתר "גל", המצוי כ-150 ק"מ מערבית לנתניה, וסמוך לאתר "לוויתן". שטחו של אתר גל עומד על כ-1.77 מיליון דונם, והחברה צפויה לסיים סקר סייסמי שיניב אינדיקציות להימצאות גז עד לחודש נובמבר הקרוב. לנדאו אמר היום כי החברה תשקול להכניס שותפים נוספים לרישיון זה, במיוחד שותפים שהצטרפו לחברה במיזמים קודמים שהצליחו. "בסוף 2008 המצב הכלכלי היה כזה שבו היינו כמעט לבדנו בסיכון והתנהלנו בחשש, אבל היום, עם 200 מיליון שקלים בקופה, אנחנו מרגישים בטוחים הרבה יותר".

מנכ"ל ישראמקו: "פיתוח דלית - לא כרגע"

יוסי לוי מנכ"ל ישראמקוסקר היום בכנס ת"א 100 Live את ההתפתחויות האחרונות בשוק הנפט והגז. לוי ציין את פרויקט תמר שהתגלה לפני כשנה בו מחזיקה ישראמקו והסביר: "זהו מאגר הגז הגדול ביותר שנמצא בישראל והשני בגודלו שנמצא בעולם במהלך שנת 2009". לדעתו, "מאגר זה יכול לספק את תצרוכת הגז בישראל ב-25 השנים הבאות".

תגלית נוספת עליה דיבר לוי היא תגלית דלית. זו לדעתו, "קטנה יותר מתמר אך גדולה במונחים ישראליים". עוד הוא הוסיף כי "אנחנו לא מתכוונים לפתח את תגלית דלית כרגע אלא רק בעתיד".

לוי ציין כי בכוונת ישראמקו לבצע שלושה קידוחים נוספים בעומק הים. קידוחים אלו, לדבריו, יחוברו באמצעות צנרת למתקן יבשתי ומשם למערכת ההולכה הארצית לצרכני הגז. "פיתוח זה הוא תת ימי שיעשה בקרקעית הים" הוא הוסיף.

לוי דיבר גם על שוק הגז בישראל ואמר שחוץ מהגז במאגר תמר ודלית, ישנו גז נוסף במאגר מרי שהולכות וקטנות לדבריו. לוי אינו צופה בעיתיות בהולכת הגז ומסביר: "אנחנו נמצאים היום במצב שמערכת ההולכה של הארצית קיימת ואין בעיה להגיע למרכזים התעשייתיים ותחנות הכוח של מדינת ישראל". לסיכום אמר לוי כי "ישראמקו אינה מסתפקת בקידוחים בישראל והיא מתכוונת להמשיך בקידוחיה בארה"ב".

"צריך לחכות לתוצאות המבחנים הססמיים"

אחריו בכנס דיבר צביקה גרינפלד, מנכ"ל דלק קידוחים. לדבריו, החברה פועלת בתחומים מרתקים: ים תטיס, תגלית תמר ורישיונות נוספים - "אנחנו מקווים למצוא אתרים נוספים שימצאו ראויים לקדיחה לאחר שנקבל את הדוחות הססמיים כאשר עיבוד הנתונים לוקח זמן רב" אמר גרינפלד. הוא הוסיף כי "יש מבנים גדולים מאד באזור תמר אבל צריך לבדוק אם אכן יש שם גז ונפט".

"אנחנו עוסקים כיום בתכנון פיתוח שדה תמר בעלות מוערכת לכלל השותפים של כ-2.8 מיליארד דולר – סכום שכולל הוצאות בלתי צפויות. קידוח תמר הוא קידוח מאד עמוק. עומק מים של 1680 מטר ועומק כולל (כולל שכבת חול) של 4,900 מטר. על מנת להבין את ההיקפים מדובר בשטח שדה גז בגודל העולה על שטחה של גוש דן" אמר גרינפלד והוסיף כי "קדחנו בתמר שני קידוחים ואנחנו מתכננים לקדוח עוד כשלושה קידוחים על מנת להשלים את מערך ההפקה".

"ההשקעות שבוצעו בים תטיס הסתכמו עד כה ב-472 מיליון דולר" ציין מנכ"ל דלק קידוחים. "ככל שמפיקים יותר מקידוח ים תטיס כמות הגז הולכת ופחתת וכך גם לחץ הגז. לכן אנחנו מקימים היום מערכת יניקה. תגלית ים תטיס הורידה את מחירי החשמל בישראל – דבר שהיטיב עם כולם" ציין גרינפלד.

תגיות