אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המרוויחים מהאפר הוולקני: חברות הרכבות ובתי המלון בנמלי התעופה צילום: רויטרס

המרוויחים מהאפר הוולקני: חברות הרכבות ובתי המלון בנמלי התעופה

רכבות היורוסטאר עמוסות, ונסו למצוא מקום במלון בהית'רו. חברות התעופה יפסידו הכנסות בכמיליארד דולר ו-6 מיליון נוסעים יסבלו

16.04.2010, 18:20 | יסמין גיל

מדובר בהפסקת פעילות המטוסים המסחריים הגדולה ביותר מאז אירועי הטרור ב-11 בספטמבר, 2001, כך מדווחים בתקשורת העולמית, על השפעת התפשטות האפר הוולקני בשמי אירופה. על פי העדכון הרשמי האחרון של ארגון הבקרה האווירית האירופי (EUROCONTROL) משעות הבוקר, ההערכה היא שכ-11 אלף טיסות יופעלו היום בשמי אירופה, לעומת 28 אלף ביום רגיל - פחות מ-50%. אתמול פעלו 20,334 טיסות.

בהודעת הארגון מצוין עוד כי המרחב האווירי אינו מאפשר פעילות מסחרית של טיסות באירלנד, בריטניה, בלגיה, הולנד, דנמרק, שוודיה, נורווגיה, פינלנד, אסטוניה, צפון צרפת כולל כל נמלי התעופה בפריז, חלקים בגרמניה כולל דיסלדורף, קלן, המבורג, ברלין ופרנקפורט, וחלקים בפולין, כולל המרחב האווירי של ורשה.

על פי הערכות הארגון, ענן האפר הוולקני ימשיך לנוע לכיוון מזרח ודרום-מזרח אירופה וההשפעה שלו תימשך לפחות עוד 24 שעות. הערכה אחרת, אופטימית פחות, שמתפרסמת באתרי חדשות שונים בעולם, מדברת על חשש משיבושים שיימשכו מספר שבועות.

על פי סוכנויות הידיעות, גם כשיחודשו הטיסות, ייקח ימים עד שחברות התעופה יחזרו ללוח הטיסות הרגיל שלהן. ישנה הערכה שחברות התעופה צפויות להפסיד מיליארד דולר הכנסות בעקבות ביטול הטיסות בתוך אירופה, לאירופה וממנה. הערכה נוספת היא שכשישה מיליון נוסעים יושפעו מביטול הטיסות, לרבות נוסעים לישראל וממנה.

אלא שגם בכאוס המוחלט ששורר בתעופה האזרחית האירופית, יש מי שמרוויח מהעניין: כך למשל, אתר החדשות הבריטי Travolution מדווח שאתמול נרשמה עלייה של 96% במספר הביקורים של אזרחים בריטים באתרי אינטרנט של תעופה, בהשוואה לזמן רגיל.

אתר CCF online הבריטי מדווח על "הצפה" של שיחות טלפון אל מרכזי השירות של חברות הרכבות והמעבורות בבריטניה, מצד נוסעים שטיסותיהם בוטלו ומחפשים תחבורה אלטרנטיבית. על פי אותה ידיעה, מדובר בעלייה של 70% בפניות לחברות הללו, כאשר גם בחברת הרכבות יורוסטאר מדווחים על נסיעות עמוסות במיוחד. באתר האינטרנט של שירות הרכבות המקשרות בין לונדון לפריז ולבריסל, נכתב: "בעקבות השיבושים בתנועה האווירית באירופה, רכבות היורוסטאר עמוסות במיוחד. נבקש שתגיעו לתחנות הרכבת רק אם יש בידיכם הזמנה מאושרת לנסיעה".

המגזין הבריטי BigHospitality, מדווח כי המלונות בנמלי התעופה ברחבי בריטניה נמצאים בתפוסה מלאה. כך למשל, מצוטט בידיעה זו מנהל מלון רדיסון בנמל התעופה הית'רו שבלונדון, גאבין סנדרס, שאומר: "חלה עלייה דרמטית במספר החדרים שהוזמנו ביומיים האחרונים ואנו מלאים לגמרי בסוף השבוע".

רשות התעופה האזרחית הבריטית (CAA), פירטה באתר האינטרנט שלה את זכויות הנוסעים שטיסותיהם בוטלו: "אם טיסתכם בוטלה אתם זכאים להזמנה מחודשת לטיסה חלופית, או להחזר כספי. אם שהיתם בנמל התעופה בזמן שנודע לכם על ביטול או עיכוב הטיסה, ייתכן ותהיו זכאים לארוחה, לשיחת טלפון ובמידת הנדרש גם ללינה במלון או להסעה למלון". יחד עם זאת מצוין, "מכוון שהשיבושים אינם בשליטת חברות התעופה, אין חובה למתן פיצוי כספי מידי".

על פי לוח ההמראות והנחיתות של רשות שדות התעופה, בוטלו עד שעות הצהריים היום, טיסות של אל על בקווים לבודפשט, בריסל ולונדון; ישראייר, בקו לברלין; אייר פראנס, פריז; KLM, אמסטרדם; בריטיש איירווייס, לונדון; jet2.com, מנצ'סטר; בריסל איירליינס, בריסל; ולוט, בקו לוורשה וממנה. הנוסעים מתבקשים להתעדכן ישירות מול חברות התעופה. מדוברות אייר פראנס-KLM בישראל נמסר כי גם מחר, יום שבת, בין השעות 10:00-13:00, ניתן יהיה להתקשר למוקד הטלפוני של החברה בארץ ולהתעדכן.

בתוך כך, מרווחים נוספים הם כנראה התושבים שגרים בסמוך לנמלי התעופה המושבתים באירופה, ובראשם הית'רו שבלונדון. בהיעדר יום הכיפורים כחג רשמי בממלכה הבריטית, הטיסות באזור נמל התעופה השני בעומסו בעולם - עניין של 37 אלף המראות ונחיתות בממוצע מידי חודש - הן חיי השגרה, 365 ימים בשנה.

מי שפחות נהנות מהמצב הן כמובן חברות התעופה. בחודש שעבר הייתה זו שביתת דיילי בריטיש איירווייס שהביאה לירידה בתנועת הנוסעים האוויריים מלונדון ואליה; בדצמבר 2009 נמלי התעופה באירופה וגם בארה"ב נסגרו בשל תנאי מזג האוויר הקשים; בשנה שעברה התעופה המסחרית העולמית התמודדה גם עם מגיפת שפעת החזירים, שהביאה לביטולי טיסות בעיקר למקסיקו; וזה כמובן מצטרף להשפעות המשבר הכלכלי שהביא לירידה בתנועת התיירות בעולם.

תגיות