אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פותח חשבון: חיים חדשים לאליהו? צילום: שחף קיהן

פותח חשבון: חיים חדשים לאליהו?

גם אם יתמנו דוד ברודט, אהוד שפירא או אפרים צדקה לתפקיד היו"ר, הרי שאם אליהו יקבל היתר שליטה בלאומי - הוא יוכל למנות יו"ר חדש

15.04.2010, 07:25 | תומר זלצר
"המירוץ לראשות בנק לאומי הוא, ללא ספק, ההצגה הכי טובה בעיר", אמר אתמול ל"כלכליסט" בכיר במערכת הבנקאית. לרשימת כוכבי ההצגה הזו נוסף אתמול במפתיע שם חדש: השר לשעבר חיים רמון.

בשנים האחרונות אליהו מכהן כיו"ר אליהו אחזקות ואליהו חברה לביטוח ומעביר יותר ויותר סמכויות לשני בניו - ישראל ועופר. אליהו מתרכז בהגשמת חלומו הגדול: להיות בעל השליטה בבנק לאומי, הבנק שייסד חוזה המדינה בנימין זאב הרצל בסוף המאה ה־19 (אז בשם "אוצר התיישבות היהודים").

תסריט החלומות של אליהו

ההיכרות בין אליהו לרמון נמשכת כבר שנים, וכעת החליט אליהו להיעזר ברמון כדי לגבש גרעין שליטה, שיאושר על ידי בנק ישראל. "המטרה היא לגבש גרעין שליטה במהירות. על כן, השותפים הפוטנציאליים הם גופים מוסדיים, שהליך האישור שלהם בבנק ישראל מהיר יותר מאשר אנשים פרטיים", אמרו אתמול בסביבת אליהו.

זהו "תסריט החלומות" של אליהו: המדינה מוכרת את אחזקותיה בבנק לאומי מוקדם ככל האפשר, אסיפת בעלי המניות נדחית לסוף אוקטובר ואליהו מגיע אליה כבעל היתר שליטה בבנק לאומי. מדובר בלוח זמנים קצר ביותר, שנראה כרגע כמעט בלתי אפשרי.

הבחירה של אליהו ברמון לתפקיד מרכז המגעים לגיבוש גרעין שליטה הפתיעה אתמול רבים. אולם, רמון הוא פוליטיקאי משופשף, שהרכיב ופירק קואליציות ושעל שמו רשומים מהלכים ודילים שונים ומשונים - מ"התרגיל המסריח" ב־1990, דרך הניצחון בבחירות להסתדרות בראשות תנועת "חיים חדשים" ב־1994, ועד הקמת תנועת קדימה ב־2005.

בחודשים הקרובים יצטרך רמון לנווט בין בנק ישראל, משרד האוצר ובעלי המניות של בנק לאומי כדי לסייע לאליהו להפוך לבעלים של בנק לאומי. אם רמון יצליח לעמוד בלוח הזמנים האופטימלי של אליהו, יהיה מדובר בהישג של ממש.

מהלך שעלול לחזור כבומרנג

עם זאת, האפשרות הסבירה יותר שנראית כרגע היא שדירקטוריון בנק לאומי יסרב לבקשתו של אליהו לדחות את האסיפה. במקרה כזה יצטרך אליהו להחליט אם הוא פונה לבית המשפט או שהוא מוותר ומאפשר לאסיפה הכללית להתכנס ב־2 ביוני. גם אם כתוצאה מכך יתמנו דוד ברודט, אהוד שפירא או אפרים צדקה לתפקיד יו"ר הבנק, הרי שאם אליהו יקבל היתר שליטה בלאומי מבנק ישראל - הוא יוכל למנות יו"ר חדש.

אם הדירקטוריון יקבל את בקשת אליהו, המדינה לא צפויה להתחיל למכור את מניותיה כבר בחודש יוני, כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", אלא להמתין עד לאחר בחירת הדירקטורים. במובן זה, הבקשה של אליהו - אם תתקבל - עלולה להפריע ליציאת המדינה מהאחזקה בבנק, שלה מטיף אליהו ללא הרף בחודשים האחרונים.

הודעת אליהו מאתמול היא האחרונה בשורה של מהלכים שנקט מאז הודיע ב־11 בינואר כי הוא מציג את מועמדותו של נגיד בנק ישראל לשעבר דוד קליין לתפקיד דירקטור. קודם לכן קיבלה עמדת אליהו, שלפיה למדינה אין שליטה בבנק לאומי, הכרה ציבורית בתשקיף שפרסם הבנק. בכל המהלכים האלה מאותת אליהו לבנק ישראל כי הוא בהחלט גורם אקטיבי ומשפיע בבנק לאומי - לקראת המהלך הגדול שלו: בקשת היתר השליטה.

תגיות