אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך ללמד את הילד לחסוך? צילום: .shutterstock

איך ללמד את הילד לחסוך?

בני בן 15, ובקרוב משתחררת תוכנית חיסכון שעשינו לו. הבעיה: אנחנו מפחדים שיבזבז הכל. מה לעשות?

15.04.2010, 09:58 | דן אריאלי

בני בן 15, ובקרוב משתחררת תוכנית חיסכון שעשינו לו. הבעיה: אנחנו מפחדים שיבזבז הכל. מה לעשות? האם לקחת את הכסף אליי כך שבכל פעם שיזדקק לכסף יצטרך לבקש ממני, או האם לסמוך על כך שעם קבלת הכסף תבוא האחריות?

אבי

אבי היקר,

דבר ראשון, אני שמח מאוד שלבנך יש כסף. לגבי ההצעות שלך - אני לא חושב שזה רעיון טוב לסמוך על בני 15. תכנון לטווח הארוך אינו טבעי לבני אדם בכלל, ונדיר אצל בני נוער בפרט. גם אם לפעמים עם הכסף באה אחריות, אי אפשר להיות בטוחים שזה יתגשם עם הבן שלך, ולא נראה לי שכדאי לפתות אותו כדי ללמד אותו לקח.

הרעיון שאתה תחזיק בכסף ותחליט עבורו מתי הוא יכול להשתמש בו ומתי לא דווקא נשמע לי סביר יותר: מה שיקרה זה שהבן יצטרך להסביר לך בכל פעם לכמה כסף הוא זקוק ועל מה הוא רוצה להוציא אותו, וכך תוכלו לדבר על המשמעות של כסף, למה זה טוב וכמה כסף צריך ולא צריך.

אבל יש לי הצעה שלישית. הסיבה שאנשים בכלל - ולא רק ילדים בני 15 - מסוגלים לבזבז כסף ולהתרושש היא שקשה לחשוב על כסף. קשה להבין את ההשפעה שלו. כשאתה קונה ספר, אתה לא מסוגל לדעת מה לא תצליח לקנות בעתיד כיוון שקנית את הספר הספציפי הזה. קשה לנו להבין הרבה החלטות שאנחנו עושים לגבי הכסף שלנו.

איך ללמד את הילד לחסוך?, צילום: .shutterstock איך ללמד את הילד לחסוך? | צילום: .shutterstock איך ללמד את הילד לחסוך?, צילום: .shutterstock

בניסויים שאנחנו עושים אנחנו מגלים שכדי לעזור לאנשים לחשוב על כסף צריך לשאול אותם איך הם רוצים לחיות. כלומר, לא לכמה כסף הם זקוקים, אלא מה הם רוצים לעשות ביתר חייהם. אני חושב שדרך להשפיע על בנך היא לשבת ולומר לו: "הנה סכום כסף, מה תרצה לעשות בו?". אולי הוא רוצה לטייל, אולי הוא רוצה לקנות אוטו, או אפילו דירה. תן לו לדבר על החלומות והמטרות שלו, להווה ולעתיד, ואז הראה לו את המחיר של כל חלום, וצור יחד איתו חשבון קטן לכל אחד מהם. יחד עם בנך, חלק את הכסף בין החשבונות האלה. אני חושב שאם בנך יגדיר בעצמו מה הוא רוצה להשיג, יבין ממך כמה זה עולה וישתתף בכתיבת התוכנית להגשמת המטרות שלו, הוא גם יבצע אותה.

הכותב הוא חוקר כלכלה התנהגותית ומחבר רב המכר "לא רציונלי ולא במקרה"

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
אני באותה דילמה ואף קשה יותר
נקודה שלא הועלתה במאמר, ושנחשפתי אליה לאחרונה מכיוון שרציתי לשנות את תוכנית החסכון היא כדלקמן ואף אבסורדית ביותר. 1. אנו ההורים פותחים בתמימות תוכנית חסכון לילדים על שמם של הילדים. 2. פקידי הבנק לא מעבירים לידיעתך, שברגע שפתחת תוכנית חסכון ע"ש הילד, אין לך כל סמכות על התוכנית הזו וכי אינך יכול למשוך את הכספים לבעלותך. עד שהילד מגיע לגיל 18 ואז הכל שלו. אני חוזר שוב למען אילו שמסרבים להאמין. כסף שלכם (כזה שעבדתם בשבילו) וחוסכים עבור הילד שלכם בחסכון ע"ש. אסור לכם לגעת בכסף ואף אחד לא יתן לכם את הכסף בלא אישור בית משפט. נשמע הזוי? אז לא! זו המציאות. לכן הורים יקרים. תפתחו תוכניות חסכון על שמכם וכשמגיע הרגע לתת לילדים. תנו!
אלי , רעננה  |  17.04.10
9.
עכשיו קצת מאוחר מידי - אתה לא חושב ?
היית צריך לחנך אותו לחשיבה פיננסית נכונה הרבה לפני שאתה נותן לו סכום כסף גדול. כבר מגיל 8-9 (ואפילו לפני) צריך להתחיל לחנך לחשיבה פיננסית נכונה. צריך לתת לילד דמי כיס של מספר שקלים בשבוע/חודש, ולהגיד לו שהוא יכול לעשות עם הסכום מה שהוא רוצה. לתת לו את האופציה לקנות עכשיו ארטיק, או לחסוך את הכסף (=לדחות סיפוקים) ולקנות אחרכך מכונית על שלט או בובה או נגן מוסיקה. כך הילד לומד שלכסף יש ערך, ושאפשר וצריך לדחות סיפוקים כדי להשיג משהו גדול יותר.
17.04.10
8.
מהניסיון שלי...
כשנולדנו, הורי פתחו לי ולאחיותי תוכניות חיסכון דומות. תמיד ידענו שהן שם ושהן יהיו נזילות עבורנו בגיל מסוים. תמיד גם ידענו שהמטרה שלהן התוכניות יועדו הן להוצאות הבאמת חשובות/משמעותיות בחיים, כמו: לימודים, חתונה, רכישת דירה, פתיחת עסק וכד'. היום, כולנו עברנו את גילאי ה-20 וה-30. אף אחת מאיתנו עדיין לא השתמשה בתוכניות הללו. כולנו הגדלנו את רווחינו בהן ומתעתדות לקנות בכסף זה דירות. פינוקים, רכישות גדולות כקטנות ונסיעות לחו"ל- הרווחנו בעמל כפינו. לדעתי, צריך לשבת עם הילד ולהסביר לו את המצב. לחשוב ביחד על חשיבות הכסף והמטרות לשימושו, ואפילו על אפיקי חיסכון נוספים להמשך (קרנות נאמנות, פק"מים, מק"מים וכ'ו), על מנת להגדיל את חסכונותיו ליום קריאה. במקביל, חשוב לעודד את הילד לחשיבה ועצמאות כלכלית. לעודד אותו לעבוד (לפחות בחופש הגדול),ואפילו לחסוך אחוז מסוים ממשכורתו ולצרף לחסכונות שאתם יצרתם עבורו. כך הוא גם יבין מה היא משמעותו של הכסף, כמה קשה להרוויחו, ולדעתי- ישכיל יותר להשתמש בחסכונותיו. עכשיו או בעתיד. בהצלחה ושבת שלום
מיכל , מרכז  |  17.04.10
7.
שלא תעיז לטעות
מבוגרים רבים אינם יודעים לשלוט בכספם ומבזבזים אותו לאו דווקא על שטויות אך גם לא על דברים שחייבים אז בוודאי שנכונים הדברים לגבי ילד בן 15. הצעתי היא לסגור הכסף עד החתונה ו"לנגוס" רק לטובת דברים שצריך(רשיון רכב, דמי כיס לצבא וכו'). כשיתחתן ויקבל לידיו סכום ששווה ערך ל 20% מערך הדירה כמו שהבנק דורש אז יהיה לו קל בשארית חייו.
גולן , צפון  |  17.04.10
לכל התגובות