אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה בעצם אסור לייבא אייפד לישראל? צילום: בלומברג

למה בעצם אסור לייבא אייפד לישראל?

מכשיר האייפד של אפל עמד בשבוע האחרון במרכז סערה תקשורתית, לאחר שהמדינה אסרה על יבוא של הלהיט התורן של אפל לארץ. כלכליסט בדק מה המקור להגבלות, ומתי הן יוסרו. רמז: ככל הנראה הישראלים ייאלצו לחכות לשיווקו באירופה

18.04.2010, 07:05 | גילעד נס

מדוע אוסר משרד התקשורת להכניס לישראל מכשירי אייפד?

משרד התקשורת אחראי לאישור הכנסתם והפעלתם של מכשירים המצוידים ביכולות תקשורת לישראל. המשרד לא יכול למנוע את הכנסת מכשירים באופן אישי, ולכן לרוב הוא בוחן יבוא לצורך מסחרי. גרסת האייפד הנמכרת כיום בארה"ב מכילה רכיב תקשורת אלחוטית (WiFi), שלטענת משרד התקשורת אינה מורשית להפעלה בישראל מסיבות אלו.

המכשיר עומד בתקינה האמריקאית. מדוע הוא אינו בטוח לשימוש בישראל?

התקשורת בישראל מתנהלת בהתאם לתקנים אירופיים ולא אמריקאים. כשם שמכשירי חשמל ישראליים פועלים במתח החשמל הנהוג באירופה ולא בארה"ב, כך גם הגדרות התקשורת מתאימות למכשירים המגיעים מאירופה ולא מארה"ב.

  

אפל טוענת שהמכשיר עומד בתקינה אירופית. האם משרד התקשורת משקר?

לא. אמנם, על פי המסמכים הנלווים לאייפד עולה שהמכשיר אכן עומד בתקן האירופי - אך בזה המתייחס לסכנות הקרינה שהוא פולט, אין התייחסות לתקני השידור, העוסקים בהפרעה שעלול המכשיר לגרום למכשירים אחרים. 

משרד התקשורת לא היה יכול לבדוק את עניין התקינה לפני שהחלו לייבא את האייפד?

לא, המשרד חשוף למידע שמשחררת אפל לגבי מפרט המכשיר המדויק, ומידע כזה נחשף על ידי רשות התקשורת הפדרלית האמריקאית (FCC) רק כשאפל מאשרת את שחרורו. אפל, כמו חברות אחרות, מעדיפה שמתחרותיה לא יקבלו יתרון באמצעות קריאת מסמכים לפני ההשקה לציבור, ולכן רשות התקשורת הפדרלית משחררת לציבור את המידע רק במהלך ההשקה הרשמית.

כיצד צפוי להיפתר העניין?

אפל צפויה להשיק את מכשיר האייפד במדינות שונות באירופה לקראת סוף חודש מאי, כך הודיעה החברה בסוף השבוע. המכשירים שיגיעו לאירופה יידרשו לעמוד בתקני התקשורת האירופיים, ולפיכך מדובר בתקנים שיהיו מקובלים גם על משרד התקשורת.

האם אהיה מוגבל לרכישתו בישראל רק כשיושק כאן?

לא. לכשיוסדר נושא האישור מטעם משרד התקשורת, ככל הנראה במקביל להשקה באירופה, תוכל לרכוש את האייפד בכל דרך שתמצא לנכון: באמצעות iDigital או חברות הסלולר, העשויות לייבא אותו, באמצעות סוחרים עצמאים שייבאו אותו לישראל וכמובן באמצעות רכישה עצמאית בחו"ל.

אני מעוניין לייבא אייפד לשימוש עצמי, לא מתוך ניסיון למכור. מה לעשות?

תוכל לנסות לרכוש מכשיר בארצות הברית ולעבור במסלול הירוק שבמכס, אולם אם תיתפס המכשיר יוחרם. מומלץ להמתין עד השקת המכשיר באירופה ולרכוש אותו שם. כך תוכל להיות בטוח שהמכשיר עומד בתקן הישראלי/אירופי, והמכשיר לא יוחרם במכס. יש לזכור, עם זאת, שככל מוצר העובר את מגבלות היבוא האישי מחוץ לישראל, תידרש לשלם עבורו במכס מע"מ. 

תגיות

41 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

39.
נזק אדיר לתדמית ישראל
התירוץ של משרד התקשורת למניעת הכנסת IPAD לארץ הוא לא רציני מאחר ומוצר זה משתמש באותו רכיב שיש ב - IPHONE .... יש כאן כנראה סיבות מסחריות והייתי מציע לשר התקשורת להקים וועדת חקירה חוץ משרדית כדי לבדוק את כשרות ההחלטה במדינה שלא חסרים בה עיסקות מושחטות... חזרתי אתמול מארה"ב והרבה אנשים שאיתם אני עובד בתחום התקשורת שאלו אותי הכיצד, יש כאן נזק תדמיתי גדול למדינת ישראל כמדינה מתקדמת עם המון טכנולוגיה בתקשורת..
גיל  |  19.04.10
37.
כתבה מלאה באי דיוקים
צר לי אבל הכתבה מלאה באי דיוקים וחבל שעיתון כמו כלכליסט אוכל את הלוקשים שמשרד התקשורת ולא מתייעץ עם אנשים שמבינים בתקשורת ומשפט המכשיר עומד בתקן ואין כל בעיה עם התקן, עוצמת השידור או התדרים. המכשיר "מתאים" את עצמו לתשתית הקיימת כך שאם אין תשתית הוא לא יכול לפעול בערוצים או עוצמות שונות - מי שקצת מבין בתקשורת והתקנים יודע זאת ויש הסבר על כל באינטרנט ובספרות המקצועית משרד התקשורת לקח נתונים מאתר בארה"ב - אם משרד התקשורת יקח נתונים כי רכב נוסע בגרמניה ב 160 קמ"ש אז הוא יחרים מכוניות גרמניות ? זה בידיוק המקרה זאת הסיבה שלמכשיר יש תקן וחוץ מזה אפל לא מייצרת מכשירים שונים לאזורים שונים בעולם - אותו מכשיר משווק בארהב, קנדה, אירופה, יפן וישווק גם בישראל - ראה אייפוןת מחשבי מק מבית אפל רכיבי התקשורת במכשיר - ברודקום - הם אותם רכיבים הנמצאים במכשירי אייפון ואייפד המשווקים בארץ - שוב, אין בעיה של תקן לפי חוות דעת משפטית אסור למשרד התקשורת לאסור על יבוא אישי (מכשיר אחד לאזרח) ולהחרים מכשירים אלה אם הוא מוכיח קודם כי הם לא עומדים בתקן. כאשר יבדקו את התקן יגלו שהוא כן עומד - - ולא משנה איפה נקנה הנמכשיר זאת על פי תקנת משרד התקשורת מ אפריל 2008 למה לקראת ההשקה באירופה כן ? מעניין. אם בארץ יכנסו עד אז 5000 מכשירים ביבוא אישי אזי המדינה תפסיד כ 2.5 מיליון שקלים מהפרשי מעמ ומיסי היבואן (מי שלא יהיה) יפסיד כ 4.5 מיליון שקלים- אלה ספרים צנועים יתכן יותר וזאת בהנחה שהמכשיר ימכר בארץ במחיר צנוע של 599$ + מעמ אזי לנו יעלה לפחות 800 ש"ח תוספת לכל מכשיר...... שלא נדבר על הנזק התדמיתי בעולם - חבל על המאמצים של משרד התיירות.... וכן, האייפד משווק גם היום באירופה על ידי יבואנים פרטים אין החרמה או איסור !!!
אריב , מרכז  |  18.04.10
לכל התגובות