אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך בושם גורם להפרעת קשב? צילום: .shutterstock

איך בושם גורם להפרעת קשב?

פתלאטים: פלא תעשייתי שמסכן מיליוני ילדים

15.04.2010, 09:58 | שרון מועלם

לפעמים לא צריך הרבה כדי שהחיים ישתנו מקצה לקצה. ושינויי חיים קיצוניים אינם חייבים לבוא בפתאומיות. לפעמים הם אטיים, שקטים ובלתי נראים. צפייה בילד שגולש לאטו אל התסמינים הקלאסיים של אוטיזם, למשל, היא מסע כזה, שאף הורה לא רוצה לצאת אליו. אבל עוד ועוד הורים מוצאים את עצמם שואלים "למה רוני?" או "למה נועם?" - לפי נתונים של ממשלת ארצות הברית, שיעור הילדים האוטיסטים במדינה זינק מאז 2002 ב־57%, וכיום אחד מכל 110 ילדים אמריקאים מוגדר כאוטיסט.

בין אם האוטיזם אכן מתפשט כמגיפה, ובין אם אנחנו פשוט ערניים יותר לתופעה ומייחסים יותר תסמינים ל"רצף האוטיסטי", מדובר במצב שהגורמים לו עדיין לוטים בערפל. ידוע שההפרעה הולכת ונעשית ברורה יותר עם הזמן - זה ניכר כשמסתכלים בסרטים ישנים מחגיגות משפחתיות ורואים את השינוי בהתנהגות לאורך השנים. וידוע שכמו במצבים אחרים שכרוכים במחלות ילדות, ההורים לעתים מרגישים אחראים. אבל בניגוד להרבה מקרים אחרים, המחקרים האחרונים שעוסקים באוטיזם מגלים שיש מידה של צדק בתחושת האחריות של ההורים.

באחרונה מתברר שאוטיזם נובע פחות מתורשה ויותר מסביבה. ישנו כימיקל מסוים, שמגע איתו משפיע על התפתחות ילדים ושיכול לגרום להפרעות התנהגות להתפתח אצלם. הכימיקל הזה כבר נחשב בארצות הברית לאויב הציבור מספר אחת, אף שהוא עדיין נמצא בכל מקום סביבנו - וסביבכם. קוראים לו פתלאט.

האם בושם גורם להפרעת קשב?, צילום: .shutterstock האם בושם גורם להפרעת קשב? | צילום: .shutterstock האם בושם גורם להפרעת קשב?, צילום: .shutterstock

פתלאטים הם החומרים שמעניקים את הגמישות לצעצוע הפלסטיק הרך שזה עתה קניתם לאוצר הקטן שלכם, כדי שיוכל ללעוס אותו כשצומחות לו השיניים. יצרני צעצועים אוהבים את הפתלאטים, כיוון שהם מקנים לפלסטיק גמישות, שקיפות ועמידות לאורך זמן. הרבה ממשלות בעולם, מצד שני, פחות אוהבות את הפתלאטים ומנסות להגביל את כמותם בחפצי פלסטיק כגון פטמות לבקבוקי תינוקות וצעצועי נשיכה.

אבל מי שמתכוון להסתמך על הממשלות או סתם להשליך את צעצועי הפלסטיק מהבית יופתע לרעה. מחקר שנערך לאחרונה בבית החולים מאונט סיני בניו יורק העלה שחשיפת הילדים לפתלאטים מתחילה עוד בתקופת ההיריון, ושקשה מאוד להימנע ממנה. אנחנו טובעים בים של פתלאטים, והם מלווים אותנו ממש מהרגע שאנחנו נכנסים למקלחת בבוקר.

סקירת פתלאטים חלקית: רצפות הוויניל החדשות מהשיפוץ, יש; ג'ל רחצה לתינוקות, יש; מוצרי קוסמטיקה, יש; ויטמינים, יש; בושם, יש; שקית סנדוויצ'ים, בהחלט יש. וגם בווילון באמבטיה יש. מגע ממושך עם פתלאטים עלול לשבש את מערכת ההורמונים הטבעית של הגוף. עדיין לא ברור כיצד בדיוק, אך כשמדובר בהורמונים, התערבות קטנה משנה הרבה. חשבו על גלולות למניעת היריון. הרכיב הפעיל בהן מזערי, אך משתלט בקלות על מחזור הרבייה.

ובפתלאטים רגע הלידה כבר עלול להיות מאוחר מדי. אפילו קרם שאם תמימה מורחת על בטנה ההריונית עשוי להגדיל את הסיכון לכך שתינוקה יפתח הפרעות קשב והתנהגות היפר אקטיבית (ADHD), ולפי מחקר שבדי שבחן כ־5,000 ילדים שגדלו בבתים עם רצפת ויניל – יש גם סיכון גדול יותר לפיתוח הפרעות אוטיסטיות.

זמן החשיפה הקריטי הוא שלושת החודשים הראשונים של ההיריון, אך הסיכון מלווה את הילדים לכל אורך שנות החיים הראשונות. זוהי התקופה שבה נסללת מערכת הכבישים הנוירונית שבגוף, ושיבושים בסלילה עשויים להוביל לשינויי התנהגויות רבים. כל הדרכים, אומר הפתגם הלטיני, מובילות לרומא. בינתיים אנחנו ממשיכים לגלות לאן מובילות אותנו ההרפתקאות במוצרים תעשייתיים רוויי כימיקלים.

הכותב הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב המכר "דווקא החלשים שורדים"

שאלות לשרון מועלם: asksharon@calcalist.co.il

תגיות