אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת הולילנד: איפה היתה נחמה רונן? צילום: אלכס קולומויסקי

פרשת הולילנד: איפה היתה נחמה רונן?

בטיוטת כתב התביעה של עד המדינה בפרשת הולילנד נטען כי מנכ"לית משרד הגנת הסביבה לשעבר, נחמה רונן, קיבלה 107 אלף שקל בתמורה לקידום האינטרסים של היזמים אחרי פרישתה מהמשרד. רונן מכחישה

18.04.2010, 07:03 | רויטל חובל

גם המשרד להגנת הסביבה לא יוצא נקי מפרשת הולילנד. על פי טיוטת כתב התביעה בפרשה, שגיבש עד המדינה ששמו טרם הותר לפרסום ושעליה נסמכת חקירת הפרשה בשלב זה, חברת הכנסת לשעבר ומנכ"לית המשרד להגנת הסביבה לשעבר נחמה רונן קיבלה תשלום של 107 אלף שקל מיזמי פרויקט הולילנד. לפי החשד, רונן קיבלה את הכספים אחרי שסיימה את תפקידה במשרד, וזאת, בתמורה להסרת מכשול שהציב המשרד בפני הפרויקט.

זמני כהונתה של רונן במשרד אינם תואמים את מועדי הענקת ההקלות בתחום הסביבתי לפרויקט הולילנד. רונן שימשה כמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה בשנים 1996–1999, תחת השר רפאל איתן (רפול). בתקופה זו עבדו במשרד על אישור פרויקט הנדל"ן הירושלמי הגדול. מעורבותו של המשרד בפרויקט נגעה בעיקר למשטר הרוחות בבניין הגבוה. במשרד חששו כי במקום ייווצר מסדרון רוח שבו תורגש עוצמת רוח חזקה ביותר, אשר תשפיע על השכונות שמתחת לפרויקט. כאשר אושרה תוכנית הפרויקט ב־1999 הוכנס לתוכה כתנאי ביצוע מדידות עוצמת הרוח במקום. אלא שבמסגרת שינויים שנערכו בתוכנית אחרי תקופת עבודתה של רונן במשרד, בשנים 2001 ו־2005, נעלמו התניות משרד הגנת הסביבה בעניין הרוח.

בטיוטת כתב התביעה של עד המדינה נטען כי את הכספים קיבלה רונן לאחר סיום כהונתה במשרד, כאשר הועסקה כיועצת סביבתית ליזמי הולילנד. בטיוטת כתב התביעה לא צוין מתי הועסקה רונן, והיא מכחישה את הדבר. עם זאת, בשנת 2007 היא הועסקה כיועצת סביבתית על ידי שמואל דכנר, מנציגי יזמי הולילנד וחברת הזרע בפרויקט חירייה. הסכום שקיבלה דומה לסכום שננקב בטיוטת כתב התביעה.

פרויקט הולילנד, צילום: שלומי כהן, ידיעות ירושלים פרויקט הולילנד | צילום: שלומי כהן, ידיעות ירושלים פרויקט הולילנד, צילום: שלומי כהן, ידיעות ירושלים
דלת מסתובבת לפרופסורים

 

נושא משרה בכיר במשרד להגנת הסביבה, אשר היה מוביל המתנגדים בעת אישור תוכנית הולילנד, סיפר ל"כלכליסט" כי תחת ניהולה של רונן שררה במשרד אווירה של מתיחות בכל הקשור לפרויקט הולילנד. "היזמים ניסו לקעקע את הדרישות המקצועיות שלנו כל הזמן והלחץ היה טוטאלי. במשרד עשו לי בירור, אבל לא הורו לי להסיר את הדרישה. האווירה בשיחות עם אנשי השר איתן ועם נחמה לא היתה נעימה. היינו מאוימים. ידענו שאנחנו יכולים להפסיד את העבודה בגלל זה".

הבכיר מבהיר כי "אף פעם לא קיבלנו הנחיה ברורה להסיר את התנגדותנו. אבל נחמה חשבה שאנחנו עושים יותר מדי בעיות". עוד הוא מספר כי מבחינת הקצאת שטחי ציבור במסגרת הפרויקט "נהוג ש־40% מהשטח מיועד לשירותים ציבוריים. במקרה של הולילנד, מקסום הרווחים היה מטורף לגמרי, תוך ויתור על השירותים הציבוריים. היקפי הבנייה היו מטורפים. התעלמו מכל דרישה של המשרד וניסו לקעקע אותה".

לדברי אותו בכיר, רונן לא היתה היחידה שעברה, לכאורה, "לצד השני" בפרשת הולילנד. "היה פרופסור מהטכניון ששכרנו את שירותיו והיה נגד הפרויקט. אחרי כמה חודשים הוא בא כנציג היזמים", משחזר הבכיר. במקרה אחר, סיפר, פנו לפרופסור מהאוניברסיטה העברית, שנעלם אחרי שהיזמים רכשו את ביתו.

"היה גיבוי לאנשי המקצוע"

 

תגובתה של נחמה רונן: "בהתייחס לטענות עד המדינה - לא היו דברים מעולם. לא עבדתי עבור אף אחד בפרויקט הולילנד". בנוגע לטענות עובד המשרד אמרה רונן כי "מעולם לא עזב איש מקצוע את המשרד בתקופתנו עקב מחלוקות מקצועיות. תמיד אנשי המקצוע קיבלו את הגיבוי, על אחת כמה וכמה בפרויקט הזה. כולם התנהלו לפי עקרונותיהם המקצועיים". 

הרקורד הסביבתי של נחמה רונן: ירוקה בעיני הבוסים, שחורה בעיני הירוקים

העבודה כמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה היתה יריית הפתיחה בקריירה הירוקה של נחמה רונן. מאז שחדלה להיות חברת כנסת מטעם מפלגת המרכז, ב־2002, בחרה רונן לעסוק בנושאים סביבתיים. חברתה, הלוביסטית עליזה גורן, עזרה לה להתמנות לתפקיד יו"ר תאגיד מיחזור הבקבוקים אל"ה. בהמשך התמנתה כדירקטורית בבזן שבשליטת סמי ועידן עופר, שם היא משמשת כיו"ר ועדת איכות הסביבה. קשריה עם משפחת לבנת הביאו למינויה ב־2004 ליו"ר חברת ממן, ולאחרונה מונתה על ידי מחזיקת השליטה בבנק הפועלים שרי אריסון לתפקיד דירקטורית בבנק.

רונן אמנם מיתגה את עצמה כסביבתית בפני בכירי קהילת העסקים, אך נותרה לא אהודה בקרב הארגונים הירוקים. מאז שנכנסה לתאגיד הבקבוקים היא התנגדה להרחבת חוק הפיקדון. הארגונים בתשובה העניקו לה את "הגלובוס השחור" - אות גנאי בתחומי הסביבה.

שמה גם נקשר לפרשה אחרת, כאשר נחשדה בקבלת שוחד מדודי אפל בזמן עבודתה כמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה. בסופו של דבר נסגר התיק נגד רונן מחוסר ראיות, וסעיף זה הוסר מכתב האישום שבו הורשע אפל לאחרונה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אז איך באמת נחמה בלי השכלה מיוחדת ובלי ניסיון מעשי
מצליחה לקבל עוד ועוד ג'ובים נוחים בקבוצה ואצל החברים של בעלי הקבוצה? מה ההשכלה שלה? כישורים שלה כשהתמנתה? 2 דקות מנכלית של רפול כי היתה מזכירה במפלגה שלו? דירקטורית בבנק?????? מה ההשכלה שלה? והניסיון הניהולי? או הפיננסי? יו:ר ממן כי היא נוחה לבעלים אולי? היא לא הגיעה עם ניסיון, ממ"ן היא עדיים מונופול - גם משה מהמכולת יכול לשבת שם - אוליז ה סוג של בובה?? מה הסיפור - אנא העבירו מידע קונקרטי.
מתפלאת  |  18.04.10
לכל התגובות